Επέμβαση του ΝΑΤΟ με προπομπό ποιον άλλον , την Τουρκία , με σκοπό να υποταχθούν οι Σέρβοι της Βοσνίας , ενός κράτους μορφώματος που «κατασκευάστηκε» το 1995 από τις ΗΠΑ, με σκοπό να ενταχθεί στην συμμαχία όπως και το Μαυροβούνιο, παρά τις σερβικές αντιρρήσεις .
Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ επιδιώκει να «ακυρώσει» όλες τις εξουσίες των Σέρβων και να τους εντάξει σε ένα σύστημα στο οποίο οι ίδιοι θα μειοψηφούν πάντα, και σε συνδυασμό με την μεταφορά μουσουλμάνων προσφύγων θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα της οντότητας αυτής, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.
Πρόκειται για το παλαιαότερο πείραμα της νέας τάξης πραγμάτων στα Βαλκάνια , το οποίο θα συνεχιστεί σε όλες τις χώρες της περιοχής συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος η οποία σε συνθήκες οικονομικής κρίσης εποικίζεται από μουσουλμάνους.
Σερβία , Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Δημοκρατία της Σέρπσκα, Βουλγαρία αποτελούν τον επόμενο στόχο ΕΕ και ΝΑΤΟ. Μέσα σε αυτό το σκηνικό ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος που γνωρίζει το παρασκήνιο που παίζεται στην χώρα αυτή , δήλωσε πριν τρεις μήνες ότι «εγγυάται» την ακεραιότητα και την ασφάλεια της σερβικής οντότητας. Προφανώς για να διορθώσει τα λάθη των προκατόχων του το 1995, οι οποίοι άφησαν το ΝΑΤΟ να «αλωνίζει» στην κυριολεξία.
«Η νομική και συνταγματική οντότητα της Δημοκρατίας Σέρπσκα στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη, απειλείται από ξένες παρεμβάσεις που επιδιώκουν να αλλάξουν τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον που υπεγράφη από όλα τα μέρη το 1995», δήλωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της σερβικής οντότητας Μίλοραντ Ντόντικ, τόσο στην σερβική κυβέρνηση όσο και σε μέσα ενημέρωσης στο Βελιγράδι.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα, μία από τις τρείς συνταγματικές νομικές οντότητες που αποτελούν το κράτος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, δήλωσε στην Σερβική κυβέρνηση ότι η κυβέρνησή του απαιτεί υποστήριξη από το Βελιγράδι στο πρόσωπο των απειλών της υπάρξεως της σερβικής οντότητας, ανακοίνωσε ο σερβικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RTV .
«Η Δημοκρατία Σέρπσκα αντιμετωπίζει πάντα τον κίνδυνο της εξαφάνισης, και ο κίνδυνος αυτός υπάρχει σαφώς σήμερα. Είχα μόλις μια συνάντηση με (τον Πρωθυπουργό της Σερβίας) Βούτσιτς και του είπα ξεκάθαρα ότι αναμένω από τη Σερβία να βοηθήσει την κατάσταση αυτή που απειλεί την ύπαρξη της Δημοκρατίας Σέρπσκα», δήλωσε ο Ντόντικ σε συνέδριο στο Βελιγράδι που διοργανώθηκε από το Κέντρο για τη Διεθνή Συνεργασία.
Ο Ντόντικ εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τις συνέπειες της συμφωνίας των μεταναστών της ΕΕ με την Τουρκία για την ύπαρξη της Δημοκρατίας Σέρπσκα, επειδή οι συνομιλίες δίνουν την Άγκυρα την ευκαιρία να ενισχύσει τους δεσμούς της με τους μουσουλμάνους στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, αποκτώντας σημαντική πολιτική επιρροή.
«Είμαστε η παράπλευρη απώλεια της Ευρώπης, η οποία δεν μπορεί να ενσωματώσει ενάμισι εκατομμύριο πρόσφυγες», δήλωσε ο Ντόντικ, και εξέφρασε την ανησυχία του, ότι οι εκκλήσεις των Βόσνιων πολιτικών, οι οποίοι απολαμβάνουν την υποστήριξη της Τουρκίας, θα αλλάξουν τους όρους της συμφωνίας του Ντέιτον, έχοντας ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των πολιτικών και νομικών δικαιωμάτων των Σέρβων της Βοσνίας », δήλωσε ο ίδιος .
Η Άγκυρα έχει ήδη εμπλακεί στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη, και πάντα μονόπλευρα στο πλευρό των μουσουλμάνων», δήλωσε ο Ντόντικ.
Τον περασμένο μήνα ο πρώην Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επισκέφθηκε την Μπάνια Λούκα, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά το Σεράγεβο και την μεγαλύτερο της Δημοκρατίας Σέρπσκα, για τα εγκαίνια του Τζαμιού Ferhadija, το οποίο καταστράφηκε το 1993.
Ο Τούρκος πολιτικός προκάλεσε σάλο στην περιοχή, με την ομιλία του, στην οποία είπε ότι οι Βόσνιοι έχουν «78 εκατομμύρια φίλους», και ότι τα εκατομμύρια των Τούρκων «ήταν εδώ, είναι εδώ τώρα και θα είναι πάντα εδώ».
Στο φόρουμ στο Βελιγράδι , ο Ντόντικ κατήγγειλε επίσης ότι οι δραστηριότητες του Γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ένα ad hoc διεθνές όργανο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας του Ντέιτον, τι οποίο υπονομεύει συνεχώς το περιεχόμενο της συμφωνίας, ώστε αυτή να καταστεί κατά συνέπεια, εντελώς ανενεργή .
Η Εθνική Συνέλευση της Δημοκρατίας Σέρπσκα έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για μεροληψία εναντίον των Σέρβων της Βοσνίας, ειδικά στο σύστημα δικαιοσύνης στην χώρα , και πέρυσι ψήφισε για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με το έργο του Συνταγματικού Δικαστηρίου.