Δευτέρα, 4 Μαΐου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική Featured

Η Γερμανία προειδοποιεί για «τεράστιο κόστος» αν ο Τραμπ αυξήσει τους δασμούς σε αυτοκίνητα της ΕΕ

Newsroom από Newsroom
04/05/2026 17:00
σε Featured, ΔΙΕΘΝΗ
A A
53
SHARES
113
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Γερμανία: Η γερμανική ομάδα λόμπι της αυτοκινητοβιομηχανίας VDA ζήτησε αποκλιμάκωση της δασμολογικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ότι θα αυξήσει τους δασμούς στα αυτοκίνητα και τα φορτηγά της ΕΕ στο 25% από το προηγουμένως συμφωνημένο 15%.

Η Verband der Automobilindustrie (VDA), δηλαδή η Γερμανική Ένωση Αυτοκινητοβιομηχανίας, είναι ένας από τους πιο ισχυρούς βιομηχανικούς ομίλους λόμπι (lobbying) στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Εκπροσωπεί τα συμφέροντα των γερμανικών κατασκευαστών οχημάτων (όπως Volkswagen, BMW, Mercedes-Benz) και των προμηθευτών τους, τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία.

Η αύξηση των δασμών απειλεί δισεκατομμύρια ευρώ στο διατλαντικό εμπόριο αυτοκινήτων και αντιστρέφει την πρόοδο από το περσινό πλαίσιο ΗΠΑ-ΕΕ, αναφέρει το Reuters.

Αυτή η απειλή δασμών στοχεύει άμεσα τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες που επηρεάζονται περισσότερο περιλαμβάνουν τις Mercedes-Benz, BMW και Volkswagen, οι οποίες εισάγουν σημαντικό μερίδιο των οχημάτων που πωλούν στις ΗΠΑ από ευρωπαϊκά εργοστάσια. Ενώ πολλές ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες λειτουργούν εργοστάσια συναρμολόγησης στις ΗΠΑ, εξακολουθούν να εισάγουν συγκεκριμένα μοντέλα από την Ευρώπη, όπως τη BMW Σειρά 3 και τη Mercedes-Benz S-Class.

Η Γερμανική Ένωση Αυτοκινητοβιομηχανίας (VDA) εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «ένα ακόμη σοβαρό βάρος στις διατλαντικές σχέσεις». Η πρόεδρος της VDA Χίλντεγκαρντ Μύλερ, δήλωσε ότι οι πρόσθετοι δασμοί θα έπλητταν σοβαρά την αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας και της Ευρώπης σε ένα ήδη δύσκολο περιβάλλον και ότι το κόστος θα μπορούσε τελικά να μετακυλιστεί στους Αμερικανούς καταναλωτές.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή η ένωση των 27 χωρών δεν τηρεί τους όρους της εμπορικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

«Με χαρά ανακοινώνω ότι, με βάση το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμμορφώνεται με την πλήρως συμφωνημένη εμπορική μας συμφωνία, την επόμενη εβδομάδα θα αυξήσω τους δασμούς που επιβάλλονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτοκίνητα και φορτηγά που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social. «Ο δασμός θα αυξηθεί στο 25%.»

Αυτοί οι δασμοί στα αυτοκίνητα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να οδηγήσουν την ΕΕ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το περασμένο καλοκαίρι, ασκώντας πιέσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων μαρκών όπως η Volkswagen, η BMW και η Audi.

Ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι υψηλότεροι δασμοί θα αναγκάσουν τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες να μεταφέρουν την παραγωγή στις ΗΠΑ πιο γρήγορα.

«Έχουμε μια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν την τηρούσαν. Έτσι αύξησα τους δασμούς στα αυτοκίνητα και τα φορτηγά στο 25%, δηλαδή δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ εισέρχονται στις ΗΠΑ, και αυτό τους αναγκάζει να μεταφέρουν την παραγωγή των εργοστασίων τους πολύ πιο γρήγορα», δήλωσε από τον Λευκό Οίκο.

