ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΩΡΑ: Να εντείνει τη ρητορική του εναντίον της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και των αντιπάλων του επιλέγει ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν όψει και των πρόωρων εκλογών που έχει ανακοινώσει για τις 24 Ιουνίου, επιχειρώντας να κεντρίσει το εθνικιστικό αίσθημα των ψηφοφόρων του, ενώ την ίδια στιγμή κάνει λόγο για περίεργα σενάρια αναφερόμενος στις κινήσεις της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τούρκος πρόεδρος έστειλε μήνυμα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του ότι η Άγκυρα από την Κύπρο στο Αιγαίο, από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Θράκη και παντού θα υλοποιήσει τις κατάλληλες πολιτικές για τα συμφέροντα της χώρας και του λαού της.
Ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι η προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του θα ξεκινήσει από τη Σμύρνη, ενώ το Σάββατο θα προηγηθεί επαρχιακό συνέδριο των γυναικών του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη.
Τα «περίεργα» σενάρια της αντιπολίτευσης
Όσον αφορά την προσχώρηση 15 βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στο Καλό Κόμμα (IYI Parti), ο τούρκος πρόεδρος διερωτήθηκε αν αυτή την κίνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, την αποδέχτηκε το Καλό Κόμμα.
Όπως είπε παρατήρησε τη Δευτέρα ότι οι 15 βουλευτές δεν κάθισαν στα έδρανα του Καλού Κόμματος, κάτι που σημαίνει ότι δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν τα δύο κόμματα. «Γιατί δεν πήγαν εκεί; Σημαίνει ότι δεν τους άρεσε εκεί που τους έστειλες» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Ο τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα περίεργο σενάριο. Ας δούμε πως θα εξελιχθεί μέχρι το τέλος της βδομάδας», χωρίς ωστόσο να κάνει αναφορά στο όνομα του τέως τούρκου προέδρου, Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Διερωτήθηκε, επίσης, γιατί ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αναζητεί υποψήφιο δεξιά και αριστερά και τον κάλεσε να υποβάλει αμέσως εκείνος υποψηφιότητα για την προεδρία.
[irp posts=”181328″ name=”Ερντογάν: Εχουμε προβλήματα με την Ελλάδα αλλά θέλουμε ειρήνη””]
Αναζητούν τον Αντι – Ερντογάν
Οι εκλογές που προκήρυξε ο Ερντογάν υποχρεώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε εντατικές διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση συμμαχιών. Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Την Δευτέρα, ο αρχηγός του κεμαλικού κόμματος CHP είχε συνάντηση με τον Τεμέλ Καραμολάογλου, επικεφαλής του Κόμματος Ευδαιμονίας (Saadet), το οποίο από ιδεολογική άποψη βρίσκεται κοντά στο κυβερνών ΑΚΡ, αλλά στο πολιτικό επίπεδο συγκρούεται με τον Ερντογάν.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις προοπτικές ενιαίου μετώπου της αντιπολίτευσης τόσο στις βουλευτικές όσο και στις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, ωστόσο οι δύο άνδρες απέφυγαν να δεσμευθούν για το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα απέναντι στον Ερντογάν ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνιδρυτής του ΑΚΡ, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος αποξενώθηκε από τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας μετά την ολοκλήρωση της προεδρικής θητείας του, το 2014.
Η «Γκρίζα Λύκαινα» που απειλεί τον Ερντογάν
Μέχρι στιγμής, η πιο ισχυρή προσωπικότητα του αντιερντογανικού χώρου που έχει θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία είναι η πρώην υπουργός Εσωτερικών, Μεράλ Ακσενέρ, η οποία δημιούργησε το δικό της «Καλό Κόμμα» (iYi) τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η συμμετοχή του εν λόγω κόμματος στις βουλευτικές εκλογές ήταν αμφίβολη, λόγω των πολύπλοκων περιορισμών που θέτει το σύνταγμα στα νέα κόμματα. Ωστόσο, ο Κιλιτσντάρογλου «χάρισε» 15 βουλευτές του CHP στην Ακσενέρ, έτσι ώστε το iYi να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα 20 και πλέον βουλευτών και να παρακάμψει τα νομικά κωλύματα.
Εκπρόσωπος Τύπου του CHP κατέστησε, ωστόσο, σαφές ότι αυτή η χειρονομία δημοκρατικής αλληλεγγύης δεν προδικάζει υποστήριξη της Ακσενέρ στην προεδρική αναμέτρηση.