Ο αντιστράτηγος Τζαμπάρ Γιαγάρ, γενικός γραμματέας του υπουργείου Πεσμεργκά (Αμύνης) του ιρακινού Κουρδιστάν, δήλωσε στο ARA News ότι οι κουρδικές δυνάμεις του βορείου Ιράκ άλλο προς την πόλη .

Όπως εξήγησε, η συμφωνία που έχουν με τον ιρακινό στρατό και τους δυτικούς συμμάχους ήταν να φτάσουν μέχρι την πόλη Μπασίκα.

«Σύμφωνα με τη συμφωνία με τη Βαγδάτη, οι Πεσμεργκά θα δημιουργήσουν μια αμυντική γραμμή, ενώ ο Ιρακινός στρατός θα συνεχίσει την προέλασή του. Εμείς δεν θα εισέλθουμε στο κέντρο της Μοσούλης», είπε ο αντιστράτηγος Γιαγάρ μιλώντας στο ARA News. «Μόνο ο ιρακινός στρατός, η ομοσπονδιακή Αστυνομία και η τοπική Αστυνομία θα εισέλθουν στην πόλη».

Οι Πεσμεργκά θα έχουν βοηθητικό ρόλο από εδώ και πέρα στην εκστρατεία για τη Μοσούλη. Θα βοηθάνε τις ιρακινές δυνάμεις μόνο κατόπιν αιτήματος.

Οι κύριες δυνάμεις των Πεσμεργκά θα φύγουν από το μέτωπο της Μοσούλης και θα μετακινηθούν δυτικά για την κατάληψη του νότιου τμήματος της περιοχής Σιντζάρ και της πόλης Χαουίτζα, στο βορειοδυτικό Ιράκ.

Διαβάστε επίσης:   Tρόμος: Οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν γυναίκες και παιδιά ως «ανθρώπινες ασπίδες»

Ο Κούρδος αντιστράτηγος σημείωσε ότι προς το παρόν δεν έχει ξεκινήσει καμία πολεμική επιχείριση με στόχο την πόλη Χαουίτζα, που επίσης κατέχεται από το .

«Η μάχη για τη Χαουίτζα χρειάζεται αρκετές δυνάμεις, για αυτό και η εκστρατεία καθυστερεί, αλλά θα γίνει», είπε.

Μιλώντας επίσης εκ μέρους των Πεσμεργκά διέψευσε ότι οι Κούρδοι του Ιράκ έχουν κάποια σχέση με τα τουρκικά στρατεύματα που έχουν εισβάλει από τον Δεκέμβριο του 2015 στο βορειοδυτικό Ιράκ και έχουν στρατοπεδεύσει κοντά στην πόλη Μπασίκα.

«Δεν υπάρχουν καθόλου σχέσεις. Η Τουρκία δεν είναι μέρος καμίας προγραμματισμένης επιχείρισης. Δεν έχουμε καμία σχέση με την Τουρκία», είπε στο ARA News.

«Το υπουργείο Πεσμεργκά δεν έχει σχέσεις με την Τουρκία, [σε ό,τι αφορά τη Μοσούλη] έχουμε συμφωνίες μόνο με τον Διεθνή Συνασπισμό και την ιρακινή κυβέρνηση».