Χρεοκοπία
Η είδηση ότι οι ΗΠΑ μπορεί να βρίσκονται μπροστά στο κίνδυνο της χρεοκοπίας επανέρχεται κάθε δύο – τρία χρόνια, ωστόσο για να είμαστε ειλικρινείς κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί και είναι ένα ζήτημα πολιτικό.
Οι επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία θα ήταν τεράστιες, ενώ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ δεν άφησαν και δεν αφήνουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, οπότε να συμβεί κάτι τέτοιο στην Αμερική φαντάζει τουλάχιστον απίστευτο.
Είναι νωπή ακόμα η εμπειρία από τις συνέπειες της μεγάλης κρίσης που ακολούθησε την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008. Μόνο που η Lehman προκάλεσε τόση ζημία μετά από μια στάση πληρωμών σε συνολικό χρέος 517 δισ. δολαρίων.
Βέβαια οι ειδήσεις, με τις οποίες ασχολούνται και μεγάλα διεθνή πρακτορεία, για τον κίνδυνο χρεοκοπίας των ΗΠΑ δεν είναι στη σφαίρα της φαντασίας. Είναι πραγματικές.
Μια σημαντική προθεσμία λήγει σήμερα και όλα δείχνουν ότι από αύριο οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν να δανειστούν ούτε ένα δολάριο.
Ο λόγος είναι το επίσημο όριο χρέους που εφαρμόζεται στην Αμερική.
Το χρέος είναι σχεδόν 20 τρισ. δολάρια, ωστόσο το όριο χρέους ανεστάλη τον Οκτώβριο του 2015, σε μια παρόμοια κατάσταση. Η αναστολή ισχύει έως τη 15η Μαρτίου 2017. Δηλαδή σήμερα.
Από την Πέμπτη, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν θα επιτρέπεται να πουλάει νέα ομόλογα, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώνει τα έξοδα από τα έσοδά της. Πριν μερικά χρόνια η κυβέρνηση χρειάστηκε να κατεβάσει ρολά επειδή δεν μπορούσε πλέον να πληρώσει τους δημόσιους υπαλλήλους.
Δεν είναι πια τόσο απίθανο οι Αμερικανοί να μην μπορούν πλέον να ανταποκριθούν εγκαίρως στα χρέη τους, άρα να χρεοκοπήσουν, αλλά αυτό αν συμβεί εκτιμάται ότι θα γίνει τον Σεπτέμβριο, όπως γράφει το Bloomberg. Βέβαια η μη αύξηση του ορίου χρέους εγκαίρως έχει επιπτώσεις στα ομόλογα των ΗΠΑ και στην πιστοληπτική αξιολόγηση.
«Μια αθέτηση υποχρεώσεων από τις ΗΠΑ θα συντάραζε τα ανά τον πλανήτη χρηματιστήρια, θα πάγωνε την ύψους πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων αγορά αμερικανικών ομολόγων, δηλαδή τη βασική δεξαμενή δανεισμού στον κόσμο, θα προκαλούσε την κατάρρευση του δολαρίου και θα πυροδοτούσε μια ύφεση που θα εξελισσόταν σε ένα νέο Μεγάλο Κραχ», έχει γράψει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
[irp posts=”115961″ name=”Η Τουρκία σε ρήξη με Ρωσία και ΗΠΑ (ΦΩΤΟ)”]
Οι πέντε απαντήσεις για το όριο χρέους
Τι είναι το όριο του χρέους;
Το ανώτατο όριο του χρέους, είναι το νόμιμο ποσό που το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ μπορεί να δανειστεί για να πληρώσει τους λογαριασμούς της κυβέρνησης. Δηλαδή την Κοινωνική Ασφάλιση, την υγεία, τους μισθούς των στρατιωτικών, τις επιστροφές φόρων και τους τόκους για το χρέος. Το όριο αυτό καθορίζεται από το Κογκρέσο.
Μήπως αυξάνοντας το όριο του χρέους σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να δαπανήσει περισσότερα χρήματα;
Όχι. Όταν το Κογκρέσο αυξάνει το όριο απλώς επιτρέπει στο Υπουργείο Οικονομικών να δανειστεί χρήματα για να πληρώσει τις υπάρχουσες υποχρεώσεις για τους λογαριασμούς για τις δαπάνες που το Κογκρέσο έχει ήδη εγκρίνει.
Πόσο υψηλό είναι το σημερινό όριο του χρέους και πότε λήγει;
Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καθορισμένο όριο. Το Κογκρέσο ανέστειλε το όριο το 2015 και η προθεσμία λήγει αύριο. Το Κονγκρέσο πρέπει να επαναφέρει το όριο σε περίπου 20 τρισ. δολάρια.
Το Κογκρέσο θα αυξήσει το όριο;
Το έχει κάνει στο παρελθόν και αναμένεται να το πράξει ξανά. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν θα το κάνει μέχρι την Πέμπτη.
Τι θα συμβεί αν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο στη λήξη της προθεσμίας;
Το Υπουργείο Οικονομικών θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει «έκτακτα μέτρα» για να πληρώσει τους λογαριασμούς της κυβέρνησης. «Ενθαρρύνω το Κογκρέσο να αυξήσει το όριο του χρέους με την πρώτη ευκαιρία, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε», δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Τα έκτακτα μέτρα μπορούν να λειτουργήσουν έως το Φθινόπωρο. Από το Φθινόπωρο και μετά η κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τους πιστωτές της και θα χρεοκοπήσει – κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ πριν.