Ανατολική Γούτα: Δεκατέσσερις περιπτώσεις ασφυξίας, ανάμεσά τους και ενός παιδιού που υπέκυψε, αναφέρθηκαν μετά τους βομβαρδισμούς των δυνάμεων του Ασαντ στην ανατολική Γούτα.

Ο Γιαακούμπ, ένας από τους γιατρούς που φρόντισε τους ασθενείς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι «υπάρχουν υποψίες για χρήση χημικών όπλων, πιθανότατα για επίθεση με αέριο χλωρίνης».

Το συριακό καθεστώς, το οποίο έχει επανειλημμένα διαψεύσει ότι κάνει χρήση χημικών όπλων, κατηγορείται και πάλι τις τελευταίες εβδομάδες για χρήση αερίου χλωρίνης.

«Επειτα από εκτόξευση ρουκέτας από αεροσκάφος, 14 περιπτώσεις ασφυξίας αναφέρθηκαν στην περιοχή του Σιφουνίγε και προκλήθηκε ο θάνατος ενός παιδιού. Μία γυναίκα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε στο AFP ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

«Ενας από τους ασθενείς, ηλικίας 3 ετών, πέθανε από ασφυξία», εξήγησε ο γιατρός που τους φρόντισε. «Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν οσμή χλωρίου στα ρούχα και στο δέρμα, πολλοί έχουν αναπνευστικές δυσκολίες και ερεθισμό στα μάτια και το δέρμα», διευκρίνισε.

Στέλεχος της ανταρτικής οργάνωσης Τζάις αλ Ισλάμ, ο Μοχάμεντ Αλούς, κατηγόρησε στον λογαριασμό του στο Twitter το καθεστώς της Δαμασκού ότι έκανε χρήση «αερίου χλωρίνης».

Η Μόσχα όμως, αφοσιωμένος σύμμαχος της Δαμασκού, επιρρίπτει τις ευθύνες στους αντάρτες.

«Προετοιμάζουν μία προβοκάτσια, που προβλέπει χρήση τοξικών ουσιών ώστε να κατηγορηθούν οι κυβερνητικές δυνάμεις ότι κάνουν χρήση χημικών όπλων κατά του άμαχου πληθυσμού», είχε σπεύσει να ανακοινώσει προληπτικά σήμερα το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Στις 22 Ιανουαρίου, το Παρατηρητήριο είχε αναφέρει 21 περιπτώσεις ασφυξίας στην ανατολική Γούτα, όπου κάτοικοι και ιατρικές πηγές έκαναν λόγο για επίθεση με αέριο χλωρίνης. Στις 13 Ιανουαρίου, ανάλογη επίθεση είχε ως στόχο την περιφέρεια της Ντούμα, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση.

27 νεκροί σε χθεσινές επιθέσεις

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες από τους βομβαρδισμούς στην Ανατολική Γούτα, λίγες ώρες μετά την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για 30ήμερη εκεχειρία.

Την περασμένη εβδομάδα οι αεροπορικές επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί από τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσίδα δυνάμεις του καθεστώτος ενέτειναν την ανθρωπιστική κρίση στον πολιορκούμενο θύλακο των ανταρτών, όπου ζουν κάπου 400.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πάνω από 500 άμαχοι έχουν χάσει τις ζωές τους από τις 18 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε το ανελέητο σφυροκόπημα στη Γούτα.

iefimerida.gr