Ελενα Κορνάρο Πισκόπια: Στη φιλόσοφο Ελένα Λουκρέτσια Κορνάρο Πισκόπια (Elena Lucrezia Cornaro Piscopia), την πρώτη γυναίκα – κάτοχο διδακτορικού διπλώματος, αφιερώνει η Google το σημερινό της (5 Ιουνίου) doodle, με αφορμή τη συμπλήρωση 373 ετών από τη γέννησή της.
Η Έλενα Κορνάρο Πισκόπια ήταν γόνος μεγάλης βενετικής οικογένειας με οικόσημο, φέουδα και κύρος, ενώ είχε τέσσερα αδέλφια.
Γεννήθηκε στη Βενετία στις 5 Ιουνίου 1646 κι έμελλε να μείνει στην ιστορία ως το επτάγλωσσο θαύμα και ως η πρώτη γυναίκα που απέκτησε διδακτορικό.
Έχοντας μουσικό ταλέντο ήδη στα 17 της, μπορούσε να τραγουδήσει, να συνθέσει και να παίξει όργανα όπως βιολί, άρπα και πιάνο.
Αρκετά νωρίς, στα επτά της χρόνια, ξεκίνησε να μαθαίνει ξένες γλώσσες, κλασικές και μη: Λατινικά, Αρχαία Ελληνικά, και παράλληλα γραμματική και μουσική. Επίσης ξεκίνησε σταδιακά να μαθαίνει Εβραϊκά, Ισπανικά, Γαλλικά, Αραβικά και Χαλδαίικα, αποκτώντας το παρατσούκλι «Επτάγλωσση Μαέστρος» (Oraculum Septilingue).
Έδειξε τρομερή ικανότητα λογικής και συλλογιστικής κι ήταν σπουδάστρια των επιστημών με ίδιες υψηλές επιδόσεις, όπως και στην εκμάθηση γλωσσών. Σπούδασε μαθηματικά κι αστρονομία, καθώς και φιλοσοφία και θεολογία, με τα δύο τελευταία να αναδεικνύονται σε μεγάλες της αγάπες.
Στα 19 της ήδη, ήταν η πιο γραμματιζούμενη και καλλιεργημένη γυναίκα στη Βενετία. Ο πατέρας της, βλέποντας πως της αρέσουν τα γράμματα, την ενθάρρυνε ζωηρά κι όταν έγινε 25 ετών (1672) την έστειλε στο διακεκριμένο πανεπιστήμιο της εποχής, στην Πάντοβα, για να συνεχίσει τις σπουδές της.
Στην προσπάθειά της να πάρει το διδακτορικό της, συνάντησε δυσκολίες κι ισχυρή αντίσταση, καθώς αξιωματούχοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αρνήθηκαν να δώσουν διδακτορικό σε μια γυναίκα. Η Ελένα κατέθεσε ξανά την εργασία της με την επιμονή του πατέρα της κι αυτή τη φορά η Εκκλησία της έδωσε το διδακτορικό για τη φιλοσοφία. Ήταν η πρώτη γυναίκα παγκοσμίως που απέκτησε διδακτορικό.
Η Ελενα πέθανε σε ηλικία 38 ετών, στις 26 Ιουλίου 1684. Ο θάνατός της πιστεύεται πως προήλθε από φυματίωση κι έφερε στην Πάντοβα και τη Βενετία μεγάλο πένθος, αναφέρει το naftemporiki.gr.