Σε μία εξαιρετικά σοβαρή καταγγελία προχώρησε αρχηγός του στρατού του Ισραήλ την Παρασκευή (13/5), υποστηρίζοντας πως οι τζιχαντιστές έχουν κατασκευάσει τούνελ, προκειμένου να μετακινούνται από την Αίγυπτο στη Γάζα για εκπαίδευση!

Σύμφωνα με ισχυρισμούς του Yoav Mordechai, η Χαμάς βοηθά τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να περάσουν μέσω τούνελ στην περιοχή της Γάζας και συγκεκριμένα στην πόλη Ράφα. Ο αρχιστράτηγος επικαλέστηκε στοιχεία που του έδωσε η ισραηλινή αντικατασκοπεία.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, την επιχείρηση εποπτεύουν υψηλά ιστάμενα στελέχη της Χαμάς. Τον περασμένο μήνα, η ίδια οργάνωση, η οποία θεωρείται τρομοκρατική από τις ΗΠΑ, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών ότι βοηθά τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους στη χερσόνησο του Σινά.

Την Τετάρτη, η Χαμάς υποστήριξε ότι η Αίγυπτος άνοιξε προσωρινά τα σύνορα στο πέρασμα της Ράφα, απ’ όπου διήλθαν πάνω από 30.000 άνθρωποι για διάφορους λόγους, καθώς και λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα. Τα σύνορα ήταν κλειστά για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Η υπόθεση παρακολουθείται από τις ισραηλινές αρχές, οι οποίες, όπως δήλωσε ο αρχηγός του στρατού, είναι έτοιμες να δράσουν.