Αφρική: Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι «αποφεύχθηκε ο λιμός» στο Κέρας της Αφρικής καθώς συγκεντρώθηκαν 2,4 δισεκ. δολάρια για αυτή την περιοχή που πλήττεται από καταστροφική ξηρασία λόγω του «κλιματικού χάους».
Σχεδόν 32 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κένυα, τη Σομαλία και την Αιθιοπία θα ωφεληθούν από έκτακτη βοήθεια χάρη στις δωρεές και τις δεσμεύσεις χωρών και διεθνών οργανισμών, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) έπειτα από διάσκεψη που οργάνωσε στη Νέα Υόρκη μαζί με την Ιταλία, το Κατάρ, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.
«Ο λιμός αποφεύχθηκε», τόνισε το Ocha, αν και ο ΟΗΕ ήλπιζε να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα: για να προστατεύσει τους κατοίκους αυτής της περιοχής στην ανατολική Αφρική (Αιθιοπία, Ερυθραία, Σομαλία, Τζιμπουτί, Κένυα και Σουδάν) χρειάζεται επτά δισεκ. δολάρια.
Η κατάσταση παραμένει σοβαρή: «Επιπλέον πόροι είναι απαραίτητοι, εκτάκτως, προκειμένου να αποτραπεί η επιστροφή του χειρότερου σεναρίου», προειδοποίησε ο ΟΗΕ.
Οι πόροι που συγκεντρώθηκαν θα επιτρέψουν την παροχή τροφής, νερού και ιατρικής προστασίας στους κατοίκους της περιοχής.
«Η απειλή παραμένει»
Όμως ο Άντριου Μίτσελ, υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιος για την Ανάπτυξη και την Αφρική, προειδοποίησε: «Η απειλή (του λιμού) παραμένει και πρέπει να δράσουμε τώρα για να αποτρέψουμε περισσότερα δεινά».
Στην έναρξη της διάσκεψης δωρητών ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε καλέσει τη διεθνή κοινότητα να συμμετάσχει στη συγκέντρωση πόρων προκειμένου «να μην πεθάνουν άνθρωποι» από την πείνα.
Τόνισε ότι πρέπει «να αποτρέψουμε η κρίση να μετατραπεί σε καταστροφή», εκτιμώντας ότι το 2022 οι χώρες δωρήτριες για το Κέρας της Αφρικής είχαν βοηθήσει «να παραδοθεί έκτακτη βοήθεια σε 20 εκατ. ανθρώπους και συνέβαλαν στο να αποτραπεί ο λιμός».
Μόνο στη Σομαλία, υπενθύμισε ο Γκουτέρες, «πέρυσι η ξηρασία κόστισε 40.000 ζωές, εκ των οποίων οι μισές ήταν παιδιά κάτω των 5 ετών».
Σε αυτή τη χώρα της ανατολικής Αφρικής από την αρχή του έτους περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω ένοπλων συγκρούσεων, των πλημμυρών ή της ξηρασίας, επιδεινώνοντας τον κίνδυνο λιμού, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC).
Στη Σομαλία, μια χώρα με περίπου 17 εκατ. κατοίκους, περισσότεροι από 3,8 εκατ. έχουν εκτοπιστεί «επιδεινώνοντας μια ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στην οποία περίπου 6,7 εκατ. άνθρωποι δυσκολεύονται να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες», υπογράμμισαν σε ανακοίνωσή τους οι δύο οργανώσεις.
Περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό, πρόσθεσαν.
«Χειρότερη κλιματική έκτακτη ανάγκη»
Ο Γκουτέρες υπογράμμισε εξάλλου ότι «οι κάτοικοι στο Κέρας της Αφρικής πληρώνουν ένα βαρύ τίμημα για μια κλιματική κρίση την οποία δεν προκάλεσαν εκείνοι».
Η περιοχή αυτή αποτελεί, σύμφωνα με το Ocha, «επίκεντρο μιας από τις χειρότερες κλιματικές έκτακτες ανάγκες του πλανήτη».
Για τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ «το κλιματικό χάος προκαλεί φονικές πλημμύρες και ξηρασίες και συμβάλλει στον κίνδυνο λιμού».
Η ιστορικών διαστάσεων ξηρασία, που πλήττει το Κέρας της Αφρικής, οφείλεται σε έναν πρωτοφανή συνδυασμό έλλειψης βροχών και υψηλών θερμοκρασιών, φαινόμενα που δεν θα είχαν παρουσιαστεί, αν δεν υπήρχαν τα αέρια του θερμοκηπίου, κατέδειξε έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο από το World Weather Attribution (WWA), ένα παγκόσμιο δίκτυο επιστημόνων.
Από τα τέλη του 2020 η Αιθιοπία, η Ερυθραία, η Σομαλία, το Τζιμπουτί, η Κένυα και το Σουδάν αντιμετωπίζουν τη χειρότερη ξηρασία των 40 τελευταίων ετών.
ΕΜ