ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΩΣΟΥΝ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΤΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥΝ

Οι μαχητές της δεν έχουν υποχωρήσει ανατολικά του ποταμού στη βόρεια Συρία, υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ , αντικρούωντας έτσι δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

«Λέγεται πως κατευθύνθηκαν προς ανατολάς αλλά αυτό είναι ψευδές, δεν πέρασαν» τον ποταμό, δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στο αεροδρόμιο Εσενμποά της Άγκυρας, αναφερόμενος στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), μια ένοπλη σοσιαλιστική πολιτοφυλακή την οποία η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί «τρομοκρατική» και καταγγέλλει πως συνδέεται με τους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες που δρουν στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας είπε την Πέμπτη ότι «όλοι» οι πολεμιστές των YPG έχουν υποχωρήσει ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, όπως είχε αξιώσει η τουρκική κυβέρνηση.

Η Άγκυρα, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), θέλει να εμποδίσει τους Κούρδους μαχητές στη Συρία να ενοποιήσουν τα εδάφη που ελέγχουν κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων.

Η Τουρκία απειλεί ότι θα συνεχίσει να πλήττει τους Κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία εάν δεν υποχωρήσουν ανατολικά του Ευφράτη.

«Κανένας δεν μπορεί να μας ζητάει να ανεχθούμε τη δημιουργία ενός διαδρόμου τρόμου. Δεν θα το επιτρέψουμε», είπε ο Ερντογάν, ο οποίος φοβάται ότι η δημιουργία ενιαίας κουρδικής επικράτειας κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για διχοτόμηση της Τουρκίας.