: Η Ελβετία λαμβάνει περαιτέρω μέτρα για να επιβραδύνει την εξάπλωση του κορονοϊού και έτσι να αποτρέψει την υπερβολική επιβάρυνση του συστήματος υγείας.

Η κυβέρνηση της Βέρνης (Ομοσπονδιακό Συμβούλιο) αποφάνθηκε σήμερα το απόγευμα ότι εστιατόρια, μπαρ, συναυλίες και θέατρα, κινηματογράφοι, αγορές, πισίνες και κομμωτήρια πρέπει να κλείσουν από την Τρίτη. Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο απαγόρευσε όλες τις ιδιωτικές και δημόσιες εκδηλώσεις και ανακοίνωσε ελέγχους στα σύνορα με τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Γαλλία.

Περίπου 8.000 στρατιώτες θα βοηθήσουν ώστε να εξασφαλιστεί η παροχή υγειονομικής περίθαλψης ιδίως στην περίπτωση αύξησης των περιπτώσεων μόλυνσης. Οι στρατιώτες, μεταξύ άλλων, θα μεταφέρουν ασθενείς και θα τους φροντίζουν. Στην Ελβετία, περισσότεροι από 2.300 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορoνοϊό. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα έχει πληγεί περισσότερο από τον μέσο όρο. Κατά κεφαλήν, ο ελβετικός μέσος όρος κρουσμάτων είναι χειρότερος μόνο στην Ιταλία, αν και η κυβέρνηση της Βέρνης αντέδρασε ταχύτερα από τις κυβερνήσεις άλλων χωρών και απαγόρευσε λ.χ. εκδηλώσεις με περισσότερους από 1.000 ανθρώπους ήδη στα τέλη Φεβρουαρίου. Την Παρασκευή, το όριο μειώθηκε στα 100 άτομα. Παρ΄όλα αυτά, τα κρούσματα συνέχισαν να αυξάνονται με ταχύ ρυθμό.

Ο Ελβετός υπουργός Εσωτερικών Αλέν Μπερσέ άσκησε σήμερα, σε συνέντευξη Tύπου, κριτική στα μέτρα που ελήφθησαν, διότι δεν εφαρμόστηκαν ομοιογενώς και δεν τηρήθηκαν επαρκώς μέχρι σήμερα. Κάλεσε δε τον ελβετικό πληθυσμό να μείνει στο σπίτι: «Η τήρηση της απόστασης μπορεί να σώσει ζωές», είπε. Παράλληλα, ο Μπερσέ δεν έδωσε ελπίδες ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί αμέσως: «Η κατάσταση θα επιδεινωθεί πριν βελτιωθεί», τόνισε.

Τα καταστήματα τροφίμων, τα αρτοποιεία, τα φαρμακεία, οι τράπεζες, τα ταχυδρομεία, τα ξενοδοχεία και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί παραμένουν ανοικτά στην Ελβετία. Ο υπουργός Εσωτερικών είπε επίσης ότι τρόφιμα και φάρμακα είναι εξασφαλισμένα. «Δεν είναι απαραίτητο να αποθηκεύουμε προμήθειες», τόνισε ο Μπερσέ, κάτι το οποίο ζήτησαν επίσης και οι Ελβετοί έμποροι τροφίμων από τους πελάτες τους. Με καταχωρήσεις τους στις εφημερίδες, επιβεβαίωσαν ότι η τροφοδοσία της χώρας είναι εξασφαλισμένη και ότι υπάρχουν αρκετά τρόφιμα και αναγκαία αγαθά για όλους. Συνεργάζονται στενά με τις ομοσπονδιακές αρχές και τους προμηθευτές και θα εξασφαλίσουν ότι τα ράφια των αγορών θα ανεφοδιάζονται γρήγορα. Με αυτόν τον τρόπο αντέδρασαν, οι έμποροι στην έφοδο των πελατών που έγινε στα καταστήματα τροφίμων το Σάββατο.

Πηγή: FAZ

Α.Π.