Η 14η Απριλίου ήταν η αρχή του δράματος της οικογένειας Naovaratpong, όταν και η 2 χρονών κόρη τους δεν ξύπνησε από τον ύπνο της.
Αμέσως οι γονείς της την μετέφεραν σε νοσοκομείο της Μπανγκόνγκ, όπου και διαγνώστηκε με καρκίνο, 11 εκατ., στο αριστερό μέρος του εγκεφάλου της.
Η Matheryn, που η οικογένειά της την φωνάζει Einz, είχε μια σπάνια μορφή καρκίνου που πλήττει κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας. Οι επιζήσαντες σε περίπου αυτή την ηλικία ήταν μόνο το 30% των ασθενών.
Η Einz έπεσε σε κώμα.
Στην πρώτη εγχείρηση, οι ιατροί αφαίρεσαν τον μισό όγκο και τρύπησαν το κεφάλι της για να απομακρύνουν την πίεση από το μυαλό της. Όταν τελείωσαν, είπαν στους γονείς της 2χρονης, που ήταν και οι δύο ιατροί, πως πιθανότατα δεν θα ξυπνήσει ποτέ. Ακόμα και αν συνερχόταν, ο καρκίνος ήταν αθεράπευτος. Το νοσοκομείο συμβούλευσε να την βγάλουν από τα μηχανήματα.
Το θαύμα, όμως, έγινε και η Einz μετά από μια εβδομάδα ξύπνησε, γεμίζοντας χαρά την οικογένειά της. Η μικρούλα ανταποκρινόταν σε όλα τα ερεθίσματα, ξαφνιάζοντας τους πάντες.
Το γεγονός ενέπνευσε την οικογένεια να βοηθήσει στην έρευνα για θεραπεία του καρκίνου.
«Αποφασίσαμε να πολεμήσουμε τον καρκίνο. Μπορεί να μην τον νικήσουμε αλλά η ζωή της Einz μπορεί να βοηθήσει ώστε να γίνει ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια καταπολέμησής του στο μέλλον», ανέφερε ο πατέρας της Saharton.
Μέσα στον επόμενο χρόνο η Einz υποβλήθηκε σε 12 εγκεφαλικές επεμβάσεις, 20 χημειοθεραπείες και 20 θεραπίες ακτινοβολίας. Η μικρούλα έχασε το 80% του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου της, παραλύοντας έτσι η δεξιά της πλερά.
Η Einz κατάφερε να αποκτήσει και πάλι την όρασή της, την ικανότητά της να στέκεται, χάρις την θεραπεία κατάφερε να κουνάει μέλη της δεξιάς της πλευράς.
Η επάρατη νόσος, όμως έκανε και πάλι την εμφάνισή της και γέμισε τον εγκέφαλό της, παραλύοντας τους μύες του πρόσωπό της και τους μύες της.
Η Enzie μπορεί να μην κατάφερε να νικήσει την επάρατη νόσο, ωστόσο, αποτελέσει «γρανάζι» στη μάχη κατά αυτής. Οι ιατροί χάρις στην κρυογονική αποαφάσισαν να διατήρησουν ολόκληρο το σώμα της για περαιτέρω έρευνα, παγώνοντας την στους -196 βαθμός Κελσίου, κάνοντας την μικρούλα τον πιο μικρό άνθρωπο σε ηλικία που δίνει τη «ζωή» του στην επιστήμη.