ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΩΝ
Την επιβολή καθεστώτος έκτακτης ανάγκης για τουλάχιστον τρεις μήνες ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, στην Αγκυρα, που διήρκεσε περισσότερο από 5 ώρες
Μιλώντας σε βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης ο κ. Ερντογάν είπε ότι η επιβολή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προβλέπεται από το άρθρο 120 του Συντάγματος για τις περιπτώσεις βίαιων ενεργειών που στρέφονται κατά του κράτους.
Στόχος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι να προστατευτεί η δημοκρατία και το κράτος δικαίου είπε ο Ερντογάν και τόνισε ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσέφυγαν στο ίδιο μέτρο χωρίς όμως να έχουν βρεθεί μπροστά σε ένα πραξικόπημα, υπονοώντας την Γαλλία, τονίζοντας:΅«Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν δικαίωμα να ασκούν κριτική».
Επίθεση και στην Standard & Poor’s
Ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τηνStandard & Poors λέγοντας ότι οίκος αξιολόγησης δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στην Τουρκία. «Τι σχέση έχετε εσείς με την Τουρκία;» αναρωτήθηκε και σχολίασε ότι η υποβάθμιση συνιστά «πολιτική απόφαση».
Ο κ. Ερντογάν κατέληξε ότι ως πρόεδρος και ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας «θα συνεργαστεί την την ηγεσία του στρατού για να εκκαθαριστεί ο ιός από το σώμα της Τουρκίας».
Παρακάμπτεται το κοινοβούλιο, αίρονται δικαιώματα
Οπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το καθεστώς έκτακτης ανάγκης τίθεται σε εφαρμογή αμέσως μετά την δημοσίευση του σχετικού διατάγματος στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και θα δώσει την δυνατότητα στον Ερντογάν και την κυβέρνησή του να παρακάμψουν το κοινοβούλιο στην έγκριση νέων νόμων και να περιορίσουν πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες, όπου κρίνεται σκόπιμο.
Το άρθρο 120 του συντάγματος, που επικαλέστηκε ο Ερντογάν, αναφέρει: «Σε περίπτωση σοβαρών ενδείξεων για πράξεις βίας που αποσκοπούν στην καταστροφή της ελεύθερης δημοκρατικής τάξης που προβλέπει το Σύνταγμα, ή των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των ελευθεριών, ή στην σοβαρή επιδείνωση της δημόσιας τάξης λόγω ενεργειών βίας, το Υπουργικό Συμβούλιο, συγκληθέν υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας και κατόπιν διαβουλεύσεως με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, δύναται να κηρύξει καθεστώς έκτακτης ανάγκης σε μια ή περισσότερες επαρχίες, ή σε ολόκληρη τη χώρα για μια περίοδο που δεν θα εκτείνεται πέραν των έξι μηνών».
Απομένει πάντως να γίνει γνωστό τι είδους ρυθμίσεις θα ακολουθήσουν. Ο ισχύων εφαρμοστικός νόμος περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης ψηφίστηκε το 1983 στο τέλος της δικτατορίας του στρατηγού Κενάν Εβρέν και σε πολλά σημεία δεν είναι ικανό μέσο για να αντιμετωπιστούν τα δεδομένα της σημερινής εποχής. Σημαντικό χαρακτηριστικό του νόμου πάντως είναι ότι ανοίγει το δρόμο για την άσκηση πολιτικής μέσω προεδρικών διαταγμάτων.
15 χρόνια στο «γύψο» με συνεχείς ανανεώσεις
Παρά το γεγονός ότι ο νόμος ορίζει ως ανώτατο χρονικό περιθώριο εφαρμογής του μέτρου τους έξι μήνες, η «Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης» που είχε κηρυχθεί σε νομούς της Νοτιοανατολικής Τουρκίας το 1987 ίσχυσε μέχρι το 2002, με παράταση που έδινε κάθε έξι μήνες η τουρκική εθνοσυνέλευση.
Σύμφωνα με το νόμο, μεταξύ των πρόσθετων μέτρων που προβλέπονται για την «Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, είναι ο περιορισμός ή η απαγόρευση κυκλοφορίας, η απαγόρευση συγκέντρωσης ή κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες τοποθεσίες ή σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, ο σωματικός έλεγχος και ο έλεγχος στα οχήματα και η κατάσχεση του υλικού το οποίο θεωρείται αποδεικτικό στοιχείο, επιβολή στους πολίτες της υποχρέωσης να φέρουν πάντα αστυνομική ταυτότητα, η απαγόρευση της εκτύπωσης και διανομής εφημερίδων, περιοδικών και άλλων εντύπων, ο έλεγχος κάθε μορφής εντύπων και οπτικοακουστικών μέσων, καθώς και θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών ταινιών που προβάλλονται δημοσίως κ.λπ.
Η επιβολή της «Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης», σύμφωνα με το νόμο, καταργεί όλους τους συνταγματικούς περιορισμούς επί τις έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων.
Ο συντονισμός είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργικού γραφείου ή ενός υπουργείου που θα εξουσιοδοτήσει ο πρωθυπουργός, ενώ συστήνεται και συντονιστικό όργανο στο οποίο μετέχουν συναρμόδια υπουργεία.