Όλο το φάσμα της τουρκικής επιθετικότητας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αλλά η συμπεριφορά της Άγκυρας ως μέλος του ΝΑΤΟ, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν, σήμερα (16.05.2022), στις 22:30 ώρα Ελλάδος, στο Λευκό Οίκο.
Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν γίνεται στη σκιά των… «εκβιασμών» Ερντογάν για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη στην Ουάσινγκτον και το θρυλικό Blair House, όπου τον υποδέχτηκε ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης.
Οι στόχοι της Αθήνας
Στόχος της Αθήνας να επιβεβαιωθεί η στρατηγική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ αλλά και ο ρόλος της χώρας μας ως του πλέον αξιόπιστου και σοβαρού εταίρου του ΝΑΤΟ στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του «που λειτουργεί ως παράγοντας ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική Ευρώπη», όπως δηλώνουν κυβερνητικές πηγές.
Στον αντίποδα, η επιδίωξη είναι να αναδειχθούν οι κίνδυνοι στην περιοχή από την ένταση που καλλιεργεί η Τουρκία. Από τις υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος ως και τις απειλές για casus belli.
Καλωσορίσατε @PrimeministerGR! @USAmbassadorGR Tsunis welcomed him to Washington DC and to the Blair House – over which the Greek flag is flying. We wish you well for a successful visit! pic.twitter.com/nuzzMHV97u
— U.S. Embassy Athens (@USEmbassyAthens) May 16, 2022
Οι ΗΠΑ και τα ενεργειακά πρότζεκτ της Ελλάδας
Ψηλά στην ατζέντα όμως αναμένεται να είναι και ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα ενεργειακά, με την Ελλάδα να «ποντάρει» στη στήριξη, που ήδη έχει εκφραστεί από τις ΗΠΑ, για τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς LNG προς την Ευρώπη. Στήριξη που η Αθήνα αναμένει να επιβεβαιωθεί και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Τι θα αναδείξει στο Κογκρέσο ο πρωθυπουργός
Εξαιρετικά σημαντική, τόσο από πλευράς σημειολογίας, όσο και επί της ουσίας, κρίνεται από την Αθήνα, και το σπάνιο προνόμιο της ομιλίας του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, το απόγευμα της Τρίτης, έπειτα από πρόσκληση της προέδρου της Βουλής των αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι.
Στην ομιλία του αναμένεται να δοθεί έμφαση στις κοινές αξίες και θέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ για τη δημοκρατία και την κοινωνία, αλλά και στα ενεργειακά πρότζεκτ που προωθεί η χώρα μας με στόχο να καταστεί κόμβος τροφοδοσίας της Ευρώπης.
Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο είναι σημαντική για έναν ακόμη λόγο… Από το συγκεκριμένο σώμα θα κριθεί αν θα δοθεί ή όχι “πράσινο φως” για την ενίσχυση της Τουρκίας με F-16. Σημειώνεται ότι το Κογκρέσο – στο οποίο κυριαρχεί ακόμα η αντιτουρκική στάση – έχει σταθεί πολλές φορές εμπόδιο στους εκβιασμούς Ερντογάν.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει και επαφές με μέλη του αμερικανικού νομοθετικού σώματος, όπως ο φιλέλληνας γερουσιαστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Μπομπ Μενέντεζ.
Το «χαρτί» της αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στην Ουάσιγκτον με τη “βαρύ χαρτί” της κυρωμένης από τη Βουλή των Ελλήνων, Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA). Ένα… «εργαλείο ασφάλειας» για την Ελλάδα – όπως το χαρακτηρίζει η κυβέρνηση – καθώς στο προοίμιο της συμφωνίας ρητά αναφέρεται η «αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης».
Εκτός του ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ισχυρή παρουσία στις στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, προ ημερών εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ η αποδέσμευση 50 εκατ. δολαρίων για την αναβάθμιση της βάσης στη Σούδα.
Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Η.Π.Α. προωθούν και την ενίσχυση της χώρας μας με τα αμερικανικά F-35, ενώ στο τραπέζι είναι και η πρόταση της Αθήνας για ευνοϊκούς χρηματοδοτικούς όρους.
newsit.gr