Mehriban Aliyeva: Τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους το Αζερμπαϊτζάν θα γιορτάσει τα 30 χρόνια από την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας του. Κατά τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας το Αζερμπαϊτζάν αντιμετώπισε μια σειρά προκλήσεων, εσωτερικές και εξωτερικές.
Έτσι, η οικονομία σχεδόν κατέρρευσε λόγω της διάρρηξης των παραδοσιακών εμπορικών δεσμών και της σημαντικής μείωσης της παραγωγικής ικανότητας, της εισβολής της γειτονικής Αρμενίας που είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη του 20% των διεθνώς αναγνωρισμένων εδαφών του Αζερμπαϊτζάν και της εμφάνισης περισσότερων από ένα εκατομμύριο προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων ως συνέπεια του υψηλού επιπέδου εσωτερικής αστάθειας – κοντά στον εμφύλιο πόλεμο.
Προκειμένου να βγει η χώρα από αυτήν την κρίσιμη κατάσταση, πραγματοποιήθηκαν από τα μέσα του 1993 καλά μελετημένες και συνεπείς πολιτικές, οικονομικές και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και υλοποιήθηκαν διάφορα έργα τοπικής, περιφερειακής και ενδοπεριφερειακής σημασίας. Ο νότιος διάδρομος φυσικού αερίου και το τμήμα TAP του είναι ένα από αυτά που αποτελούν ρόλο γέφυρας συνεργασίας μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ελλάδας. Η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της χώρας και η ανάπτυξη μιας ισχυρής εταιρικής σχέσης με ενδιαφερόμενες χώρες παρέμεναν πάντα στον κατάλογο προτεραιότητας της εξωτερικής μας πολιτικής. Ταυτόχρονα, το Αζερμπαϊτζάν ασκεί ενεργή εξωτερική πολιτική για την προώθηση των παραδόσεων της πολυπολιτισμικότητας στον κόσμο και την προώθηση του διαλόγου μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών. Παρά το γεγονός ότι ζούσε σε κατάσταση πολέμου για μεγάλο χρονικό διάστημα, το Αζερμπαϊτζάν μετέφερε την ιστορία, τον πολιτισμό, τα έθιμα και τις παραδόσεις του στην παγκόσμια κοινότητα μέσω οργανωμένων πολιτιστικών πρωτοβουλιών. Αυτή η διαδικασία καθοδηγήθηκε από την Πρώτη Κυρία Mehriban Aliyeva και η εθνική-πολιτιστική και μουσική κληρονομιά του Αζερμπαϊτζάν διατηρήθηκε και προωθήθηκε. Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της, τα ιστορικά μνημεία, τα πολιτιστικά δείγματα, τα έθιμα και οι παραδόσεις του Αζερμπαϊτζάν έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της UNESCO για την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά, όπως οι γιορτές «Novruz», «Icheri Sheher», «Mugam», «Ashug» και τέχνες «Tar». Επίσης, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Μπακού που ξεκίνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν το 2008, αναπτύχθηκε διάλογος και συνεργασία μεταξύ λαών και πολιτισμών μέσω διαφόρων έργων που υλοποίησε η ίδια. Η Πρώτη Κυρία, Πρόεδρος του Ιδρύματος Heydar Aliyev, Πρέσβης Καλής Θέλησης της UNESCO και της ISESCO, που πραγματοποίησε αυτό το έργο στο Αζερμπαϊτζάν, μεγάλωσε σε μια οικογένεια αφιερωμένη στην ευημερία των ανθρώπων με μεγάλο σεβασμό στις ανθρώπινες και πολιτιστικές αξίες.
Η φιλανθρωπική της δραστηριότητα ξεκίνησε το 1995 μέσω του Ιδρύματος «Φίλοι του Αζερμπαϊτζάν». Το 1996, ίδρυσε το περιοδικό «Αζερμπαϊτζάν – Κληρονομιά» που εκδόθηκε σε τρεις γλώσσες (αζέρικα, αγγλικά και ρωσικά) για την προώθηση της εθνικής και πολιτιστικής
κληρονομιάς του Αζερμπαϊτζάν. Μία από τις δραστηριότητές της ήταν η οικοδόμηση κοινωνικών και πολιτιστικών υποδομών στη χώρα. Έτσι, με πρωτοβουλία της, ιδρύθηκαν το κέντρο «Mugam», αίθουσες συναυλιών, μουσικά σχολεία και το μουσικό φεστιβάλ «Gabala» που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι. Το 2002, η κ. Aliyeva εξελέγη Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυμναστικής του Αζερμπαϊτζάν (AGF) και υιοθέτησε διάφορα προγράμματα για την ανάπτυξη αυτού του είδους αθλήματος. Προς το παρόν 9 είδη γυμναστικής διδάσκονται στο Αζερμπαϊτζάν.
