Eρντογάν
Στην εκδίκαση από τον Άρειο Πάγο της υπόθεσης έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας “Le Soir”, με τίτλο “Δεν είμαστε πραξικοπηματίες”.
Το δημοσίευμα αφού συνοψίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες οι οκτώ αξιωματικοί καριέρας βρέθηκαν στην Ελλάδα ζητώντας πολιτικό άσυλο, επισημαίνει αφενός τις διαρκείς και ισχυρές πιέσεις που ασκεί η Τουρκία στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου η τελευταία να προχωρήσει στην έκδοσή τους, και αφετέρου την επιμονή των Τούρκων αξιωματικών στην αθωότητά τους.
Σε σχέση με τις τουρκικές πιέσεις, η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Eρντογάν και οι υπουργοί του απειλούν την Ελλάδα με επανεκκίνηση των μεταναστευτικών ροών προς τις ακτές της, με αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης ή ακόμα και με πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου, ενώ ελληνική κυβερνητική πηγή υπογραμμίζει ότι έχει χρόνια να εμφανιστεί τόσο απειλητική η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα, ζητώντας από την Ευρώπη να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της υπόθεσης και να βοηθήσει στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.
Η εφημερίδα παραθέτει ακόμη την ιστορία των Τούρκων αξιωματικών για τη βραδιά του πραξικοπήματος, όπως οι ίδιοι την αφηγούνται, υποστηρίζοντας ότι, όντας κληρονόμοι της κεμαλικής παράδοσης που εδώ και καιρό είναι παρούσα στον τουρκικό στρατό, συμβολίζουν σήμερα αυτό που θέλει να εξαλείψει ο Eρντογάν από τις τάξεις της διοίκησής του, της αστυνομίας και του στρατού. Το δημοσίευμα καταλήγει με τη δήλωση ενός εκ των Ελλήνων δικηγόρων που έχουν αναλάβει την υπεράσπισή τους, ότι ενδεχόμενη απόφαση υπέρ της έκδοσής τους θα αποτελούσε ντροπή για την Ελλάδα και τη δικαιοσύνη της.
[irp posts=”106276″ name=”Τουρκία: Ο Ερντογάν ζήτησε τη βοήθεια της Μοζαμβίκης για την καταπολέμηση του Γκιουλέν!”]
Εν αναμονή της απόφασης του Αρείου Πάγου
Το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινώσουν τα Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου τις αποφάσεις τους για την τύχη των 8 Τούρκων αξιωματικών που αυτομόλησαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Τα τρία δικαστήρια αναμένεται να εκφωνήσουν τις ισάριθμες αποφάσεις τους για την τύχη των ανδρών, αν δηλαδή θα εκδοθούν ή όχι στην Τουρκία προκειμένου να δικαστούν. Πάντως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μία εκ των συνθέσεων να μην έχει ακόμη καταλήξει σε απόφαση, με αποτέλεσμα να υπάρξει και νέα διακοπή. Αν πάντως υπάρξει απόφαση, τα ποινικά τμήματα του Αρείου Πάγου φέρουν την αρμοδιότητα δευτεροβάθμιου δικαστηρίου και δεν αναμένεται να υπάρξει άλλη συζήτηση από ελληνικό τουλάχιστον δικαστήριο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει ξεκαθαρίσει ότι “η κυβέρνηση δεν λειτουργεί ως Εφετείο του Αρείου Πάγου” και ότι “θα σεβαστεί την απόφαση”.
Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει δικαστής ο οποίος θα ταχθεί υπέρ της έκδοσης των οκτώ Τούρκων τη στιγμή μάλιστα που έχουν προηγηθεί οι εισηγήσεις τριών αντεισαγγελέων, της Βασιλικής Θεοδώρου, του Χαράλαμπου Βουρλιώτη και του Νίκου Παντελή, οι οποίοι θεμελιωμένα τάχθηκαν υπέρ της μη έκδοσης.
Ο κ. Παξινός θέτει τα εξής ερωτήματα:
Ποίοι δικαστές θα χρεωθούν την έκδοση ερχόμενοι σε πλήρη δυσαρμονία με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το κράτος δικαίου που τάχθηκαν να υπηρετούν;
Υπάρχουν στην Ελλάδα δικαστές που θ’ αψηφήσουν την πολιτική σκοπιμότητα και θα δικάσουν με βάση τις κείμενες διατάξεις και τις διεθνείς συνθήκες ή θα παραδώσουν στον Σουλτάνο, «πεσκέσι», τα κεφάλια των ΙΚΕΤΩΝ, που είναι βέβαιο ότι όχι μόνο δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης, αλλά θα υποστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση;
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΩΡΑ ΕΔΩ