Επιτροπή υπουργών της ισραηλινής κυβέρνησης ενέκρινε μια τροπολογία που προβλέπει την επιβολή ποινής κάθειρξης 10 ετών σε βάρος οποιουδήποτε πετάει πέτρες εναντίον ενός οχήματος εν κινήσει.
Παλαιστίνιοι πετούν σχεδόν καθημερινά πέτρες, ιδίως σε συγκρούσεις με δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας και του στρατού.
Το φαινόμενο ήταν γενικευμένο κατά την πρώτη Ιντιφάντα, την εξέγερση των Παλαιστινίων που άρχισε το 1987.
Το κείμενο, που αναμένεται να συζητηθεί στην ισραηλινή Βουλή, τροποποιεί τον προϋπάρχοντα νόμο που προβλέπει την επιβολή ποινής κάθειρξης έως και 20 ετών για το αδίκημα, αλλά μόνο εάν αποδεικνύεται η πρόθεση του δράστη να προκαλέσει τραυματισμό.
Δεν υπάρχει καμιά τέτοια αναφορά στην τροπολογία που εγκρίθηκε από την διυπουργική επιτροπή. «Η ρίψη λίθων ή άλλων αντικειμένων εναντίον οχημάτων εν κινήσει κατά τρόπο ο οποίος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών» επισύρει ποινή κάθειρξης 10 ετών, αναφέρει το κείμενο.
Η Ισραηλινή υπουργός Δικαιοσύνης Αγιελέτ Σακέντ -στέλεχος του εθνικιστικού, θρησκευτικού κόμματος Εβραϊκή Εστία- οποία υπέβαλε την τροπολογία και είναι επικεφαλής της επιτροπής, τόνισε ότι όσοι πετούν πέτρες τιμωρούνται με ποινές «πολύ ελαφριές εν συγκρίσει με το έγκλημά τους», επειδή είναι δύσκολο να αποδειχθεί η πρόθεσή τους να προκαλέσουν τραυματισμούς.
«Η τροπολογία μεταφέρει (…) την ευθύνη σε αυτόν που πετάει πέτρες κι όχι στον εισαγγελέα», έγραψε η Σακέντ στη σελίδα της στο Facebook. «Όποιος πετάει πέτρες εναντίον οχημάτων ή ανθρώπων πρέπει να υποθέτει ότι κάποιος θα τραυματιστεί», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με δικαστικούς, οι εισαγγελείς ως σήμερα συνήθως προτείνουν την επιβολή ποινών τριών μηνών φυλάκισης σε βάρος όσων πετούν πέτρες, εάν δεν προκαλούνται σοβαροί τραυματισμοί.
Η τροπολογία ενδέχεται να εγκριθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως πρότεινε η διυπουργική επιτροπή, καθώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ελέγχει τις 61 από τις 120 έδρες της Κνέσετ, της Βουλής του Ισραήλ.
Η τροπολογία είχε εγκριθεί ήδη από την προηγούμενη αντίστοιχη επιτροπή, υπό την κεντρώα πρώην υπουργό Δικαιοσύνης του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι. Η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών της 17ης Μαρτίου καθυστέρησε τη διαδικασία.
Η συγκεκριμένη τροπολογία είχε καταρτιστεί μετά από ένα κύμα βίαιων διαδηλώσεων στην Ιερουσαλήμ το 2014, όταν Παλαιστίνιοι πετούσαν συχνά πέτρες εναντίον αυτοκινήτων και συρμών του τραμ.