Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας σημείωσε, σύμφωνα με το Reuters, για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ στα τέλη Οκτωβρίου:

«Συνεχίζουμε να αναμασάμε το θέμα του Brexit όταν αυτό που θέλει ο λαός, αυτό που θέλουν οι υπέρμαχοι της εξόδου, αυτό που θέλουν οι υπέρμαχοι της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτό που όλος ο κόσμος θέλει, είναι να τελειώνουμε με το θέμα, με ηρεμία και λογική, και να προχωρήσουμε.

Και γι’ αυτό, αποχωρούμε από την ΕΕ, στις 31 Οκτωβρίου ό,τι και αν γίνει. Ας το κάνουμε. Μπορούμε, πρέπει και θα το κάνουμε… Θα εργαστούμε για μία συμφωνία με τους φίλους μας στην ΕΕ, αλλά ό,τι και αν γίνει πρέπει να φύγουμε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου».

Η βρετανική πρόταση σχετικά με τo Brexit είναι «ριζικά λανθασμένη» και «δεν θα προχωρήσει», δήλωσαν νωρίτερα οι διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι ακόμα άλλη καθυστέρηση στην αποχώρηση της Βρετανίας είναι πιθανή, αν αυτή είναι η τελική προσφορά του Λονδίνου.

«Η πρόταση είναι λανθασμένη», ανέφερε νωρίτερα ένας ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφερόμενος στις λεπτομέρειες που ανακοίνωσαν τα ΜΜΕ σχετικά με αυτό που ανέφερε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα είναι η τελική του προσφορά για μια συμφωνία.

«Αν είναι ‘δεχτείτε το ή αφήστε το’, θα κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο και θα αρχίσουμε να συζητάμε για τις λεπτομέρειες μιας παράτασης», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ανέφερε ότι η Γαλλία και η Γερμανία δεν θα πιέσουν την Ιρλανδία να αποδεχθεί την πρόταση που προτείνει η Βρετανία, η οποία θα επηρεάσει τα επί του παρόντος ανοικτά σύνορά της με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της ΕΕ δεν θα απορρίψουν αίτημα της Βρετανίας να παρατείνει την προθεσμία της πέρα ​​από τις 31 Οκτωβρίου, επειδή δεν θέλουν να θεωρηθούν υπεύθυνα για μια αποτυχία.