Τα 29 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν σήμερα, στο τέλος της συνόδου κορυφής για την 70ή επέτειο του οργανισμού που σημαδεύτηκε από έντονες διαφωνίες, κείμενο κοινού ανακοινωθέντος στο οποίο δηλώνουν την “αλληλεγγύη, ενότητα και συνοχή” τους.

Το κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από μια σύνοδο των ηγετών στο Ουάτφορντ, στα περίχωρα του Λονδίνου, αναφέρεται στην “απειλή” που συνιστούν “οι επιθετικές ενέργειες” της Ρωσίας ενώ παρέχεται η διαβεβαίωση πως η συμμαχία είναι καθαρά “αμυντική” και “δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα”.

Η λιθουανική προεδρία ανακοίνωσε ότι η Τουρκία συμφώνησε να εγκρίνει τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για τις βαλτικές χώρες και την Πολωνία.

Bloomberg: Οι ηγέτες θέλουν ο Τραμπ να μείνει ικανοποιημένος
Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο να κρατήσουν ικανοποιημένο τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ παρά τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρει το Bloomberg σχολιάζοντας το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου.

Όπως σημειώνει το ανακοινωθέν είναι σύντομο και εστιάζει στην κορυφαία προτεραιότητα του Τραμπ: τον καταμερισμό του κόστους. Όσον αφορά τις απειλές που αντιμετωπίζει η Συμμαχία, η Ρωσία βρίσκεται και πάλι στην κορυφή, ακολουθεί η τρομοκρατία στη δεύτερη θέση, μαζί με τον υβριδικό πόλεμο και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο καθώς και μία ακόμη προτεραιότητα του Τραμπ: το διάστημα.

Η μια παραχώρηση που γίνεται στο προσχέδιο μετά τις κατηγορίες του Γάλλου προέδρου ότι το ΝΑΤΟ είναι “εγκεφαλικά νεκρό” είναι η υιοθέτηση, ως τελευταίο σημείο, της γερμανικής πρότασης για τη σύσταση ενός συμβουλίου που θα αξιολογήσει το μέλλον της συμμαχίας. Ωστόσο, όπως αναφέρει το πρακτορείο, επικεφαλής θα είναι ο γ.γ. Γιενς Στόλτενμπεργκ κάτι που σημαίνει ότι δεν αναμένεται να υπάρξουν ριζικές αλλαγές.

Αναφορά και στην Κίνα στο προσχέδιο
Στη πρώτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ που εστιάζει στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, οι ηγέτες των χωρών μελών της Συμμαχίας στη κοινής τους δήλωση αναμένεται να στείλουν ένα μήνυμα που θα αντικατοπτρίζει τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η ασιατική χώρα αποτελεί τόσο εταίρο της ΕΕ όσο και αντίπαλο.

“Αναγνωρίζουμε ότι η αυξανόμενη επιρροή και οι διεθνείς πολιτικές της Κίνας παρουσιάζουν τόσο ευκαιρίες όσο και προκλήσεις, τις οποία πρέπει να αντιμετωπίζουν από κοινού ως Συμμαχία”, αναφέρει το προσχέδιο της κοινής δήλωσης της συνόδου του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Bloomberg News.

Συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν μακριά από τις κάμερες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε ιδιωτική συνάντηση με τον ομόλογό του της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, όπως μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο Bloomberg και επιβεβαίωσε στέλεχος της τουρκικής Προεδρίας.

Η συνάντηση – η οποία δεν είχε προηγουμένως προγραμματιστεί – διήρκεσε περίπου μισή ώρα.

Η συνάντηση ήταν “πολύ παραγωγική”, δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνιών της τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν. Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τη συνάντηση.

“Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τη σημασία που έχει η εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Τουρκίας απέναντι στη συμμαχία, η περαιτέρω ενίσχυση του εμπορίου μέσω της αύξησης του διμερούς εμπορίου κατά 100 δισ. δολάρια, οι προκλήσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και η ενεργειακή ασφάλεια”, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.