Πέμπτη, 26 Ιουνίου, 2025
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ «καταβροχθίζει» ρωσικό φυσικό αέριο και τροφοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, γράφει το Politico

Newsroom από Newsroom
19/01/2025 13:00
σε ΔΙΕΘΝΗ
A A
55
SHARES
118
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η Ευρώπη αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο με πρωτοφανή ρυθμό το 2025, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια, που το Κρεμλίνο, σύμφωνα με το Politico, μπορεί να χρησιμοποιήσει για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του στην Ουκρανία, μόλις λίγες εβδομάδες αφότου η λήξη μιας σημαντικής συμφωνίας διαμετακόμισης δημιούργησε ελπίδες ότι η Γηραιά Ήπειρος μπορεί να σπάσει την εξάρτησή της από τη Μόσχα.

Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από την εταιρεία πληροφοριών εμπορευμάτων Kpler και αναλύθηκαν από το Politico, αποκαλύπτουν ότι τις πρώτες 15 ημέρες του 2025, οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισήγαγαν 837.300 μετρικούς τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Αυτό σηματοδοτεί ένα υψηλό ρεκόρ, από τους 760.100 τόνους που εισήχθησαν κατά την ίδια περίοδο πέρυσι, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες ότι τα δυτικά έθνη δεν κάνουν αρκετά για να συμπιέσουν τα ρωσικά κεφάλαια, καθώς ο πόλεμος της Μόσχας εισέρχεται στον τέταρτο χρόνο του.

Τι συμβαίνει;
Τα στοιχεία έρχονται μετά τη λήξη της συμφωνίας-ορόσημο που επιτρέπει στη Ρωσία να διοχετεύει φυσικό αέριο στην ΕΕ μέσω αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία την 1η Ιανουαρίου, με το Κίεβο να δηλώνει ότι δεν θα διαπραγματευτεί παράταση. Αυτό άσκησε μεγαλύτερη πίεση στις χώρες να αγοράζουν θαλάσσιο υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο παραδίδεται με δεξαμενόπλοια από ρωσικά λιμάνια.

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας, εξαρτώνται από τη διαδρομή της Ουκρανίας για τον ενεργειακό εφοδιασμό και πίεζαν για την ανανέωση της συμφωνίας, προειδοποιώντας ότι θα έπρεπε να πληρώσουν ακριβότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο, αν έληγε.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, που πρόσκειται φιλικά στο Κρεμλίνο, υποσχέθηκε ακόμη και να διακόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία και να περικόψει τη στήριξη προς τους πρόσφυγες, εάν το Κίεβο δεν υποχωρήσει και δεν επιτρέψει την επανάληψη της διαμετακόμισης.

Αλλά η διακοπή δεν περιόρισε την ευρύτερη όρεξη της Ευρώπης για ρωσικό φυσικό αέριο. Υπάρχει μια τέλεια καταιγίδα παραγόντων για να εξηγηθεί αυτό, σύμφωνα με τον Charles Costerousse, ανώτερο αναλυτή LNG στην Kpler.

«Υπήρξε μια ψυχρή περίοδος από το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου. Η παραγωγή αιολικής ενέργειας δεν ήταν στο υψηλότερο επίπεδό της και έτσι, υπάρχει όρεξη να συνεχίσουν να ρέουν αυτές οι ποσότητες». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το 95%-96% του ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου που φτάνει στην Ευρώπη προέρχεται από το εργοστάσιο Yamal, μια τεράστια εγκατάσταση στην παγωμένη βόρεια Σιβηρία. «Η πλειονότητα αυτών των ποσοτήτων είναι για μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Επομένως, δεν είναι ότι η ΕΕ αγοράζει πρόσθετα φορτία spot», τόνισε.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Άννα-Κάισα Ίτκονεν, αναγνώρισε ότι, παρά τις προσπάθειες για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, η παρουσία ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ παραμένει σημαντική. «Η ρωσική ενέργεια -ιδίως το φυσικό αέριο- εξακολουθεί να είναι παρούσα στην ΕΕ και οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη χώρα έχουν αυξηθεί το 2024, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αυτό δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες», παραδέχθηκε, επισημαίνοντας τα σχέδια της Επιτροπής να καταρτίσει έναν «οδικό χάρτη» για τον τερματισμό των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών, ο οποίος αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου.

