Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει τις επονομαζόμενες «προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές» στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ που διεξήχθησαν στις 31 Μαρτίου 2020.
Η δήλωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει: «Ενόψει των επονομαζόμενων “προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών” στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στις 31 Μαρτίου 2020, η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει ότι δεν αναγνωρίζει το συνταγματικό και νομικό πλαίσιο εντός του οποίου διεξάγονται. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να βλάψει τον καθορισμό του μελλοντικού καθεστώτος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ή το αποτέλεσμα της διεξαγόμενης διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Η ΕΕ υπενθυμίζει τη σταθερή υποστήριξή της προς την Ομάδα Μινσκ του ΟΑΣΕ και ειδικότερα προς τις προσπάθειες των συμπροέδρων της να επιτύχουν πρόοδο πέραν του status quo και τις ουσιώδεις διαπραγματεύσεις προς μια συνολική και βιώσιμη ειρήνη. Η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει περαιτέρω τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην έγκαιρη, ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ».
Με άλλα λόγια, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπενθύμισε στην Αρμενία και στους αποσχιστές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ότι δεν αναγνωρίζει την οντότητά τους και προειδοποίησε ότι αυτή η κίνηση θα μπορούσε να παρεμποδίσει την πρόοδο των διεθνών διαπραγματεύσεων για την επίλυση της σύγκρουσης.
Την ίδια στιγμή ορισμένα μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών χωρών της Ελλάδας, συγκεκριμένα της Ιταλίας και της Βουλγαρίας, έχουν προβεί σε μεμονωμένες δηλώσεις σχετικά με τη μη αναγνώριση των επονομαζόμενων «προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών» που διεξήγαγε το αποσχιστικό καθεστώς στην κατεχόμενη περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν στις 31 Μαρτίου 2020.
Οι συμπρόεδροι της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ, οι οποίοι πρωτοστατούν στις προσπάθειες του ΟΑΣΕ για εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δεν αποδέχονται τα αποτελέσματα αυτών των «εκλογών» καθώς φέρουν αρνητικό αντίκτυπο στο νομικό καθεστώς του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στα αποτέλεσματα των διεξαγόμενων διαπραγματεύσεων».
Η ισχυρή καταδίκη από διάφορες χώρες και διεθνείς οργανώσεις των παράνομων «εκλογών» που ενορχήστρωσε η Αρμενία στα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να είναι ένα μήνυμα προς την Αρμενία ότι ακόμη και μετά από 3 δεκαετίες ο κόσμος δεν αποδέχεται και δεν θα αποδεχτεί τα αποτελέσματα της στρατιωτικής κατοχής και της εθνοκάθαρσης των Αζέρων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, στο υπόβαθρο της συνεχούς στρατιωτικής κατοχής και της εθνοκάθαρσης των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν από την Αρμενία, η διεξαγωγή των «εκλογών» στα κατεχόμενα εδάφη της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν συνιστά σαφή παραβίαση του Συντάγματος της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και των κανόνων και αρχών του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι του 1975 του ΟΑΣΕ και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και για αυτόν τον λόγο δεν έχει απολύτως καμμία νομική επίδραση.
Οι εκλογές στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν δύναται να διεξαχθούν μόνο εντός του συνταγματικού πλαισίου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και με πλήρη συμμετοχή του συνολικού πληθυσμού της περιοχής. Οποιαδήποτε εκλογή θα είναι δυνατή μόνο μετά την απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων της Αρμενίας, την επιστροφή του απελαθέντος αζέρικου πληθυσμού στους τόπους καταγωγής τους και την αποκατάσταση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των αρμενικών και αζερικών κοινοτήτων στην περιοχή.
Η στρατιωτική επιθετικότητα της Αρμενίας οδήγησε στην κατοχή από τις αρμενικές ένοπλες δυνάμεις του 20% της επικράτειας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, συγκερκριμένα της περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και επτά παρακείμενων περιοχών. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, περισσότερα από ένα εκατομμύριο Αζέροι έγιναν εσωτερικά εκτοπισμένοι και πρόσφυγες, ενώ 20.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και 50.000 τραυματίστηκαν και έμειναν ανάπηροι.