Τουρκία-Στην αναγνώριση του παραδοσιακού τουρκικού γιαουρτιού Silifke Yoğurdu ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2025/112 της Κομισιόν.
Του Γιώργου Θεοχάρη
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
News: Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ε.Ε. στις 23 Ιανουαρίου, προσφέροντας στο προϊόν επίσημη αναγνώριση στην ενωσιακή αγορά.
Εως και τον Ιούλιο θα πρέπει να περιμένουν οι αγρότες για τις απλήρωτες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Τι είναι το Silifke Yoğurdu;
Το Silifke Yoğurdu παρασκευάζεται είτε από 100% γίδινο γάλα, είτε από συνδυασμό γίδινο και αγελαδινό γάλα, με το ποσοστό του αγελαδινού να μην ξεπερνά το 20%. Το προϊόν έχει παραδοσιακή προέλευση από την περιοχή Silifke στην Τουρκία και είναι ιδιαίτερα γνωστό για τη μοναδικότητά του και την υψηλή ποιότητα.
Η αναγνώριση της Ε.Ε. και οι επιπτώσεις για την Ελλάδα
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί έντονο προβληματισμό στην Ελλάδα, με πολλούς να αναρωτιούνται για την καθυστέρηση στην προστασία των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων. Ο Θωμάς Μόσχος, τεχνικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), σχολίασε μέσω ανάρτησης στο Facebook ότι, παρά τις πιέσεις του ΣΕΚ, στην Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει η κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού ως Π.Γ.Ε., παρά το γεγονός ότι η Τουρκία, μια χώρα που δεν είναι μέλος της Ε.Ε., κατάφερε να επιτύχει την αναγνώριση του Silifke Yoğurdu.
Η αδράνεια της ελληνικής πολιτείας και η πρόταση του ΣΕΚ
Ο ΣΕΚ είχε υποβάλει την πρόταση για την κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού ως Π.Γ.Ε. εδώ και έναν χρόνο. Παρά τις προσπάθειες, όμως, η ελληνική πολιτεία και οι βιομηχανίες δεν φαίνεται να έχουν δείξει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη και την προστασία της αγελαδοτροφίας στην Ελλάδα. Αυτό ενισχύεται από την προσδοκία από τη συμφωνία Mercosur, η οποία επιτρέπει την αθρόα εισαγωγή προϊόντων από τη Λατινική Αμερική χωρίς δασμούς, κάτι που υπονομεύει τη διαδικασία προστασίας των ελληνικών προϊόντων.
Η ανάγκη προστασίας των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων
Η κατοχύρωση γεωγραφικών ενδείξεων δεν περιορίζεται μόνο στο γιαούρτι, αλλά επηρεάζει και μια σειρά από άλλα παραδοσιακά προϊόντα της ελληνικής γαστρονομίας. Τα προϊόντα αυτά θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την αναγνώριση της Ε.Ε. και την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητάς τους στην αγορά, προστατεύοντας την αυθεντικότητά τους και προωθώντας τη μοναδικότητά τους.
Σύγκριση της Τουρκίας με την Ελλάδα στον τομέα των γεωγραφικών ενδείξεων
Η αναγνώριση του Silifke Yoğurdu από την Ε.Ε. είναι ένα παράδειγμα του πώς μια χώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύστημα των γεωγραφικών ενδείξεων για να προστατεύσει τα προϊόντα της και να αυξήσει τη θέση τους στην αγορά. Αντιθέτως, στην Ελλάδα η καθυστέρηση στις διαδικασίες προστασίας παραδοσιακών προϊόντων δείχνει τις αδυναμίες της εγχώριας πολιτικής στον τομέα της κτηνοτροφίας και της γεωργίας.
Η ανάγκη για αναθεώρηση της πολιτικής στην Ελλάδα
Η περίπτωση της Τουρκίας καταδεικνύει την ανάγκη για άμεση αναθεώρηση της πολιτικής στην Ελλάδα όσον αφορά την προστασία των παραδοσιακών προϊόντων. Η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει την πολιτική της για την προστασία των προϊόντων της και να αναπτύξει στρατηγικές που θα βοηθήσουν τους παραγωγούς να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά στην παγκόσμια αγορά.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΤΗΣ Ε.Ε ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εάν προσθέσετε ενεργό σύνδεσμο στη πηγή του άρθρου