«Η συμπεριφορά του Προέδρου Τραμπ είναι απαράδεκτη», δήλωσε στο Reuters ο Μπερντ Λάνγκε, πρόεδρος της επιτροπής διεθνούς εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση για τους δασμούς. «Αυτή η τελευταία κίνηση καταδεικνύει πόσο αναξιόπιστη είναι η πλευρά των ΗΠΑ. Έχουμε ήδη γίνει μάρτυρες αυτών των αυθαίρετων επιθέσεων από τις ΗΠΑ στην περίπτωση της Γροιλανδίας. Αυτός δεν είναι τρόπος να αντιμετωπίζονται στενοί εταίροι. Τώρα μπορούμε μόνο να απαντήσουμε με τη μέγιστη σαφήνεια και σταθερότητα, αξιοποιώντας τη δύναμη της θέσης μας», δήλωσε ο Λάνγκε.

Η πρόεδρος της γερμανικής ένωσης αυτοκινήτων VDA προέτρεψε τις δύο πλευρές να κινηθούν γρήγορα για να επιλύσουν την κατάσταση, προειδοποιώντας ότι ο υψηλότερος δασμός θα αυξήσει απότομα το κόστος.

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ήδη σημαντικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ και σχεδιάζονται επεκτάσεις. Η Mercedes-Benz δήλωσε τον Μάρτιο ότι θα επενδύσει 4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε ένα εργοστάσιο στην Αλαμπάμα έως το 2030 και σχεδίασε συνολική επένδυση 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δραστηριότητες στις ΗΠΑ. Η εταιρεία, η οποία μεταφέρει την παραγωγή του SUV GLC από τη Γερμανία στην Αλαμπάμα, ανέφερε τον Φεβρουάριο ότι τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου της μειώθηκαν κατά περισσότερο από το ήμισυ στα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ, εν μέρει λόγω του κόστους δασμών ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Google News
Πάτα εδώ και ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ετικέτες: ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΣχετικάΆρθρα

ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Προληπτική μεταφορά πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο

26/04/2026 | 21:00
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Μπόνους ως €1.000 σε εργαζόμενους καλούνται να καταβάλουν οι εργοδότες

24/04/2026 | 20:00
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Απεργούν αύριο τα πληρώματα καμπίνας της Lufthansa και της CityLine

09/04/2026 | 17:00
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Θα επιδεινωθεί η στεγαστική κρίση

30/03/2026 | 11:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ: 2022: Ανοίγουν οι αιτήσεις για τη β’ δόση – Έρχονται πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ και ΟΕΓΑ τις επόμενες 15 ημέρες


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Ο Τραμπ απορρίπτει την πρόταση των 14 σημείων του Ιράν – «Τη μελέτησα, είναι απαράδεκτη»

    80 shares
    Share 32 Tweet 20
  • Τραγωδία στην Κωνσταντινούπολη: Πεθερά εκτέλεσε τη νύφη της με δύο σφαίρες – «Καθάρισα την τιμή μου» φώναζε από το μπαλκόνι

    78 shares
    Share 31 Tweet 20
  • Συναγερμός ασφαλείας γύρω από τον Πούτιν: φόβοι για drones, διαρροές και εσωτερικές ρωγμές στο Κρεμλίνο

    73 shares
    Share 29 Tweet 18
  • Τέλος στα πανωτόκια: Νέα ρύθμιση «ανάσα» για δάνεια έως 100.000€ – Τι αλλάζει για χιλιάδες δανειολήπτες

    81 shares
    Share 32 Tweet 20
  • myDATA – ΑΓΡΟΤΕΣ: «Πάγωμα» έως 12/10/2026 για το ψηφιακό δελτίο – 5 κρίσιμες αλλαγές και τι σημαίνει για τους ελαιοπαραγωγούς

    62 shares
    Share 25 Tweet 16
  • Το “επιτελικό κράτος”, ο παλαιστής Σούμο και ο … Νουρέγιεφ!

    66 shares
    Share 26 Tweet 17
  • ΤΑ ΝΕΩΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ  2026: Ποιοι παίρνουν έως 846€ επίδομα – Πώς «κόβουν» έως 30% προσωπική διαφορά και ΕΑΣ

    59 shares
    Share 24 Tweet 15
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch