Σάββατο, 29 Νοεμβρίου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Αυτός είναι ο εγκέφαλος πίσω από την επίθεση της Χαμάς

Ο «Επισκέπτης» με τις καλλιτεχνικές ανησυχίες

Newsroom από Newsroom
09/10/2023 12:21
Ενημερώθηκε: 09/10/2023 12:43:43
σε Featured, HOT NEWS, ΔΙΕΘΝΗ
A A
75
SHARES
159
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ – Ο Μοχάμεντ Ντέιφ είναι ένας θρύλος για τα 2 εκατομμύρια των Παλαιστινίων της Γάζας. Ακόμα και το όνομά του είναι μυστήριο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Λέγεται ότι έγιναν πέντε απόπειρες δολοφονίας του από τους Ισραηλινούς, που του άφησαν σοβαρά κινητικά προβλήματα, τα οποία όμως δεν τον έχουν οδηγήσει σε αποστρατεία. Το αντίθετο – όπως αποδείχτηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Το επώνυμο Ντέιφ είναι πιθανότατα συμβολικό και το επέλεξε ο ίδιος. Η λέξη Ντέιφ σημαίνει «ο επισκέπτης» και αναφέρεται στην πρακτική του να περνά κάθε νύχτα σε διαφορετικό σπίτι, για να μην εντοπίζεται από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Όσοι τον γνώριζαν από την δεκαετία του 1980, όταν ήταν από τα πρώτα μέλη της Χαμάς, λένε ότι χρησιμοποιούσε από τότε το όνομα Ντέιφ. Όλα αυτά τα χρόνια δεν κυκλοφορεί παρά μόνο μία φωτογραφία του, σε νεαρή ηλικία.

Λέγεται πως το πλήρες όνομά του είναι Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ – Μάσρι, αλλά ο ίδιος επέλεξε το επώνυμο Ντέιφ.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές ο θείος ή ο πατέρας του συμμετείχαν σε σποραδικές επιδρομές παλαιστινίων μαχητών στη δεκαετία του 1950, εναντίον ισραηλινών στόχων.

Μάλιστα η τακτική τους  στη δεκαετία του 1950 ήταν αντίστοιχη του σχεδίου που κατέστρωσε ο σημερινός εγκέφαλος της μαζικής επίθεσης στο Ισραήλ.

Οι καλλιτεχνικές ανησυχίες

Όταν ήταν έφηβος ο Ντέιφ είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέατρο και συμμετείχε στη θεατρική ομάδα του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Γάζας, που θεωρείται  δεξαμενή για την αιγυπτιακή Μουσουλμανική Αδελφότητα. Όταν δημιουργήθηκε η Χαμάς, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, πυροδοτώντας την πρώτη ιντιφάντα εναντίον της ισραηλινής κατοχής, ο Ντέιφ ήταν ηλικίας περίπου 20 ετών.

Τότε ο Γκαζί Χάμαντ, που σήμερα είναι μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, μοιράστηκε ένα κελί σε ισραηλινή φυλακή με τον Ντέιφ. «Από την αρχή της ζωής του στην Χαμάς ήταν επικεντρωμένος στην στρατιωτική αντιμετώπιση του παλαιστινιακού», λέει ο Γκαζί Χάμαντ, «ήταν ένας πολύ ευγενικός, πατριώτης και έφτιαχνε σκίτσα για να  διασκεδάζει» τους άλλους Παλαιστίνιους κρατούμενος.

Είναι ένας λιγομίλητος, μεθοδικός και επίμονος άνθρωπος, όπως λένε Παλαιστίνιοι που τον έχουν γνωρίσει.

Ο μαθητής του «μηχανικού»

Γεννημένος το 1965 στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς, μαθητής του διαβόητου «μηχανικού»- του κατασκευαστή βομβών Γιαχία Αγιάς (ο οποίος σκοτώθηκε από ισραηλινή επιχείρηση το 1996, με ένα παγιδευμένο κινητό τηλέφωνο), ο Μοχάμεντ Ντέιφ είναι ο άνθρωπος που σοκάρισε το Ισραήλ και την παντοδύναμη Μοσάντ, οργανώνοντας την επίθεση της Χαμάς.

Ο αρχηγός των Ταξιαρχιών Κασάμ, που είναι το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς περιλαμβάνεται στις λίστες με τους καταζητούμενους τρομοκράτες της Μοσάντ και της CIA, αλλά καταφέρνει να διοικεί την οργάνωση παρότι έχει κινητικά προβλήματα, συνέπεια μιας επίθεσης Ισραηλινών, από την οποία κατάφερε να βγει ζωντανός.

Οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι στον Μοχάμεντ Ντέιφ οργάνωσε το σύστημα παραγωγής αυτοσχέδιων ρουκετών της Χαμάς, με τις οποίες έσπασε η πολυδιαφημισμένη αντιαεροπορική ομπρέλα του εβραϊκού κράτους. Η Χαμάς έσπασε την ασπίδα βάλλοντας με περίπου 3.500 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, μόνο το Σάββατο και στο οπλοστάσιό της εκτιμάται ότι έχει δεκάδες χιλιάδες τέτοιες ρουκέτες.

