ΗΠΑ – ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2020 Οι ανατροπές και τα τελευταία προγνωστικά

Με αρκετές κρίσιμες πολιτείες να μην έχουν ολοκληρώσει ακόμη την καταμέτρηση ψήφων, οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές συνεχίζουν να αποτελούν ένα θρίλερ, τα αποτελέσματα του οποίου δεν μπορούν να κριθούν ακόμη με βεβαιότητα.

Οι διαφορές από την ήττα της Χίλαρι Κλίντον πριν τέσσερα χρόνια, συνίστανται στη νίκη Μπάιντεν στην Αριζόνα και στον μοναδικό εκλέκτορα που κατάφερε να εξασφαλίσει στη Νεμπράσκα, και συνεπάγονται ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών εξακολουθεί να έχει πιθανότητες να νικήσει τις εκλογές.

Το αν θα συμβεί κάτι τέτοιο, για άλλη μια φορά εξαρτάται από τρεις μεσοδυτικές πολιτείες: Ουισκόνσιν, Μίσιγκαν και Πενσυλβάνια. Και για πρώτη φορά, ενδεχομένως, από τα δικαστήρια – τουλάχιστον αν η καταμέτρηση σε αυτές κριθεί υπέρ του Μπάιντεν.

Νίκη Μπάιντεν βλέπουν τα γραφεία στοιχημάτων
Οι εταιρείες στοιχημάτων δίνουν ξανά ως φαβορί για τη νίκη στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν, αλλάζοντας άρδην την πρόβλεψή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας που έδειχνε ως επικρατέστερο τον Ρεπουμπλικανό απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τα στοιχεία τριών από αυτές.

Η μεγάλη αυτή αλλαγή σημειώθηκε έπειτα από πρόβλεψη για ανατροπή υπέρ του Μπάιντεν στο Ουισκόνσιν, με καταμετρημένο το 89% των ψήφων. Σύμφωνα με την Edison Research, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 49,3% των ψήφων, έναντι 49% που εξασφαλίζει ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να κλείσει αρκετούς «δρόμους» προς μια γρήγορη νίκη για τον Μπάιντεν, ωστόσο ο υποψήφιος των Δημοκρατικών εξακολουθεί να έχει μια σειρά από επιλογές που μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ του, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι New York Times.

Ο Μπάιντεν ξεκίνησε το βράδυ των εκλογών με πολλά «μονοπάτια» προς τις 270 ψήφους από το Σώμα των Εκλεκτόρων, αλλά μέχρι το πρωί της Τετάρτης ο Τραμπ είχε κερδίσει τη Φλόριντα, το Οχάιο και το Τέξας, ενώ βρισκόταν εξαιρετικά κοντά στο να κερδίσει και τη Βόρεια Καρολίνα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνει ένας περιορισμένος αλλά σημαντικός αριθμός από «οδούς», μέσω των οποίων ο Μπάιντεν θα μπορούσε να επικρατήσει, κυρίως με το να κερδίσει ξανά το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και την Πενσυλβανία.

Σημειώνεται ότι οι πολιτείες αυτές ήταν παραδοσιακά υπέρ του Δημοκρατικού κόμματος και αποτελούσαν το «Γαλάζιο Τείχος», το οποίο ο Τραμπ κατάφερε να ανατρέψει τέσσερα χρόνια πριν.

Οι πολιτείες που παίζουν καθοριστικό ρόλο
Στο Oυισκόνσιν, με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, ο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 49,5%, ενώ ο Τραμπ ακολουθεί σε μικρή απόσταση με 48,8%.

Σημειώνεται, ότι η συγκεκριμένη πολιτεία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανακήρυξη του νικητή.

Στο Μίσιγκαν με το 86% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί ο υποψήφιος των Δημοκρατικών εξασφαλίζει 48,9% έναντι του αντιπάλου του που συγκεντρώνει 49,4%.

Αντιστοίχως στην πολιτεία της Πενσυλβανία ο Τζο Μπάιντεν με καταμετρημένο το 75% των ψήφων ο Μπάιντεν εξασφαλίζει ποσοστό 43,6% και ο Ντόναλντ Τραμπ ποσοστό 55,1%.

