προς πόλεμο ; Τι έρχεται στα Ελληνοτουρκικά – Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατάφερε να επιβάλλει τον άνθρωπο του στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, και να στείλει τον Μουσταφά Ακιντζί στο σπίτι του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Όπως αναφέρει το protothema.gr, oι «εκλογές» στα κατεχόμενα, παρά το ότι δεν αναγνωρίζονται ως νόμιμη διαδικασία, αφού αφορούν ένα παράνομο μόρφωμα που εμφανίζεται ως «τουρκική δημοκρατία βόρειας Κύπρου», αναγνωρίζονται ως ψηφοφορία ανάδειξης του ηγέτη της , ο οποίος είναι και ο διαπραγματευτής στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Ολα τα ΝΕΑ για τις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα ΕΔΩ

Ως εκ τούτου δεν μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει το γεγονός, ότι ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει καταστήσει σαφές, ότι δεν σκοπεύει να συνομιλήσει στην βάση της συμφωνημένης μορφής λύσης η οποία είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ταυτιζόμενος πλήρως με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Με δεκανίκι του έποικους

Ο Ερσίν Τατάρ, πρώην αρχιλογιστής του Τουρκοκύπριου μεγαλοαπατεώνα Ασίλ Ναδίρ, εξελέγη ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας με ποσοστό 51,69% έναντι 48,31% του Μουσταφά Ακιντζί. Η διαφορά τους ήταν μόλις 4.500 ψήφοι, οι οποίοι ήταν αρκετοί, για να βάλει τέλος στην αντιπαράθεση Άγκυρας με την τουρκοκυπριακή ηγεσία υπό τον Ακιντζί. Ο Ερσίν Τατάρ έλαβε 67.322 ψήφους και ο Μουσταφά Ακιντζί 62.910 ψήφους.

Μία πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων καταδεικνύει, πως ο Τατάρ μπόρεσε να υπερισχύσει με μεγάλες διαφορές στις «περιφέρειες» του κατεχόμενου Τρικώμου και της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Πρόκειται για δύο περιοχές στις οποίες οι Τούρκοι έποικοι αποτελούν πλειοψηφία έναντι των Τουρκοκυπρίων.

Στο Τρίκωμο ο Τατάρ πήρε το 70,8% των ψήφων έναντι 29,2% του Ακιντζί και στην Αμμόχωστο 57,5% με 42,5% αντιστοίχως. Στη κατεχόμενη Λευκωσία που είναι ισχυρή η παρουσία Τουρκοκυπρίων που δεν βλέπουν με καλό μάτι την ισλαμοποίηση του ψευδοκράτους ο Ακιντζί επικράτησε με 56,1% , έναντι 43,9% του Τατάρ.

Στην Κερύνεια ο Τατάρ εξασφάλισε ποσοστό 50,5% και ο Ακιντζί 49,5%, στη Μόρφου ο Τατάρ περιορίστηκε σε ποσοστό 47,5%, έναντι 52,2% του Ακιντζί. Δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί άνευ σημασίας το γεγονός ότι ο Τατάρ στις πρώτες του δηλώσεις επέλεξε να ευχαριστήσει προσωπικά τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο αντιπρόεδρο Οκτάι, χωρίς να παραλείψει και τις ευχαριστίες στον Ερχάν Αρικλί, ηγέτη του κόμματος των εποίκων και καταζητούμενο διεθνώς για την δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, το 1996 στη Δερύνεια.

tatar_erdogan

Μειώθηκε η αποχή

Την εβδομάδα που μεσολάβησε μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των εκλογών, εντάθηκε η παρέμβαση της Άγκυρας, ώστε να κινητοποιηθούν ψηφοφόροι που δεν είχαν πάει να ψηφίσουν. Η πίεση έπεσε κυρίως πάνω στους «δημόσιους» υπαλλήλους και στις οικογένειες τους, με την υπενθύμιση ότι οι μισθοί τους έρχονται κάθε μήνα από τη Τουρκία. Σε αυτό το όργιο εκβιασμών οι εγκάθετοι της Άγκυρας χρησιμοποίησαν κάθε μέσο αλλά και την δημιουργία φόβου.

Ο Ακιντζί παρουσιάστηκε ως ο άνθρωπος των Ελληνοκυπρίων, ο οποίος είναι έτοιμος να αποδεχθεί διάλυση του «ψευδοκράτους» ώστε οι Τουρκοκύπριοι να καταστούν μειονότητα. Παράλληλα ο Ερσίν Τατάρ είχε στη διάθεση του τον μηχανισμό του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, το οποίο είναι το μεγαλύτερο κόμμα στα κατεχόμενα και διατηρεί ισχυρές προσβάσεις και μοχλούς πίεσης σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής του ψευδοκράτους.

