Η Ρωσία μπαίνει διαρκώς στο μάτι της Τουρκίας με τις πρωτοβουλίες που παίρνει ο Πούτιν και αυτή τη φορά πέτυχε ακόμη ένα πλήγμα κατά της Άγκυρας.
Σε μια κίνηση που αναμένεται να επιτείνει την κρίση στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας, η ρωσική κυβέρνηση υποδέχθηκε χθες με ανοικτές αγκάλες τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, επικεφαλής του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP).
Καλωσορίζοντας τον φιλοξενούμενό του στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Σεργκέι Λαβρόφ αναγνώρισε τον σημαντικό ρόλο των Κούρδων μαχητών στον αγώνα εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν Ιρακινοί και Σύροι Κούρδοι μεταξύ εκείνων που αντιστέκονται στο πεδίο της μάχης, απέναντι στην απειλή του «Ισλαμικού Κράτους» και άλλων ένοπλων, εξτρεμιστικών ομάδων», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. Προσέθεσε δε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργασθεί στενότερα με τους Κούρδους στον κοινό αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του τέταρτου κόμματος της Τουρκίας (περί το 11% στις εκλογές του Νοεμβρίου) τάχθηκε σαφώς στο πλευρό της Ρωσίας αναφορικά με την κρίση που έχει ξεσπάσει ύστερα από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους SU-24 από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία.
«Ασκήσαμε κριτική στις ενέργειες της κυβέρνησης από τη στιγμή που κατερρίφθη το ρωσικό αεροπλάνο», δήλωσε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς. «Από τις πρώτες κιόλας ημέρες, τονίσαμε, ως κόμμα της αντιπολίτευσης στη χώρα μας, ότι δεν υποστηρίζουμε ενέργειες που οδηγούν σε επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία», προσέθεσε.
Η ρωσική ηγεσία και προσωπικά ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν απορρίψει επανειλημμένα εκκλήσεις της Αγκυρας για εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, θέτοντας ως προϋπόθεση να ζητήσει η Τουρκία «συγγνώμη» για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους και να καταβάλει αποζημίωση για το συμβάν. Σε αντιδιαστολή, η επίσκεψη του ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος αποτελεί άλλο ένα ράπισμα της Μόσχας στην Αγκυρα, το οποίο έρχεται να προστεθεί στα οικονομικά αντίποινα που επέβαλε στην Τουρκία και στις πρόσφατες πολύ επιθετικές δηλώσεις του προέδρου Πούτιν κατά του Τούρκου ομολόγου του, Ταγίπ Ερντογάν.
Η Τουρκία θεωρεί το HDP του Σελαχατίν Ντεμιρτάς πολιτική πτέρυγα της ένοπλης, αυτονομιστικής οργάνωσης των Κούρδων ΡΚΚ, η οποία αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική από την Αγκυρα. Επιπλέον, η κυβέρνηση των Ερντογάν-Νταβούτογλου ανησυχεί έντονα για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ντε φάκτο κουρδικό κρατίδιο στη Βόρεια Συρία, ακριβώς κάτω από τα τουρκοσυριακά σύνορα, υπό τον έλεγχο του συροκουρδικού κόμματος PYD, το οποίο διατηρεί στενούς δεσμούς με το ΡΚΚ. Η χθεσινή επίσκεψη του Ντεμιρτάς στη Μόσχα κάθε άλλο παρά θα καθησυχάσει τους τουρκικούς φόβους.
Πάντως, το άνοιγμα της Ρωσίας στους Κούρδους δεν έφτασε στο σημείο να ικανοποιήσει το αίτημά τους για το επίσημο άνοιγμα γραφείων του HDP (ή και PYD) στη Μόσχα. Επικαλούμενο διπλωματική πηγή, το πρακτορείο Interfax ανέφερε ότι η υφιστάμενη νομοθεσία δεν επιτρέπει σε ένα τουρκικό πολιτικό κόμμα, όπως το HDP, να ανοίξει γραφεία επί ρωσικού εδάφους, αν και του δίνει τη δυνατότητα να εκπροσωπείται από κάποιον ιδιώτη ή μη κυβερνητική οργάνωση.
Στο μεταξύ, έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταγγέλλει ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Συρία έχουν στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή τουλάχιστον 200 πολιτών. Η έκθεση, την οποία παρουσίασε ο επικεφαλής του τμήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της οργάνωσης, Φίλιπ Λούθερ, κάνει λόγο για «σωρεία καταστροφών σε πυκνοκατοικημένες, αστικές περιοχές, σπίτια, τζαμιά και αγορές», γεγονός που, πάντα σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, εγείρει ερωτήματα για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Με ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας διαψεύδει την έκθεση, κάνοντας λόγο για ψευδείς και εντελώς αβάσιμες καταγγελίες.