Ποιος ήταν ο στόχος της επίθεσης της Χαμάς

Ο Ντέιφ εκπροσωπεί την σκληρή πτέρυγα της Χαμάς και αντιτίθεται στην περίπλοκη διαδικασία των επαφών ανάμεσα στη Γάζα και το Ισραήλ, που είχε στόχο το ξεμπλοκάρισμα κάποιων κονδυλίων για έργα υποδομής στην λωρίδα, με αντάλλαγμα μία εύθραυστη εκεχειρία. Η διαπραγμάτευση αυτή είχε αποφέρει την εκτόνωση των κύκλων βίας που άνοιξαν το 2009, το 2011, το 2014 και το 2021, αλλά η στρατηγική του αρχηγού των Ταξιαρχιών Κασάμ οδήγησε στην επίθεση του Σαββάτου, που θεωρείται ήδη θρίαμβος των Παλαιστινίων.

Και αυτό ακριβώς επιδίωκε ο Ντέιφ- να τερματιστούν οι επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές και να ανοίξει ο νέος κύκλος βίας, με την Χαμάς να βρίσκεται απέναντι στην πλέον ακραία εθνικιστική κυβέρνηση του Ισραήλ, η οποία ούτως ή άλλως είχε υιοθετήσει την άποψη ότι το Παλαιστινιακό λύνεται μόνο με τα όπλα και τον στραγγαλισμό των Παλαιστινίων.

Ο Ντέιφ που θεωρείται ειδήμων στην κατασκευή βομβών και αρχιτέκτονας του δεκαετούς προγράμματος δημιουργίας ενός χαώδους δικτύου υπόγειων σηράγγων κάτω από την Γάζα. Ο Ντέιφ δεν πίστευε στις Συμφωνίες του Όσλο, που επιτεύχθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και τις θεωρούσε προδοσία της παλαιστινιακής αντίστασης.

Ένας Παλαιστίνιος μαχητής που σήμερα έχει μπει στον πολιτικό στίβο και γνώρισε τον Ντέιφ στις αρχές του δεκαετίας του 2000 λέει πως η άποψη του αρχηγού των Ταξιαρχιών Κασάμ είναι πως οι Παλαιστίνοι πρέπει «να πολεμήσουν τους Ισραηλινούς μέσα στο Ισραήλ και να καταρρίψουν τις φαντασιώσεις τους ότι μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς σε κατεχόμενα εδάφη».  Τουλάχιστον αυτό το έχει καταφέρει η Χαμάς.

Ετικέτες: ΙΣΡΑΗΛΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΧαμάς

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, εξέφρασε την έντονη αντίθεση του Ισραήλ στην πιθανή πώληση μαχητικών F-35 στην Τουρκία

21/11/2025 | 12:13
Featured

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας κλείνει τον ανεξάρτητο ραδιοφωνικό σταθμό του Στρατού – Σωρεία αντιδράσεων

12/11/2025 | 16:00
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας απειλεί να εντείνει τις επιθέσεις εναντίον της Χεζμπολάχ

03/11/2025 | 12:00
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ εξαπέλυσε νέα πλήγματα στη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας

01/11/2025 | 13:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Εισαγγελική παρέμβαση για τον Αχιλλέα Μπέο


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Σάλος στην Ξάνθη για τον σταυρό 10 μέτρων – Έρευνα σε πλήρη εξέλιξη και φάκελος προς τον Εισαγγελέα

    175 shares
    Share 70 Tweet 44
  • Ισχυρά καιρικά φαινόμενα αναμένονται σήμερα Παρασκευή στην Αττική

    159 shares
    Share 64 Tweet 40
  • Η Αθήνα που «πνίγηκε» με 40 χιλιοστά: Οι επιχειρησιακοί φορείς μιλούν στο tilegrafimanews.gr για ευθύνες σε Δήμο, Περιφέρεια και Υπουργεία

    143 shares
    Share 57 Tweet 36
  • ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ : Ποιοι Χάνουν τα 250€ – ΟΟΣΑ Προβλέπει Συντάξεις στα 66 Χρόνια

    137 shares
    Share 55 Tweet 34
  • Ψηφιακή ταυτότητα 2028: Παγκόσμιο σχέδιο ελέγχου ή εργαλείο διευκόλυνσης; Οι προειδοποιήσεις διεθνών αναλυτών

    118 shares
    Share 47 Tweet 30
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ: Προκαταβολή βασικής 2025, αγροπεριβαλλοντικά και νέα βοσκοτόπια: Ποιοι πληρώνονται τώρα και ποιοι κινδυνεύουν!

    103 shares
    Share 41 Tweet 26
  • ΑΣΕΠ 2Κ/2025 – 123 Μόνιμες Προσλήψεις και Νέες Θέσεις +2.000 ΔΕ: Το πλήρες χρονοδιάγραμμα, η κλήρωση και τι αλλάζει το 2026

    93 shares
    Share 37 Tweet 23
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch