Η και οι Βρυξέλλες εδώ και καιρό δυσανασχετούν εξαιτίας των στενών σχέσεων Ελλάδας – , και δεν είναι καθόλου απίθανο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα να ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να μην δίνει άδεια στα ρωσικά πολεμικά πλοία να εισέρχονται στα ελληνικά λιμάνια και να τηρήσει τις αντι-ρωσικές κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Ευρώπη.

Η ιστοσελίδα Militaire.gr, που καλύπτει στρατιωτικά και πολιτικά θέματα σε άρθρο με τίτλο «Ελλάδα: Τα σημαντικά μηνύματα που απαιτούνται στο Τελευταίο ταξίδι του Ομπάμα στην Ευρώπη», επισημαίνει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα επικεντρωθεί σε τρία βασικά θέματα,

συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών κυρώσεων, της παρουσίας Ρωσικών Πλοίων στα Ελληνικά λιμάνια και τη συμμετοχή της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Το άρθρο ισχυρίζεται ότι η Αθήνα είναι δήθεν «εκτός συγχρονισμού με το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Ευρώπης» εξαιτίας των δεσμών της με τη Μόσχα. Γι αυτό το λόγο ο Ομπάμα «πρέπει να καταστήσει σαφές ότι η ελληνική υποστήριξη στο ρωσικό ναυτικό είναι ανάρμοστη για έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ και να ενθαρρύνει την Αθήνα να ακολουθήσει το πρόσφατο παράδειγμα της Ισπανίας ακυρώνοντας τις μελλοντικές επισκέψεις του ρωσικού ναυτικού.»