Στο δεύτερο γύρο ψήφισαν 24.000 ψηφοφόροι περισσότεροι από τον πρώτο γύρο μειώνοντας την αποχή κατά 9%. Το γεγονός αυτό θεωρείται παράδοξο καθώς στον πρώτο γύρο συμμετείχαν σχεδόν 20 υποψήφιοι και συνεπώς οι επιλογές ήταν πολύ περισσότερες για τους υποστηρικτές των κομμάτων.

Ο Μουσταφά Ακιντζί δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις ψήφους που πήρε το 2015, ενδεχομένως γιατί φόβισε με την ανοικτή αντιπαράθεση του με τον Ταγίπ Ερντογάν. Η μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος του Τουφάν Ερχιουρμάν δεν ήταν αρκετή για να στηρίξει στο δεύτερο γύρο τον Μουσταφά Ακιντζί, αφού πολλοί εκ των ψηφοφόρων δεν πήγαν να ψηφίσουν ενώ αρκετοί άλλοι αντί του Ακιντζί επέλεξαν τον Τατάρ.

katexomena_ekloges

Ψευδοκράτος στα δύο

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας κατέδειξε πως η τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι βαθιά διχασμένη με τους υποστηρικτές του Τατάρ να θεωρούν ότι πρέπει να αναζητηθεί μια άλλη λύση πλην της διζωνικής δικονοτικής ομοσπονδίας στο κυπριακό και τους υποστηρικτές του Ακιντζί να επιμένουν στην διεξαγωγή συνομιλιών μόνο στη βάση της συμφωνημένης μορφή λύσης, η οποία έχει καταγραφεί και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο Ερσίν Ταταρ διεμήνυσε χθες πως στο Κυπριακό θα διαπραγματευτεί με το κεφάλι ψηλά και όχι σκυμμένο, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση της «κυριαρχίας» της «τδβκ» (ψευδοκράτος), ενώ κάλεσε όλους να πορευτούν προς την επίλυση του Κυπριακού αναγνωρίζοντας πρώτα και πάνω απ’ όλα τις πραγματικότητες στο νησί. Έδωσε άλλωστε καθαρά το στίγμα του προς ΕΕ και ΟΗΕ, καθώς όπως είπε «ο τουρκοκυπριακός λαός ουδέποτε θα παραιτηθεί από το να διοικεί τον εαυτό του, από την κυριαρχία του». Κάλεσε όλους να βγουν από τα καλούπια και να σκεφτούν διαφορετικά στο ζήτημα αυτό.

Ο Τατάρ επέκρινε «όσους είπαν κουβέντες για την Τουρκία χρησιμοποιώντας την ως υλικό» στην «προεκλογική» εκστρατεία. Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε πως το ψευδοκράτος υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει και «ουδέποτε θα καταστεί δυνατόν να αποκοπούν οι δεσμοί της ‘τδβκ’ (ψευδοκράτος) με την Τουρκία».

Τέλος δρόμου για Ακιντζί

Ο Μουσταφά Ακιντζί ανακοίνωσε πως αποχωρεί μετά από 45 χρόνια από την τουρκποκυπριακή πολιτική σκηνή αποδεχόμενος το αποτέλεσμα των «εκλογών», ενώ συνεχάρη τον Τατάρ αφήνοντας αιχμές για τον ρόλο της Άγκυρας, λέγοντας πως κάθε άλλο παρά φυσιολογικά ήταν όλα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της «προεκλογικής περιόδου». Παράλληλα ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία πρόθεση να αμφισβητήσει το τελικό αποτέλεσμα.

Ο Ακιντζί κατά την προεκλογική περίοδο είχε αποκαλύψει ότι απειλήθηκε τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένεια του από το περιβάλλον του για να αναγκαστεί να αποσυρθεί. Είχε επίσης εκφράσει την οργή του για το show με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου, το οποίο μεθόδευσε ο Ερντογάν με τον Τατάρ δύο 24ωρα πριν από τον πρώτο γύρο των «εκλογών», στήνοντας επίσης και την φιέστα για επαναλειτουργία του αγωγού που μεταφέρει νερό από τη Τουρκία στα κατεχόμενα.

Στο πλαίσιο της παρέμβασης Ερντογάν εντάσσεται και η αποστολή πακέτου οικονομικής βοήθειας από τη Τουρκία για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, ώστε ν αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από τη πανδημία.

Αναδρομικά: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι

Αίτηση για επίδομα πετρελαίου θέρμανσης , ΚΕΑ , Α21 ΟΠΕΚΑ , ΕΝΦΙΑ 2020

534 ευρώ , ΟΑΕΔ επιδόματα , ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ : Τα τελευταία ΝΕΑ