Ο πρώην αρχισυντάκτης της τουρκικής αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριέτ, ο Τζαν Ντουντάρ, απηύθυνε έκκληση από το Στρασβούργο στους Ευρωπαίους να κινητοποιηθούν για την αποφυλάκιση των δημοσιογράφων που κρατούνται στις φυλακές της χώρας του, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο έχει γίνει «η μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων» στον κόσμο.
«Μην αφήνετε την καταπίεση να υπερισχύσει και να καταστρέφει τα ελεύθερα μέσα μαζικής ενημέρωσης μιας χώρας μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης» δήλωσε ο Ντουντάρ σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Αυτή η μάχη δεν είναι σημαντική μονάχα για το μέλλον μας, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης» υπογράμμισε.
Η επίσκεψη του δημοσιογράφου, που ζει σήμερα εξόριστος στη Γερμανία, πραγματοποιήθηκε την παραμονή της ανακοίνωσης του βραβευθέντος με το Βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με τον Ντουντάρ να βρίσκεται φέτος μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων.
«Η Τουρκία είναι σήμερα η μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων» παγκοσμίως, κατήγγειλε ο Τζαν Ντουντάρ, ο οποίος έκανε λόγο για 130 φυλακισμένους δημοσιογράφους και 2.500 που έχασαν την εργασία τους μετά το κλείσιμο των μέσων ενημέρωσης που εργάζονταν.
[irp posts=”76590″ name=”Οι στρατοί Συρίας-Τουρκίας λίγο πριν την εμπλοκή…”]
«Η πίεση που ασκείτο στα ΜΜΕ ήταν ήδη μεγάλη πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος, όμως έχει καταλήξει ανυπόφορη» τόνισε σχετικά με τις διώξεις που έγιναν από τις τουρκικές αρχές σε βάρος των ΜΜΕ της χώρας μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στα μέσα Ιουλίου.
Ο Ντουντάρ κατηγορήθηκε ότι αποκάλυψε «κρατικά μυστικά» στην Τουρκία καθώς δημοσίευσε ένα άρθρο όπου περιέγραφε πώς η κυβέρνηση προμήθευε όπλα στους ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία. Για αυτήν την υπόθεση, καταδικάστηκε τον Μάιο σε ποινή κάθειρξης 5 ετών και 10 μηνών.
Ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο νέας καταδίκης καθώς κατηγορείται για διασυνδέσεις με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορούν οι τουρκικές αρχές ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος.
Θύμα μιας απόπειρας δολοφονίας, ο Ντουντάρ έφυγε από την Τουρκία για τη Γερμανία εξηγώντας ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί τις δικαστικές αρχές της χώρας του.