Βίντεο-ντοκουμέντο είδε το φως της δημοσιότητας μετά τη λήξη της ομηρίας στο Εθνικό Μουσείο Μπάρντο της Τυνησίας, όταν δύο ένοπλοι δράστες μπήκαν και έσπειραν τον τρόμο και το θάνατο, σκοτώνοντας 19ανθρώπους.
Στο βίντεο φαίνεται καθαρά η ένταση και η αγωνία των αντρών των δυνάμεων ασφαλείας που προσπαθούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την κατάσταση στο μουσείο, ενώ ύστερα ακούγεται και ένας πυροβολισμός.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε πως οι νεκροί είναι στο σύνολο δεκαεννιά άτομα. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, δεκαεπτά νεκροί είναι τουρίστες, ανάμεσά τους δύο Βρετανοί, ένας Ιταλός, ένας Πολωνός, ένας Γερμανός, ένας Ισπανός και ένας Γάλλος, καθώς και δύο Τυνήσιοι. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε νωρίτερα πως νεκροί είναι και οι δύο ένοπλοι δράστες, καθώς και ένας αστυνομικός που σκοτώθηκε θανάσιμα από ανταλλαγή πυρών, κατά τη διάρκεια επιχείρησης των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας, ανεβάζοντας τον απολογισμό στα 21 θύματα.
Οι δύο ένοπλοι, που δεν επιβεβαιώνεται ακόμη αν άνηκαν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, ντυμένοι με στρατιωτικά ρούχα, το πρωί της Τετάρτης θέλησαν να μπουν στο κτήριο του κοινοβουλίου της Τυνησίας, όμως όταν δεν τους επιτράπηκε η είσοδος κατέφυγαν στο γειτονικό μουσείο, άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας δεκαεπτά ανθρώπους και κρατώντας σε ομηρία ακόμη 200 άτομα.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε πως όλοι οι όμηροι που κρατούνταν μέσα στο κτίριο απελευθερώθηκαν. Να προστεθεί πως, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, στους είκοσι υπολογίζονται οι τραυματίες, ωστόσο άγνωστη παραμένει η κατάσταση της υγείας αυτών.
Το χρονικό του μακελειού στο μουσείο Μπάρντο
Το μεσημέρι της Τετάρτης το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον δύο άνδρες οπλισμένοι με καλάσνικοφ και χειρομβομβίδες άνοιξαν πυρ στο μουσείο Μπάρντο, ένα από τα σημαντικότερα της αφρικανικής ηπείρου.
«Πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση στο μουσείο Μπάρντο», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μοχάμεντ Άλι Αρούι μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Mosaique FM.
Να σημειωθεί πως μέσα στο μουσείο την ώρα της επίθεσης υπήρχαν δεκάδες τουρίστες, ενώ το ίδιο διαπιστώνουν φωτογραφίες που έχουν διαρρεύσει. Μεταξύ των ομήρων βρίσκονταν και παιδιά. Από τους 200 τουρίστες που βρίσκονταν μέσα στο μουσείο, οι 160 διεσώθησαν, όταν φυγαδεύτηκαν από την πίσω πόρτα, με τη συνδρομή των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ 30 παρέμειναν μέσα στο μουσείο, μέχρι τη λήξη της ομηρίας.
Οι δυνάμεις ασφαλείας της Τυνησίας περικύκλωσαν άμεσα τους δύο ενόπλους μέσα στο μουσείο Μπαρντό της πρωτεύουσας, το οποίο βρίσκεται μέσα στους χώρους του κοινοβουλίου, όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.
Σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στον τόπο της επίθεσης κατέφθασαν άμεσα αστυνομικές ενισχύσεις και το κοινοβούλιο διέκοψε τις εργασίες του.
Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε μετά από τρεις ώρες, με τους δύο δράστες νεκρούς και έναν αστυνομικό να υποκύπτει στα τραύματά του έπειτα από ανταλλαγή πυρών. Όλοι οι όμηροι απελευθερώθηκαν.
Αξίζει να σημειωθεί πως λίγες ώρες πριν το μακελειό, η υπουργός Τουρισμού της Τυνησίας, Σέλμα Ελούνι Ρεκίκ, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι η χώρα της είναι απολύτως ασφαλής για τους τουρίστες. Η υπουργός κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση, αν οι εξελίξεις στη Λιβύη απειλούν τη σταθερότητα της Τυνησίας. Τότε η η ίδια υποστήριξε: «Βεβαίως, η κατάσταση στη Λιβύη είναι σοβαρή, , όμως, η χώρα μας δεν κινδυνεύει από τρομοκράτες».