Πολύ μικρές είναι οι πιθανότητες να αυξηθεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη στα ίδια επίπεδα με τις ΗΠΑ, τόνισε για άλλη μία φορά η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Μιλώντας σε πάνελ του συνεδρίου Davos Agenda, η Λαγκάρντ σημείωσε ότι τα επίπεδα του πληθωρισμού στο μπλοκ (5% τον Δεκέμβριο) έχουν δημιουργήσει πολλά ερωτήματα όσον αφορά τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που θα πρέπει να ληφθούν, ιδίως μετά τις επιθετικές κινήσεις που έκανε η Fed, αλλά και η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας.
Όπως, όμως, σημείωσε η Λαγκάρντ, η οικονομία του μπλοκ βρίσκεται σε διαφορετική φάση σε σχέση με την αμερικανική και συνεπώς η αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων θα είναι διαφορετική. Ενδεικτικά, εξήγησε η ίδια, η ζήτηση στις ΗΠΑ είναι αυτή τη στιγμή 30% άνω των επιπέδων πριν την πανδημία, ενώ στην Ευρωζώνη είναι «πάνω κάτω ίδια σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας».
Αγορά εργασίας
«Όταν κοιτάζω την αγορά εργασίας, δεν βιώνουμε τίποτα όμοιο με την Μεγάλη Παραίτηση, και τα ποσοστά συμμετοχής στην αγορά εργασίας πλησιάζουν στα επίπεδα προ πανδημίας. Επομένως νομίζω ότι αυτοί οι δύο παράγοντες, εάν τους εξετάσει κανείς προσεκτικά, καταδεικνύουν σαφώς ότι δεν κινούμαστε στην ίδια ταχύτητα και υπάρχουν μικρές πιθανότητες να δούμε την ίδια εκτόξευση στον πληθωρισμό, όπως στην αμερικανική αγορά», τόνισε η Λαγκάρντ.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ διαβεβαίωσε για άλλη μία φορά πως η Τράπεζα είναι έτοιμη να επέμβει όταν και εφόσον χρειαστεί. Προς το παρόν όμως, η ΕΚΤ εμμένει στην στάση ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι προσωρινό φαινόμενο.
Οι κινήσεις της Fed θα καθορίσουν την ανάκαμψη άλλων χωρών
Επιφυλακτική απέναντι στην επιθετική νομισματική πολιτική της Fed φάνηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργίεβα, μιλώντας στο ίδιο πάνελ.
Η ίδια δήλωσε συγκεκριμένα ότι οι αυξήσεις στο επιτόκιο δανεισμού από την Ομοπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να επιβραδύνουν την ήδη ασθενή ανάκαμψη που σημειώνεται σε ορισμένες χώρες. Η Γκεορκίεβα αναφερόταν στις χώρες, οι οποίες έχουν υψηλό χρέος σε δολάρια.
Επομένως, τόνισε η ίδια, η Fed οφείλει να ξεκαθαρίζει τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που λαμβάνει προκειμένου να αποτρέπει τυχόν εκπλήξεις.
Απευθυνόμενη συγκεκριμένα στις χώρες με υψηλά επίπεδα χρέος σε δολάρια, η Γκεοργκίεβα τόνισε: «Δράστε τώρα. Εάν μπορείτε να παρατείνετε τις προθεσίες εξόφλησης, σας παρακαλώ κάντε το. Εάν βλέπετε αναντιστοιχία στα νομίσματα, τώρα είναι η ώρα να τα επιλύσετε»