του Βασίλη Καπούλα


Τον πλήρη έλεγχο του Νότιου Χαλεπίου έχει ο συριακός Στρατός ο οποίος πέτυχε και τη δεύτερη μεγάλη νίκη του, μετά τον απεγκλωβισμό της βάσης Kuweires, ανακτώντας την στρατιωτική αεροπορική βάση Marj al-Sultan στην Douma με εκατοντάδες απώλειες για τους ισλαμιστές της al-Nusra και της Jaish al-Islam οι οποίοι υποχώρησαν ενώ πλησιάζει σε δύο στρατιωτικά αεροδρόμια έξω από την Ιντλίμπ, το Taftanaz και το Abou -l- Zohour.


Yπάρχουν πολύ σκληρές εικόνες και τουλάχιστον δύο σκληρά βίντεο από τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του συριακού Στρατού σε Χαλέπι, Λαττάκεια και στα χωριά των Τουρκομάνων.

Ο συριακός Στρατός και οι σύμμαχοι του διασφαλίζουν τον αυτοκινητόδρομο Λαττάκεια-Kassab, τα σύνορα με Ιορδανία και απομόνωσαν τα χωριά των Τουρκμάνων από τη Τουρκία ενώ ρωσικό αποβατικό έφερε τεράστια αποθέματα πυρομαχικών για τα ΤΟS-1 όπως θα δείτε σε εικόνα παρακάτω.

Η συγκεκριμένη στρατιωτική αεροπορική βάση του Mardj-al-Sultan βρίσκεται στην Douma, 18χλμ από τη Δαμασκό και ήταν προπύργιο των ισλαμιστών της Jaish al-Islam από το 2012.

Σφαγή ισλαμιστών της Jaysh al-Fatah από τον συριακό Στρατό και τη Χεζμπολάχ έλαβε χώρα νότια του Jabal al-Arbain στο Χαλέπι ενώ μετά και τις τελευταίες νίκες ελέγχει το 80% του Jebel al-Nuba στη Λαττάκεια.

Ο συριακός Στρατός ελέγχει πλέον ολοκληρωτικά το στρατηγικής σημασίας Jabal Ahmar και τα χωριά του: Firinlik, Tishardakli, Kuk’dagh, Awanli.

Με τον έλεγχο του Jabal Ahmar ο συριακός Στρατός έχει απομονώσει τα χωριά των Τουρκομάνων από τη γραμμή ανεφοδιασμού τους, την Τουρκία ενώ διακηρρύτουν πως θα σεβαστούν και δεν θα υπάρξουν ακρότητες απέναντι στους γηγενείς τουρκομάνους.

Για πρώτη φορά απογειώνονται ελικόπτερα από τη βάση Kuweires στο ανατολικό Χαλέπι αφού ο συριακός Στρατός διασφάλισε την περίμετρο.

Ο συριακός Στρατός μαζί με τους συμμάχους του ελέγχουν τα βουνά Jabal Al-Akrad και Jabal Al-Turkmen ενώ ένα σύνταγμα ειδικών δυνάμεων εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση στους ισλαμιστές της Jabhat Al-Nusra ώστε να βοηθηθεί η 103η Ταξιαρχία να διεισδύσει στη Salma.

Οι ειδικές δυνάμεις επιτέθηκαν στη νότια πλευρά της Tartiyah από τις θέσεις τους στη Kafr Dulbeh, σκοτώνοντας πολλούς ισλαμιστές πριν ξαναμπούν στο στρατηγικής σημασίας χωριό στο Jabal Al-Akrad.

Ενώ οι ειδικές δυνάμεις επιτέθηκαν, η 103η Ταξιαρχία διείσδυε βαθύτερα στη Salma. Η διπλή επίθεση αποδυνάμωσε την αντίσταση των ισλαμιστών στη Salma, αναγκάζοντας τους ισλαμιστές να ενισχύσουν το πρώτο μέτωπο.

Ο συριακός Στρατός μπήκε τελικά στις νότιες περιοχές της Tartiyah και Salma.

Tαυτόχρονα, ο συριακός Στρατός επελαύνει στη Dara’a καθώς η 15η Ταξιαρχία μαζί με τη 5η Τεθωρακισμένη Μεραρχία τις δυνάμεις NDF και τον PLA συνέχισαν να ανακτούν εδάφη στον άξονα Dara’a Al-Balad με Al-Manishiyah, πλησιάζοντας στα σύνορα με την Ιορδανία.

Ο συριακός Στρατός αυτή τη στιγμή κινείται νοτιοανατολικά προς τον κεντρικό τομέα Dara’a Al-Balad.

Ένα τάγμα του συριακού Στρατού επελαύνει προς τον κεντρικό τομέα του Dara’a Al-Balad ενώ ένα άλλο Τάγμα κινείται δυτικά προς τα σύνορα με Ιορδανία ώστε να αποκόψουν τους ισλαμιστές από τη γραμμή ανεφοδιασμού τους που ξεκινά από την ιορδανική πόλη Mafraq.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα του συριακού Στρατού είναι ο πλήρης έλεγχος της στρατιωτικής βάσης Marj Al-Sultan μετά από ένα μήνα σκληρών μαχών με τους ισλαμιστές της Jaysh Al-Islam οι οποίοι υποχώρησαν προς το χωριό του Marj Al-Sultan, βόρεια της βάσης ενώ πιάστηκε αιχμάλωτος και ο διοικητής των ισλαμιστών, “Abu ‘Abdullah Al-Shami”.