Στην Αριζόνα, με το 82% καταμετρημένο ο Μπάιντεν προηγείται με 51,8% έναντι του Τραμπ που συγκεντρώνει 46,8%.

Τέλος, στη Τζόρτζια, και ενώ με το 92% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο ο Μπάιντεν ερχόταν έρχεται δεύτερος με 48,3% με τον Τραμπ να διατηρεί το προβάδισμα με 50,5%, οι τελευταίες πληροφορίες που μετέδωσε το CNN βάσει της δική του προβολής των αποτελεσμάτων, αναφέρουν ότι οι Δημοκρατικοί, βρίσκονται μία ανάσα από την ανατροπή στη συγκεκριμένη Πολιτεία.

Οι διαδρομές για την εκλογική νίκη
Σύμφωνα με τους NYT, τα επικρατέστερα σενάρια νίκης για τον Μπάιντεν και τον Τραμπ είναι τα ακόλουθα:

Τα σενάρια που αφορούν τον Μπάιντεν προϋποθέτουν ότι θα κερδίσει τη Νεβάδα (μια πολιτεία στην οποία προηγείται με πολύ μικρή διαφορά).

Το ένα σενάριο προβλέπει ότι ο Μπάιντεν θα κερδίσει τόσο την Αριζόνα όσο και τη Τζόρτζια, πολιτείες στις οποίες εμφανίζεται ανταγωνιστικός, ενώ εκκρεμεί η καταμέτρηση δεκάδων χιλιάδων ψήφων.

Μια νίκη του Μπάιντεν στην Αριζόνα θα μπορούσε να τον απαλλάξει από ένα μέρος της πίεσης του να βασίζεται εξολοκλήρου σε πολιτείες του «Γαλάζιου Τείχους». Έχει περιθώριο να χάσει στην Πενσυλβανία εάν επικρατήσει στην Αριζόνα, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν.

Εάν ο Μπάιντεν κερδίσει στη Τζόρτζια και την Αριζόνα, θα μπορούσε να εξασφαλίσει τις 270 ψήφους του Σώματος των Εκλεκτόρων, ακόμα και αν χάσει στην Πενσυλβανία, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν.

Ή θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος απλώς κερδίζοντας ξανά το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και την Πενσυλβανία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη Τζόρτζια, όπου ο Τραμπ έχει μικρό προβάδισμα, με το 92% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί, μια διαρροή σε ένα κέντρο καταμέτρησης σε κεντρικό σημείο της πολιτείας καθυστέρησε τη διαδικασία καταγραφής για την Ατλάντα και τις προαστιακές περιοχές της, οι οποίες θεωρούνται «οχυρό των Δημοκρατικών».

Από την άλλη, η επικράτηση του Τραμπ στη Φλόριντα, το Οχάιο και το Τέξας δεν δημιούργησαν νέα μονοπάτια για εκείνον αλλά, μάλλον καθυστέρησαν την πορεία του Μπάιντεν προς την κήρυξη μιας νίκης την Ημέρα των Εκλογών.

Η τελευταία ευκαιρία του Τραμπ είναι να ανατρέψει το αποτέλεσμα στη Νεβάδα, στην οποία η αναμέτρηση αναμένεται να είναι αμφίρροπη, δείχνοντας ωστόσο να είναι σε γενικές γραμμές υπέρ του Μπάιντεν.

«Η πορεία του Τραμπ είναι ακριβώς η ίδια με το 2016», ανέφερε ο Άλεξ Κόναντ, ένας Ρεπουμπλικανός ειδικός στο σχεδιασμό πολιτικών στρατηγικών,. «Πρέπει να τα πάει πολύ καλά σε κάποιες παραδοσιακά Δημοκρατικές πολιτείες. Ο Τραμπ θα κερδίσει όταν δεν θα είναι πλέον σίγουρη η στήριξη των ψηφοφόρων που οι Δημοκρατικοί θεωρούν δεδομένους».