Νέος γύρος τριμερών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και Ηνωμένων Πολιτειών θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Άμπου Ντάμπι, όπως επιβεβαίωσε την Τρίτη το Κρεμλίνο.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αμερικανικής πλευράς, οι διαπραγματεύσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 10 και 11 Νοεμβρίου, με τη διαμεσολάβηση της Ουάσιγκτον. Στόχος είναι να υπάρξει πρόοδος προς μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος συνεχίζεται για περισσότερο από τέσσερα χρόνια.
Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ ανακοίνωσε ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις ρυθμίσεις ασφαλείας για την περίοδο μετά τον πόλεμο, στην αποκλιμάκωση της έντασης, σε ανθρωπιστικά ζητήματα και στα επόμενα βήματα προς μια ειρηνευτική συμφωνία.
Την αμερικανική αντιπροσωπεία αναμένεται να εκπροσωπήσουν ο Γουίτκοφ και ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ και βασικός διαπραγματευτής της αμερικανικής κυβέρνησης.
Από ρωσικής πλευράς, επικεφαλής της αντιπροσωπείας αναμένεται να είναι ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε ηγηθεί και προηγούμενων ρωσοουκρανικών διαπραγματεύσεων.
Η επανέναρξη των επαφών ακολουθεί τη συνάντηση του Πούτιν με τον Γουίτκοφ στην Αγία Πετρούπολη, πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια εκείνης της συνάντησης, ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε διατεθειμένος να επαναφέρει τις τριμερείς διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή της Ουκρανίας και των ΗΠΑ.
Οι Ευρωπαίοι και το ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας
Πριν από τις συνομιλίες στο Άμπου Ντάμπι, Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
Στον άξονα των επαφών θα βρεθούν οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, η μελλοντική αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης και η οικονομική υποστήριξη για την ανοικοδόμηση της χώρας.
Ωστόσο, η συμμετοχή των Ευρωπαίων στο ίδιο το τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει ανοιχτό ζήτημα.
Η Μόσχα έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί οι αρχικές συνομιλίες να διεξαχθούν αποκλειστικά μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και ΗΠΑ, ενώ το Κίεβο επιμένει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να συμμετέχουν στη διαδικασία, ιδίως σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές εγγυήσεις ασφαλείας.
Οι δυσκολίες παραμένουν μεγάλες, καθώς οι δύο πλευρές εξακολουθούν να έχουν σημαντικές διαφωνίες για τους όρους μιας συμφωνίας. Ο Πούτιν ζητά, μεταξύ άλλων, την πλήρη παραχώρηση από την Ουκρανία του τμήματος της περιφέρειας του Ντονέτσκ που εξακολουθεί να ελέγχει το Κίεβο, απαίτηση την οποία ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει απορρίψει επανειλημμένα.
Στο τραπέζι και τριμερής συνάντηση Πούτιν – Τραμπ – Σι
Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, το Κρεμλίνο επιδιώκει να προχωρήσουν οι προετοιμασίες για μια πιθανή τριμερή συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, στην Κίνα, αργότερα μέσα στον Νοέμβριο.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η εργασία για την οργάνωση της συνάντησης βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι η Μόσχα ελπίζει πως οι σχετικές προετοιμασίες θα οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.
Όπως ανέφερε, υπάρχει γενική κατανόηση μεταξύ των τριών πλευρών ότι μια τέτοια συνάντηση θα ήταν χρήσιμη.
Η πιθανή σύνοδος συνδέεται με τη συνάντηση κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), που είναι προγραμματισμένη για τις 18 και 19 Νοεμβρίου στη Σεντζέν της Κίνας.
Η ιδέα μιας συνάντησης των τριών ηγετών είχε συζητηθεί ήδη από τον Οκτώβριο, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα, είχε τεθεί αρχικά από τη ρωσική πλευρά. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε οριστική συμφωνία για τη διεξαγωγή της.
Μια τέτοια συνάντηση θα είχε ιδιαίτερη διπλωματική σημασία, καθώς θα έφερνε στο ίδιο τραπέζι τους ηγέτες των τριών μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων, σε μια περίοδο έντονων διεθνών εντάσεων και συνεχιζόμενων συγκρούσεων.
Δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί συγκεκριμένη ατζέντα, ούτε έχει επιβεβαιωθεί ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί οριστικά