Η Πρώτη Κυρία, ηγέτης του Ιδρύματος Heydar Aliyev από το 2004, υλοποίησε μια σειρά έργων στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της επιστήμης, της τεχνολογίας, του περιβάλλοντος και των κοινωνικών θεμάτων στη χώρα. Το Ίδρυμα συνέβαλε στην ίδρυση μιας νέας κοινωνίας υλοποιώντας διάφορα έργα στους προαναφερθέντες τομείς. Μία από τις κύριες προτεραιότητες των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος ήταν η επίλυση των προβλημάτων των παιδιών – κατασκευή σχολείων, ορφανοτροφείων, νοσοκομείων, πάρκων και αθλητικών εγκαταστάσεων που πληρούν υψηλές προδιαγραφές. Ταυτόχρονα, δόθηκε επίσης η δέουσα υποστήριξη σε σχολεία και νοσοκομεία σε πολλές χώρες και έγινε δουλειά για να εξασφαλιστεί η ένταξη των παιδιών με αναπηρία στην κοινωνία.
Με πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας το Ίδρυμα Heydar Aliyev αποκατέστησε ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως: οι τοιχογραφίες «Buon Pastor», «Orfeo», «Noe», «Casta Susanna»,οι κατακόμβες Saint Marceline και Pietro, πολυάριθμοι κύβοι της ρωμαϊκής περιόδου (alytaly), ο καθεδρικός ναός του Στρασβούργου, το ίδρυμα του Κέντρου Ισλαμικού Πολιτισμού στο Μουσείο του Λούβρου και η ανακαίνιση του Παλατιού των Βερσαλλιών (Γαλλία), του Αποθεματικού Αρχιτεκτονικού Μουσείου Trapezitsa (Βουλγαρία). Το 2015 η κ. Αλίγιεβα έγινε δεκτή από τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμησή του για την αποκατάσταση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ιταλία. Το Ιδρυμα Heydar Aliyev χρηματοδότησε επίσης την ανακαίνιση των βιτρό του καθεδρικού ναού του Στρασβούργου και του Μουσείου του Λούβρου, συμμετείχε στην αποκατάσταση του πάρκου των Βερσαλλιών, του παλατιού του Βερολίνου και των αρχαίων ιστορικών κτιρίων σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης αρχαίων χειρογράφων στο Βατικανό, καθώς και στην επισκευή της Αίθουσας των Φιλοσόφων στο Μουσείο του Καπιτωλίου στη Ρώμη. Είμαστε μάρτυρες της αποκατάστασης και της προστασίας των χριστιανικών μνημείων στις χριστιανικές χώρες από μια μουσουλμανική χώρα. Επιπλέον, νέα νοσοκομεία, πάρκα, μουσεία και σχολεία ανακαινίστηκαν ή χτίστηκαν σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές, καθώς και ασιατικές και αφρικανικές χώρες.
Για τις μεγάλες προσπάθειές της, η Μεχριμπάν Αλίγιεβα έχει λάβει διακρίσεις και βραβεία από πολλές χώρες και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του παραγγέλματος της «Λεγεώνας της Τιμής» της Γαλλίας, του Πακιστανικού Υψηλού Τάγματος «Hilal-e Pakistan», κρατικά βραβεία της Σερβίας και της Ουγγαρίας, «Ruby Cross »του Διεθνούς Φιλανθρωπικού Οργανισμού της Ρωσίας, βραβείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Υψηλό Τάγμα της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διεθνές Βραβείο« Golden Heart », Τάγμα υψηλών τιμών της Πολωνίας,
Μετάλλιο της UNESCO« Golden Mozart », τιμητικό δίπλωμα του Κουβέιτ και άλλες υψηλές διακρίσεις και μετάλλια. Στις 15 Ιουνίου 2014 η Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλίας Παιδιών «Ελπίδα» που πάσχουν από καρκίνο, η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης Μαριάννα Βαρδινογιάννη παρέδωσε το βραβείο «Ελπίδα» στην κ. Μεχριμπάν Αλίγιεβα
Αυτές οι πρωτοβουλίες που έλαβε η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης κ. Αλίγιεβα συνέβαλαν στην ιδέα της παγκόσμιας ανοχής και του διαλόγου μεταξύ διαφόρων πολιτισμών.