Δέκα χώρες της ΕΕ καλούν την ένωση να επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο αγοράζεται σε τεράστιες ποσότητες αφότου η Μόσχα άρχισε να διακόπτει τις παραδόσεις μέσω αγωγών, σε μια προσπάθεια να θέσει ως όπλο τις ροές ορυκτών καυσίμων μετά την έναρξη του πολέμου πλήρους κλίμακας εναντίον της Ουκρανίας.

«Η ικανότητα της Ρωσίας να συντηρεί τον πόλεμο είναι βαθιά συνυφασμένη με τα ενεργειακά της έσοδα», ανέφεραν οι χώρες.

Η ΕΕ δέχεται επίσης πιέσεις να αγοράσει περισσότερο αμερικανικό LNG, με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει ότι θέλει να αυξήσει την παραγωγή αμερικανικού φυσικού αερίου, χρησιμοποιώντας το σύνθημα «drill, baby, drill» (άντλησε, μωρό μου, άντλησε) και να ενισχύσει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει ήδη υποστηρίξει την ιδέα της αγοράς περισσότερων αμερικανικών καυσίμων ως εναλλακτική στην εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου.

Ετικέτες: ΕΕ

ΣχετικάΆρθρα

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ και Καναδάς υπέγραψαν εταιρική σχέση για την ασφάλεια και την άμυνα

25/06/2025 | 12:00
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Εργαλεία ΑΙ σε διαδικτυακή πλατφόρμα για τους ερευνητές, τις ερευνήτριες και τη βιομηχανία

25/06/2025 | 10:02
Featured

H πρόταση από τους Ευρωπαίους προς το Ιράν για αποκλιμάκωση με το Ισραήλ

20/06/2025 | 18:02
ΔΙΕΘΝΗ

Έντονη αντίδραση από ΕΕ και ΟΗΕ στις αμερικανικές κυρώσεις σε δικαστές του ΔΠΔ, για το ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου

06/06/2025 | 16:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

ΓΛΥΚΟΠΙΚΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ- Αυτά θα πάρουν ως αναδρομικά το 2025- Όλη η λίστα με συντάξεις και ποσά


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Σεισμός στην Τουρκία: Νέα τρομακτική πρόβλεψη για 7άρι από τον γνωστό καθηγητή

    439 shares
    Share 176 Tweet 110
  • «Νομίζουμε ότι τελείωσε», λέει ο Τραμπ για τον πόλεμο Ισραήλ και Ιράν – «Ο Πούτιν μπορεί να έχει φιλοδοξίες και πέρα από την Ουκρανία»

    402 shares
    Share 161 Tweet 101
  • Δεκάλεπτο τετ α τετ Μητσοτάκη- Ερντογάν στη Χάγη – «Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε» είπε ο πρωθυπουργός για το ραντεβού Τραμπ με τον πρόεδρο της Τουρκίας

    369 shares
    Share 148 Tweet 92
  • ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ:Το μίσος που θέριεψε στη σιωπή – Την πυροβόλησε μπροστά στο σπίτι της και αυτοκτόνησε

    349 shares
    Share 140 Tweet 87
  • Ο Νετανιάχου απειλεί το Ιράν με νέες επιθέσεις αν συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα

    346 shares
    Share 138 Tweet 87
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ: Αναδρομικά έως 4.020€ και προσωπική διαφορά: Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνονται άμεσα – Όλα τα Ταμεία και ημερομηνίες Ιουλίου 2025

    333 shares
    Share 133 Tweet 83
  • Πόλεμος Τραμπ – Ιράν: Η εκεχειρία δεν κρατά – Οι υπόγειες εγκαταστάσεις άντεξαν

    322 shares
    Share 129 Tweet 81
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ Τσίπρας καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch