Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων και χωρών Κ.Α.Κ )
Η ναυαρχίδα του Βόρειου Στόλου (NF) το πυρηνοκίνητο βαρύ καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων TARKR «Πέτρος ο Μέγας», απέπλευσε από την περιοχή του ναυπηγείου, προς στην Θάλασσα του Μπάρεντς για προγραμματισμένη δοκιμή εκπαίδευση μάχης, αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ.
Αυτή είναι η πρώτη έξοδο του καταδρομικού στην ανοικτή θάλασσα μετά την αποκατάσταση της τεχνικής ετοιμότητά του.
Όλο το προηγούμενο διάστημα , το πλήρωμα του Καταδρομικού είχε εκπληρώσει ένα μεγάλο και πολύπλοκο σύνολο βασικών εργασιών εκπαίδευσης και συντήρησης, ελέγχοντας την ετοιμότητα των όπλων και του εξοπλισμού του για δράση στην θάλασσα.
Το πολεμικό πλοίο, είχε πραγματοποιήσει ένα μακρύ ταξίδι προς την Μεσόγειο Θάλασσα, το οποίο διήρκεσε για περισσότερο από 7 μήνες.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιοδείας , το «Μεγάλος Πέτρος» ήταν η ναυαρχίδα και η έδρα της Επιχειρησιακής Διοίκησης των ρωσικών πλοίων στην Μεσόγειο Θάλασσα.
Το πλήρωμα του πλοίου , μαζί με το προσωπικό στολίσκου ναυτικής προστασίας της περιοχής Kola , με ταχύπλοα σκάφη υλοποίησε αντιναρκικές θαλάσσιες ασκήσεις .
Σε αυτήν την αποστολή , εκτός από το καταδρομικό «Πέτρος ο Μέγας» υπήρχε και μια ομάδα δύο ναρκαλιευτικών και τορπιλακάτων τα οποία συμμετείχαν.
Το πλήρωμα του Καταδρομικού για λίγες μέρες ακόμη θα ελέγξει όλα τα οπλικά συστήματα και τις τεχνικές εγκαταστάσεις στην Θάλασσα του Μπάρεντς.
Επίσης θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις για τον έλεγχο βλαβών σε κίνηση, την υποδοχή ελικοπτέρων, καθώς και ανθυποβρυχιακές και ασκήσεις αεράμυνας.
Στην ουσία πρόκειται για ταχεία διαδικασία ελέγχου ετοιμότητας μάχης του Καταδρομικού με το ερώτημα να πλανάται για το που η συνέχεια .
Εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών τονίζουν σε δύο τους πιθανούς προορισμούς. Ο πρώτος είναι η Βαλτική Θάλασσα λόγω της έντονης αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή , η οποία απασχολεί την Μόσχα και δεύτερη ενδεχομένως το Αιγαίο και την Μεσόγειο λόγω της τουρκικής και νατοϊκής δραστηριότητας .
Τα Στενά του Βοσπόρου και η Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν κύριο χώρο δράσης του ρωσικού ναυτικού. Όσο για την Μαύρη Θάλασσα η παρουσία ενός τόσο μεγάλου πλοίου δεν ενδείκνυται σε αυτήν την κλειστή θάλασσα.