Προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να συναντηθούν οι αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Τουρκίας, μια συνάντηση από την οποία θα κριθεί εάν θα ολοκληρωθεί η συμφωνία αποκατάστασης των σχέσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές, βάζοντας τυπικά τέλος στη διένεξη που ξεκίνησε μετά το επεισόδιο με το Μαβί Μαρμαρά στις 31 Μαΐου του 2010.
Το πρόβλημα που παραμένει και χρήζει διευθέτησης είναι η με κάποιον τρόπο άρση του αποκλεισμού της Γάζας και το κλείσιμο του γραφείου της ισλαμικής Χαμάς στην Τουρκίας, προβλήματα τα οποία κάθε άλλο παρά εύκολα είναι. Ταυτόχρονα όμως, η πρόσβαση της Τουρκίας στο φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου τη στιγμή κατά την οποία έχουν μειωθεί οι εισαγωγές από τη Ρωσία, ενώ παραμένουν τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις, αποτελεί κι αυτό με τη σειρά του ισχυρό κίνητρο.
Πληροφορίες που αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο, κάνουν λόγο για μυστική συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, τον περασμένο Μάρτιο, με τον ισραηλινό υπουργό Ενέργειας, Γιουβάλ Στέινιτζ, στην οποία εκτιμάται ότι συζητήθηκε η μεταφορά του φυσικού αερίου του Ισραήλ με αγωγό μέσω Τουρκίας. Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να συζήτησαν και για το φυσικό αέριο της Κύπρου σε περίπτωση συμφωνίας μεταξύ Λευκωσίας και Τελ Αβίβ.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η τουρκική πλευρά, Τουρκία και Ισραήλ έχουν διευθετήσει 80-90% των προβλημάτων στις σχέσεις τους και αναμένεται να διαπιστωθεί εάν οι εκκρεμότητες μπορούν να μπλοκάρουν μια εξέλιξη που θα ανατρέψει τα δεδομένα για μια ακόμη φορά, ενώ εμπλέκει ευθέως και τα συμφέροντα του Ελληνισμού.