Η ΚΟΝΤΡΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ
Της Ελένης Παναγιώτου
Η πρόσφατη συμφιλίωση της Τουρκίας με την Ρωσία (αλλα και με το Ισραήλ) φαίνεται να ειναι ο λόγος που ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί την βάση του Ιντσιρλίκ ως μοχλό πίεσης προς την Γερμανία.
Η κόντρα Τουρκίας – Γερμανίας σχετικά με την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ εχει αρχίσει να λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις με γερμανούς αξιωματούχους να αναφέρουν οτι θα αποσυρθούν τα γερμανικά στρατεύματα απο την Τουρκία και με μερικούς να αναφέρουν ακόμη οτι εαν φύγουν απο την Τουρκία θα μπορούσε να μεταφερθούν στην Ελλάδα ή στην Ιορδανία.
Οι πιθανότητες οτι θα μεταφερθούν τα γερμανικά στρατεύματα στην Ελλάδα ειναι μειωμένες, αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΞ στο OnAlert, καθώς λογικά η Γερμανία θα πρέπει να επιλέξει σημείο που ειναι κοντά για τα επιχειρησιακά της δρώμενα.
Χθες ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε δηλώσεις του στην «Mitelldeutsche Zeitung» απείλησε και αυτος με αποχώρηση της αποστολής των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.
Όλα ξεκίνησαν όταν η Γερμανία αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων. Το ψήφισμα της Bundestag να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων έδωσε την αφορμή στις τούρκικες αρχές να προσπαθήσουν να περιορίσουν την πρόσβαση της Γερμανίας στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.
Μέχρι σήμερα η ανάπτυξη των γερμανικών στρατευμάτων στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ ήταν προσωρινή μέχρις ότου να κατασκευαστεί μόνιμη στρατιωτική βάση. Η Γερμανία εχει σκοπό να κατασκευάσει μέχρι το 2017 στρατιωτική βάση για την ανάπτυξη των γερμανικών στρατευμάτων και των αεροσκαφών Tornado.
Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ursula von der Leyen, η οποία επισκέφθηκε τη βάση νωρίτερα αυτο τον μήνα ανέφερε οτι στις συνομιλίες της με τον Τούρκου υπουργό Άμυνας Φικρί Ισίκ τόνισε πόσο σημαντικό ειναι να δοθεί σε γερμανούς βουλευτές αρμόδιους για στρατιωτικές υποθέσεις πρόσβαση στα γερμανικά στρατεύματα στην Τουρκία. Αξίζει να αναφέρουμε οτι πριν την επίσκεψη της η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag οτι δεν έχει βιώσει ποτέ ξανά παρόμοια κατάσταση και αναφερόμενη στην εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστημάτων του ΝΑΤΟ στη νότια Τουρκία τόνισε οτι η αποστολή του γερμανικού στρατου προστατεύει την Τουρκία απο συριακά βλήματα.
Η τακτική της Τουρκίας σχετικά με τα γερμανικά στρατεύματα στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ δε μπορεί να μην συζητηθεί και σε σχέση με την πρόσφατη συμφιλίωση Τουρκίας – Ρωσίας. Οι πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο αφορά την χρήση της βάσης απο τη Ρωσία προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων απο τα ΜΜΕ. Ο ίδιος το αρνήθηκε και δήλωσε οτι η πρόταση παρεξηγήθηκε απο τα ΜΜΕ.
Κάτι φαίνεται να εχει αλλάξει στην στάση της γειτονικής χώρας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Φαίνεται να εχει ενισχυθεί η αυτοπεπόιθηση της (μετά την αναθέρμανση των σχέσεων της με τη Ρωσία και το Ισραήλ) και ειδικά απέναντι στην Γερμανία που ειναι άλλωστε και η κύρια οδός πρός όλα τα θέματα που εμπλεκουν την Τουρκία με την ΕΕ.
Κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε ενα και μοναδικό όρο στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για να αλλάξει την στάση του όσο αφορά το Ιντσιρλίκ: Να δηλώσει οτι η απόφαση της Bundestag για την γενοκτονία των Αρμενίων δεν αντικατοπτρίζει την γνώμη της γερμανικής κυβέρνησης. Η Μέρκελ όπως ήταν αναμενόμενο δεν υπέκυψε.
Εδω όμως, ο – με την πλέον αυξημένη αυτοπεποίθηση – Ερντογάν εχει την δυνατότητα να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα όσο αφορά την τελευταία απόφαση του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.
Μετά την Σύνοδο Κορυφής στην Βαρσοβία, το ΝΑΤΟ αποφάσισε οτι θα ενταχθεί στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους με την ανάπτυξη AWACS, των αεροσκαφών επιτήρησης του NATO. Τα AWACS θα αναπτυχθούν στον εναέριο χώρο της Τουρκίας και της Μεσογείου, όπου θα σχηματίζουν ένα τόξο γύρω από το Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας al-monitor τα αεροσκάφη αυτα θα ειναι υπο την διοίκηση της Γερμανίας.
Συνεπώς το πρόβλημα με την βάση του Ιντσιρλίκ φαίνεται να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης απο την Τουρκία με ένα και μοναδικό στόχο: την δημιουργία αναταραχής για την εδραίωση της ισχύος της τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ.
Εάν δεν αποκλιμακωθεί η ένταση Τουρκίας – Γερμανίας και λυθεί το ζήτημα με την απαγόρευση των γερμανών βουλευτών οι συνέπειες για την Δυτική Συμμαχία στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους μπορεί να ειναι σοβαρές.