Το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος που θα υπάρχει δίπλα στο Ισραήλ πρέπει να είναι ειρηνικό, και όχι βασισμένο στην τρομοκρατία, είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το απόγευμα της Πέμπτης, λίγο πριν επιστρέψει στο Ισραήλ.
Εάν τηρείται αυτή η προϋπόθεση, τότε ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός είναι «μια συμφωνία με τους Παλαιστίνιους βασισμένη σε δύο κράτη για δύο λαούς», είπε ο Λάπιντ. Αυτό «είναι το σωστό για την ασφάλεια του Ισραήλ, για την οικονομία του Ισραήλ και για το μέλλον των παιδιών μας».
Είναι η πρώτη φορά από το 2016 που ένας Ισραηλινός ηγέτης μίλησε για τη λύση δύο κρατών στηΓενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
«Παρά όλα τα εμπόδια, ακόμα και σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των Ισραηλινών υποστηρίζει το όραμα αυτής της λύσης δύο κρατών. Είμαι ένας από αυτούς», ξεκαθάρισε.
«Η ειρήνη δεν είναι συμβιβασμός. Είναι η πιο θαρραλέα απόφαση που μπορούμε να πάρουμε. Η ειρήνη δεν είναι αδυναμία. Ενσωματώνει μέσα του όλη τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος» σημείωσε.
Οι προσπάθειες για την επίτευξη μια συμφωνίας δύο κρατών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχουν σταματήσει εδώ και καιρό.
Παλαιστίνιοι και οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου λένε ότι το Ισραήλ έχει εδραιώσει τον έλεγχό του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μέσω της στρατιωτικής του κυριαρχίας σε εκατομμύρια Παλαιστινίους και της επίμονης κατασκευής οικισμών.
Ο Wasel Abu Youssef, ανώτερο στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, δήλωσε στο Reuters ότι τα λόγια του Λαπίντ «δεν σημαίνουν τίποτα».
«Όποιος θέλει μια λύση δύο κρατών πρέπει να την εφαρμόσει επί τόπου, σεβόμενος τις προηγούμενες συμφωνίες, σταματώντας την επέκταση των εποικισμών και αναγνωρίζοντας την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους», εξήγησε ο Youssef.
Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Τομ Νάιντες, χαρακτήρισε την ομιλία του Λάπιντ «θαρραλέα» για την υποστήριξη της λύσης των δύο κρατών.
Ο Λάπιντ εξήρε τις προσπάθειες των χωρών της Μέσης Ανατολής για να εξαμαλύνουν τις σχέσεις και συνεργαστούν με το Ισραήλ και προέτρεψε τις μουσουλμανικές χώρες, από την Ινδονησία μέχρι τη Σαουδική Αραβία, να συνάψουν ειρήνη μαζί τους.