Στις 2 το μεσημέρι ήταν προγραμματισμένη μία ασυνήθιστη συνάντηση στο Λευκό Οίκο, μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και ομάδας γερουσιαστών, παρουσία και του προέδρου Τραμπ.

Πρόκειται – όπως αναφέρουν πηγές του Κογκρέσου – για μια προσπάθεια να πειστεί ο Ταγίπ Ερντογάν να μην ενεργοποιήσει το σύστημα των S-400 και σε αντάλλαγμα να λάβει αμερικανικούς πυραύλους Patriot, ίσως και τα μαχητικά F-35.

Ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Τραμπ για το πρόγραμμα των F-35: «Για αυτό είμαστε εδώ, το συζητάμε με τους θαυμάσιους γερουσιαστές μας. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις. Κάτι θα βρούμε.

Προβλέπω ότι κάτι θα βρούμε», είπε ο Τραμπ. Μεταξύ των γερουσιαστών που συμμετέχουν είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων Ριις κι ο Λίντσεϊ Γκράχαμ, που είχε συζητήσει το Σεπτέμβριο παρόμοια πρόταση με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Είναι μία προσπάθεια του κ. Τραμπ και του Ερντογάν να παρουσιάσουν στους γερουσιαστές την …”καλή” Τουρκία.
Απαντώντας σε ερώτηση για τους S-400, ο κ. Τραμπ είπε ότι προβλέπω ότι θα βρούμε κάτι να εργαστούμε πάνω… Μέσα στη συνάντηση ο Αμερικανός πρόεδρος φερόταν σαν “ατζέντης” του Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του pool του Λευκού Οίκου, ο κ. Τραμπ έφτασε στο σημείο να πει ότι ο Τούρκος ομόλογός του ειναι στενοχωρημένος ο …”καημένος” από τη δήλωση του προέδρου της Γαλλίας για το ΝΑΤΟ και την Τουρκία.

Ο γερουσιαστής Ρικ Σκοτ δηλωσε ότι ο σκοπός της συνάντησης είναι να βεβαιωθούμε ότι η Τουρκία προχωρά προς την κατεύθυνση της Δύσης, όχι προς την κατεύθυνση της Ρωσίας.

Στη συνάντηση που είχαν οι δύο πρόεδροι, παραβρέθηκαν επίσης πέντε Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές και οι υπουργοί Εξωτερικών και Εμπορίου των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο και Γουίλμπουρ Ρος.