Mε πάνω από 3.400 νεκρούς από δολοφονίες μέσα στους πρώτους επτά μήνες της φετινής χρονιάς, το Ελ Σαλβαδόρ βρίσκεται πρώτο στην λίστα των πιο επικίνδυνων χωρών του πλανήτη.
Ο αριθμός αυτός, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί δραματικά έως τα τέλη της χρονιάς, είναι ο μεγαλύτερος που έχει παρουσιαστεί στην χώρα, μετά τον σκληρό 12χρονο εμφύλιο στην χώρα που κόστισε τη ζωή σε 80.000 ανθρώπους και πάνω από 1 εκατομμύριο εκτοπισμένους. Μάλιστα στις πρώτες τρεις ημέρες του Αυγούστου, οι αστυνομικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι οι νεκροί έφθασαν τους 74, με το 95% των εγκλημάτων να παραμένουν άλυτα και χωρίς ενόχους.
Στη χώρα των πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων, με έκταση όσο περίπου αυτή της Πελοποννήσου, η απίστευτη εγκληματικότητα οδηγεί και σε κάποιες άλλες παράπλευρες δυσάρεστες καταστάσεις. Όπως για παράδειγμα την μετανάστευση, τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό, από ανθρώπους που θέλουν να ξεφύγουν από τις ομάδες των δολοφόνων.
Το 2014 περίπου 300.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους προς άλλα σημεία του Ελ Σαλβαδόρ, ενώ όσο για τον αριθμό όσων προτιμούν να φύγουν στο εξωτερικό, οι 24.000 συλλήψεις από τους Αμερικανούς μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 δείχνουν πόσο μεγάλο είναι το ρεύμα και προς τις ΗΠΑ.
Οι οικογένειες εγκαταλείπουν μέσα σε μια νύχτα την περιοχή με την υψηλή εγκληματικότητα, καθώς δεν είναι σε θέση να δώσουν τα χρήματα που τους ζητούνται για προστασία, ενώ άλλοι που έχουν γίνει αυτόπτες μάρτυρες δολοφονιών, κινδυνεύουν εξίσου και οι ίδιοι με θάνατο.
Είναι πραγματικά εκπληκτικό το γεγονός ότι περίπου ένα 10% του πληθυσμού, συνδέονται με συμμορίες που κάνουν εκβιασμούς, διακίνηση ναρκωτικών και μπλέκουν σε «πολέμους» για έλεγχο περιοχών.
Αυτό έχει οδηγήσει και την αστυνομία να έχει αποκτήσει το δικό της καθεστώς δράσης, με τον αρχηγό της να δηλώνει ότι δεν θα υπάρχει καμία κύρωση ή έλεγχος για όποιον σκοτώσει έναν εγκληματία. Κάτι που έχει οδηγήσει σε έξαρση και της βίας από την πλευρά των κρατικών αρχών, με την αστυνομία να έχει σκοτώσει μόνο τον Μάρτιο 140 ανθρώπους, το ένα τρίτο όλων των βίαιων θανάτων αυτόν το μήνα. Η αστυνομία λέει πάντα ότι είχε να κάνει με μέλη συμμοριών και βρίσκονταν πάντα σε νόμιμη άμυνα ή σε ανταλλαγή πυροβολισμών.
Με τον καιρό, και η αστυνομία αποτελεί πλέον μέρος του προβλήματος, αφού πολλές φορές δρα εκτός ορίων και είναι εξίσου απειλητική για τον μέσο πολίτη με τις ομάδες των εγκληματιών. Όπως αναφέρουν επίσημα στοιχεία, εκατοντάδες αστυνομικοί με μάσκες και πολυβόλα όπλα περιπολούν καθημερινά στους δρόμους, συνεπικουρούμενοι από πάνω από 6.000 στρατιώτες.
Όπως και να έχει, η κατάσταση στην ταλαιπωρημένη χώρα της Κεντρικής Αμερικής συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου αυτή τη φορά εν καιρώ ειρήνης. Δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι ανάμεσα στο κοινό έγκλημα και την χωρίς όρια αστυνομική δράση, βρίσκονται πάντα τα ίδια θύματα: οι αθώοι άμαχοι πολίτες που αναγκάζονται να αφήσουν τις περιουσίες τους και να αναζητήσουν μια πιο ασφαλή ζωή στην παράνομη μετανάστευση.