Ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε να ανασταλούν για πέντε εβδομάδες οι εργασίες του κοινοβουλίου, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των πολιτικών αντιπάλων του. Η βασίλισσα Ελισάβετ, από το Μπάλμοραρ όπου κάνει διακοπές, ενέκρινε το αίτημα του πρωθυπουργού. Κάποιοι την επέκριναν για αυτή τη στάση της.
Ομως, αν η Ελισάβετ απέρριπτε το αίτημα, αυτή θα ήταν μια άνευ προηγουμένου κίνηση, καθώς παραδοσιακά ενεργεί ανταποκρινόμενη στη συμβουλή του εκάστοτε πρωθυπουργού και παραμένει πολιτικά ουδέτερη. Μετά την απόφαση του Τζόνσον ο Τζέρεμι Κόρμπιν και άλλοι πολιτικοί ζήτησαν συνάντηση με τη βασίλισσα.
«Αδίστακτος, αλαζόνας ο Τζόνσον»
Χαρακτηριστικά είναι τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για την κίνηση του Μπόρις Τζόνσον. Οι New York Times σχολιάζουν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έδειξε το αδίστακτο πρόσωπό του, το CNN τον κατηγορεί ότι έσυρε τη βασίλισσα Ελισάβετ στο επίκεντρο της πολιτικής κρίσης, ενώ ο Guardian κάνει λόγο για προσβολή της δημοκρατίας και δόλια κίνηση, σχολιάζοντας ότι ο Τζόνσον επέδειξε «την ανεύθυνη αλαζονεία για την οποία είναι εδώ και καιρό γνωστό ότι είναι ικανός».
«Σταματήστε το πραξικόπημα», φωνάζουν πολλοί στη Βρετανία
Γιατί έκανε αυτή την κίνηση ο Τζόνσον
Η τολμηρή κίνηση του Μπόρις Τζόνσον– με την οποία από ότι φαίνεται μόνο ο Ντόναλντ Τραμπ συμφωνεί αφού έσπευσε να τον επαινέσει μέσω Τwitter- είχε στόχο να μπορέσει να ολοκληρώσει το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία. Το κοινοβούλιο θα αναστείλει τη λειτουργία του από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται δραματικά ο χρόνος που έχουν οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τζόνσον προκειμένου να αποτρέψουν ένα άτακτο Brexit, δηλαδή χωρίς συμφωνία. Παράλληλα όμως, σημειώνει το Reuters, η κίνηση αυτή αυξάνει τις πιθανότητες να υποβληθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και να οδηγηθεί η Βρετανία σε εκλογές.
Τζόνσον: Θα υπάρξει άπλετος χρόνος
Ο Μπόρις Τζόνσον επέμεινε ότι θα υπάρξει άπλετος χρόνος στο κοινοβούλιο, προκειμένου να συζητήσουν οι βουλευτές για το Brexit και για άλλα θέματα. Οταν ρωτήθηκε αν με την κίνησή του προσπαθεί να μπλοκάρει εκείνους που θα επιχειρήσουν να αναβάλουν το Brexit, ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε: «Αυτό είναι απολύτως αναληθές».
Πάντως, μέσα σε λίγες ώρες περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι υπέγραψαν ένα διαδικτυακό αίτημα κατά της αναστολής λειτουργίας του κοινοβουλίου. Το όριο προκειμένου να συζητηθεί το αίτημα στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι οι 100.000 υπογραφές, αν και αυτή η συζήτηση θα είναι περισσότερο συμβολική.
Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές πόλεις της Βρετανίας
Αντιπολίτευση: Είναι πραξικόπημα
Η κίνηση του Μπόρις Τζόνσον προκάλεσε κατακραυγή από τον πολιτικό κόσμο της Βρετανίας. «Είναι απαράδεκτο. Είναι χτύπημα στη δημοκρατία», δήλωσε ο Κόρμπιν, που συμπλήρωσε ότι μόλις συνέλθει το κοινοβούλιο- στις 3 Σεπτεμβρίου- «το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να προωθήσουμε νομοθεσία για να προλάβουμε αυτό που πάει να κάνει και το δεύτερο θα είναι η κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του σε κάποια στιγμή».
«Αναμφίβολα πρόκειται για ένα πολύ βρετανικό πραξικόπημα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Τζον ΜακΝτόνελ, το Νο2 των Εργατικών. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Τζον Μπέρκοου, μίλησε για συνταγματικό σκάνδαλο. «Είναι ξεκάθαρος πως στόχος είναι να εμποδιστούν οι βουλευτές να συζητήσουν για το Brexit και να κάνουν το καθήκον τους στη διαμόρφωση της πορείας της χώρας», υπογράμμισε.
Περισσότεροι από 70 βουλευτές κατέθεσαν κατεπείγον αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Εδιμβούργου, ζητώντας την έκδοση προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων, κατά της αναστολής.
Διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις
Σε αρκετές πόλεις της Βρετανίας διοργανώθηκαν διαδηλώσεις κατά της απόφασης του Μπόρις Τζόνσον να ανασταλεί η λειτουργία του κοινοβουλίου. «Σταματήστε το πραξικόπημα», ήταν το κεντρικό σύνθημα. Στο Λονδίνο, κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από το κοινοβούλιο, ενώ ακολούθησε πορεία προς την Ντάουνινγκ Στριτ, όπου βρίσκεται η πρωθυπουργική κατοικία. «Ντροπή σας!», φώναζαν οι διαδηλωτές, ενώ κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα κατά του Μπόρις Τζόνσον ή με μηνύματα όπως «Υπερασπιστείτε τη δημοκρατία».
Πλακάτ και συνθήματα κατά του Μπόρις Τζόνσον στις διαδηλώσεις
Ολα αυτά ενώ παραμένει ασαφές το πώς θα γίνει το Brexit, τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα, στο οποίο οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του διαζυγίου με την ΕΕ και 65 ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία για την υλοποίησή του.
ΠΗΓΗ iefimerida.gr