ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΩΝ
«Εάν ο λαός θέλει την θανατική ποινή, τα πολιτικά κόμματα θα ακολουθήσουν τη βούλησή του».
Αυτό δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος μπροστά στο πλήθος που συγκεντρώθηκε στη “Διαδήλωση για τους Μάρτυρες και τη Δημοκρατία” στην περιοχή του Γενικαπί, στο νότιο άκρο της Κωνσταντινούπολης και φώναζε «ποινή θανάτου».
Όπως πρόσθεσε, «οι περισσότερες χώρες εφαρμόζουν την θανατική ποινή».
Η συγκέντρωση, στην οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τουρκικής αστυνομίας συμμετείχαν σχεδόν 5 εκατομμύρια άνθρωποι, είχε μεταξύ άλλων ως στόχο να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα πολιτικής ισχύος από τον Ερντογάν στη Δύση, η οποία του ασκεί κριτική για την ευρεία επιχείρηση “εκκαθάρισης” και συλλήψεων που πραγματοποιούν οι τουρκικές αρχές, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Στη συγκέντρωση εκτός από τον Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της χώρας Μπ. Γιλντιρίμ, συμμετείχαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιλιντσντάρογλου και ο ακροδεξιός ηγέτη Ντεβλέτ Μπατχτσελί. Όμως μεγάλος απών ήταν ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς οποίος δεν προσκλήθηκε επειδή, όπως ειπώθηκε, δεν έχει αποκηρύξει τη βία του κουρδικού ΡΚΚ.
Από την «φιέστα» του τούρκου προέδρου δεν έλλειψαν βεβαίως και οι επιθέσεις στην Ευρώπη και ιδίως στη Γερμανία, επειδή δεν του επέτρεψε να απευθύνει ομιλία μέσω video link σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στη Γερμανία, τη στιγμή που είχε επιτρέψει σε κούρδους μαχητές να κάνουν κάτι ανάλογο.
«Εάν ο λαός θέλει τη θανατική ποινή, τα κόμματα θα ακολουθήσουν τη βούλησή του»
«Η λαϊκή αντίσταση στο αποτυχημένο πραξικόπημα είναι μια απόδειξη ότι του μέλλοντος που έχει το τουρκικό έθνος», ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας πως η χώρα του ποτέ δεν θα παραδοθεί. Όπως τόνισε, «ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί από τούδε και στο εξής είναι εκείνος της ενότητας, της συνεργασίας», ενώ δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει και μια από τις αγαπημένες φράσεις του Κεμάλ Ατατούρκ, σύμφωνα με την οποία το τουρκικό έθνος δεν θα αποδεχθεί ποτέ να είναι υπόδουλο.
Ο πρόεδρος Ερντογάν επανέφερε το θέμα της θανατικής ποινής, λέγοντας ότι θα προσυπογράψει κάτι τέτοιο εφόσον ψηφισθεί από το κοινοβούλιου της χώρας. «Εάν ο λαός θέλει τη θανατική ποινή, τα κόμματα θα ακολουθήσουν», τόνισε καταχειροκροτούμενος από το πλήθος.
«Τα ονόματα των μαρτύρων που που αντιστάθηκαν απέναντι στο πραξικόπημα θα γραφούν με χρυσά γράμματα στην ιστορία», σημείωσε και υπογράμμισε πως όλες οι δικαστικές υποθέσεις και όλα τα αποτελέσματα εξετάσεων που συνέβαλαν στην άνοδο του δικτύου του Γκιουλέν και των υποστηρικτών του θα πρέπει να επανεξεταστούν. «Το δίκτυο του Γκιουλέν πρέπει να καταστραφεί, μέσα στο πλαίσιο του νόμου», είπε χαρακτηριστικά.
Βολές κατά Γερμανίας
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο τούρκος πρόεδρος άφησε σοβαρές αιχμές προς την Γερμανία, επειδή δεν του επέτρεψε να απευθύνει ομιλία μέσω video link σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στην Κολωνία την περασμένη Κυριακή. Όπως είπε ο Ερντογάν, οι γερμανικές αρχές είχαν επιτρέψει σε κούρδους μαχητές να κάνουν κάτι αντίστοιχο, δεν το επέτρεψαν όμως σε εκείνον.
«Που είναι η δημοκρατία;» διερωτήθηκε ο τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Αφήστε τους να τρέφουν τους τρομοκράτες, θα τους γυρίσει μπούμπερανγκ».
Γιλντιρίμ: Ο Γκιουλέν θα πληρώσει για ό,τι έκανε
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπ. Γιλντιρίμ, μιλώντας στη συγκέντρωση, ανέφερε πως ο Φετουλάχ Γκιουλέν θα μεταφερθεί στην Τουρκία και θα πληρώσει το τίμημα για την απόπειρα πραξικοπήματος που προετοίμασε.
«Σας το λέω για να το γνωρίζετε. Θα μεταφερθεί στην Τουρκία και θα πληρώσει για ότι έκανε» δήλωσε ο Γιλντιρίμ. Πρόσθεσε ωστόσο πως το κίνητρο των τουρκικών αρχών δεν θα είναι η εκδίκηση και όλα θα γίνουν μέσα στο πλαίσιο του κράτους δικαίου.
Κιλιντσάρογλου: Το πραξικόπημα άνοιξε πόρτα για συμβιβασμό
Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία άνοιξε μία «νέα πόρτα για συμβιβασμό» στην πολιτική, δήλωσε ενώπιον του γιγάντιου πλήθους στη συγκέντρωση του Γενίκαπι ο πρόεδρος του CHP (Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προσθέτοντας ότι η πολιτική πρέπει να μείνει μακριά από τα τζαμιά, τις δικαστικές αίθουσες και τα στρατόπεδα.
«Υπάρχει μία νέα Τουρκία μετά την 15η Ιουλίου», είπε ο Κιλιτσντάρογλου.
«Είμαι ευτυχής γιατί βλέπω την άνοδο της Τουρκίας», δήλωσε από την πλευρά κατά την ομιλία του ο ηγέτης το Εθνικιστικού Κόμματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί. «Η 15η Ιουλίου αποτελεί ορόσημο για την Τουρκία», πρόσθεσε επαινώντας την σθεναρή στάση των τούρκων πολιτών κατά των πραξικοπηματιών.