Η Γερμανίδα καγκελάριος έδωσε έμφαση στο μεταναστευτικό και στην κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό και εξέφρασε ικανοποίηση που η νέα ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τη συμφωνία.
Πάντως, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφών στην Τουρκία.
Κοινές πτυχές διαπιστώθηκαν, σύμφωνα με την καγκελάριο, για τις διμερείς σχέσεις.
ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ:
«Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας θα είναι πιο εύκολες στην υλοποίησή τους. Χαίρομαι που έχουμε κοινές απόψεις και αντιλήψεις και σε επίπεδο ΕΕ και διεθνώς», ανέφερε.
Για ειλικρινή και παραγωγική ανταλλαγή απόψεων για την οικονομία και την κατάσταση στην Ευρώπη έκανε λόγο ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει μεταρρυθμίσεις πιο βαθιές απ’ ότι είχαν συμφωνηθεί. «Αυτές οι αλλαγές θα γίνουν από εμάς και θέλουμε τη Γερμανία σύμμαχο», τόνισε.
Η Ελλάδα κοιτάζει μπροστά με αυτοπεποίθηση. Ετοιμάζουμε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, στην πράσινη ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος.
Στις αρχές του χρόνου θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο για την πράσινη οικονομία, δραστηριότητες για το περιβάλλον. Είναι λύσεις συμφέρουσες για την Ελλάδα και τη Γερμανία, ανέφερε, εξηγώντας ότι η κλιματική αλλαγή ήταν ένα από τα ζητήματα που δόθηκε έμφαση, ενώ ανέφερε ότι οι επενδύσεις που θα γίνουν είναι συμφέρουσες για την Ελλάδα και τη Γερμανία.
Παράλληλα, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης» και ως εκ τούτου, αναμένει ότι «θα εργαστούμε μαζί, ώστε οι κανόνες χορήγησης ασύλου να είναι ενιαίοι σε όλη την Ευρώπη».
Για την Τουρκία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπήρξε κοινή στάση ότι οι ενέργειες της Άγκυρας είναι παράνομες.
«Έρχομαι στο Βερολίνο 50 ημέρες μετά τις εκλογές», ανέφερε, λέγοντας ότι η χώρα μας έστειλε πολιτικά μηνύματα, τόσο για την οικονομία, όσο και για την πάταξη των λαϊκιστών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δόθηκε στο συνέδριο που προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης. Όπως είπε, θα είναι ένα ανοικτό συνέδριο για να παρουσιαστούν οι ευκαιρίες στη χώρα μας. «Είναι σημαντικό για μένα να αλλάξω το αφήγημα. Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται ως προβληματική χώρα», ανέφερε. Μάλιστα, σημείωσε ότι πολλές γερμανικές επιχειρήσεις επενδύουν στη χώρα μας.
Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι στόχος είναι να υπάρξει ενδιαφέρον για την πράσινη οικονομία, αλλά και να υπάρξει το αντίστοιχο πλαίσιο.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα πλεονάσματα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι ιδιαίτερα υψηλά όσα συμφωνήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά η σημερινή επιδιώκει να κερδίσει πρώτα σε αξιοπιστία και κατόπιν να συζητηθεί το ζήτημα με τους θεσμούς.
H Καγκελάριος υποδέχθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη με στρατιωτικές τιμές, στις 12:00 (τοπική ώρα) και τον συνοδεύουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς.
Έχοντας ως «όπλα» τα θετικά μηνύματα από τις αγορές, την έξοδο της χώρας από τα capital control, το ιστορικό χαμηλό στα δεκαετή ομόλογα και τις πρώτες του κινήσεις για την μείωση των κρατικών δαπανών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βερολίνο θα καλέσει τις γερμανικές εταιρίες να έρθουν να δραστηριοποιηθούν στην χώρα μας.
Ο πρωθυπουργός θα θελήσει με αυτό τον τρόπο να αναδείξει πως πλέον στην Ελλάδα δημιουργείται ένα φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις και ήδη η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στην κατάθεση και ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου.
«Στόχος της επίσκεψης είναι η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, η παρουσίαση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης και η συζήτηση με την κ. Μέρκελ των μεγάλων αναπτυξιακών δράσεων για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας (2020-2030) οι οποίες θα εκτείνονται, μεταξύ άλλων, στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας» ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές. Σειρά σχολίων και μάλιστα αρκετά θετικών από τον γερμανικό Τύπο συνοδεύουν την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού στο Βερολίνο.