ΜΙΑΝΜΑΡ: Σε κατάσταση πλήρους κατάρρευσης βρίσκεται η Μιανμάρ μετά τον φονικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα στις 28 Μαρτίου. Το δράμα των επιζώντων εντείνεται, καθώς ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ξεπέρασε τις 3.000, ενώ περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και τουλάχιστον 351 παραμένουν αγνοούμενοι.
Του Παντελή Χαριτάκη
Οι εικόνες από τις κατεστραμμένες περιοχές προκαλούν σοκ, καθώς ολόκληρες κοινότητες έχουν ισοπεδωθεί και χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη, τρόφιμα και καθαρό νερό.
Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στη Μιανμάρ ήταν η πρώτη που επιβεβαίωσε επισήμως τον αριθμό των θυμάτων, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης βρίσκονται αντιμέτωπες με ακραίες καιρικές συνθήκες. Από την Κυριακή έως και τις 11 Απριλίου αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν ήδη πληγεί όπως η Μάνταλεϊ, η Σαγκάινγκ και η πρωτεύουσα Ναϊπιντάου.
«Αν αρχίσει να βρέχει, οι εγκλωβισμένοι θα πνιγούν»
Διασώστες εκφράζουν ανοιχτά τον φόβο ότι πολλοί από τους εγκλωβισμένους ενδέχεται να χάσουν τη ζωή τους από πνιγμό, εάν οι βροχοπτώσεις επιδεινώσουν την κατάσταση στα ερείπια. «Η βροχή έρχεται και ακόμα πάρα πολλοί άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα χαλάσματα», ανέφερε ένας διασώστης στο Reuters. «Αν επιβίωσαν από τον σεισμό, μπορεί να πεθάνουν τώρα».
Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), περισσότερες από 28 εκατομμύρια ζωές επηρεάστηκαν άμεσα από τον σεισμό, ενώ τουλάχιστον 1.900 διασώστες έχουν αποσταλεί στη χώρα από 15 διαφορετικά κράτη. Οι ιατρικές και διασωστικές υπηρεσίες εργάζονται αδιάκοπα, αν και πολλές περιοχές παραμένουν απροσπέλαστες.
Η χούντα ζητά κατάπαυση του πυρός – Οι αντάρτες επιφυλακτικοί
Η στρατιωτική ηγεσία της Μιανμάρ ανακοίνωσε εκεχειρία 20 ημερών για την υποστήριξη των προσπαθειών διάσωσης και ανθρωπιστικής βοήθειας. Το κρατικό δίκτυο MRTV μετέδωσε ότι σε περίπτωση επιθέσεων από τις αντάρτικες δυνάμεις, «ο στρατός διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο».
Η χώρα βρίσκεται σε διαρκή εμφύλιο πόλεμο από το πραξικόπημα του 2021. Πολυάριθμες ένοπλες οργανώσεις ελέγχουν μεγάλες περιοχές, ενώ πολλές από αυτές δεν έχουν αναγνωρίσει τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης. Η αποσταθεροποίηση έχει οδηγήσει σε κατάρρευση βασικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων της υγείας και της εκπαίδευσης.
Αποστολές βοήθειας υπό την απειλή πλημμυρών και ελλείψεων
Παρά τις μεγάλες διεθνείς προσπάθειες, ο συνδυασμός σεισμού και επικείμενων βροχοπτώσεων προκαλεί νέο κύμα ανησυχίας. Οι αποστολές τροφίμων, φαρμάκων και σκηνών καθυστερούν, καθώς πολλές υποδομές έχουν καταστραφεί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απηύθυνε έκκληση για άμεση ενίσχυση του ανθρωπιστικού έργου, καθώς «ο κίνδυνος επιδημιών και πείνας είναι ορατός, ιδιαίτερα στις περιοχές χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό».
Η διπλωματία σε εγρήγορση – Παρέμβαση μέσω της Bimstec
Ο επικεφαλής της στρατιωτικής κυβέρνησης, στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, αναχώρησε σήμερα για τη Μπανγκόκ ώστε να συμμετάσχει στη σύνοδο της Πρωτοβουλίας του Κόλπου της Βεγγάλης (BIMSTEC), με αντικείμενο τη διεθνή ανταπόκριση στην κρίση. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν κράτη της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, περιλαμβανομένων της Ινδίας, της Σρι Λάνκα, της Ταϊλάνδης και του Νεπάλ.
Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης στην Ταϊλάνδη
Εν τω μεταξύ, στην Ταϊλάνδη, διασώστες εξακολουθούν να επιχειρούν σε σημείο κατάρρευσης 30ώροφου κτιρίου στη Μπανγκόκ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης της Ταϊλάνδης, 15 εργάτες έχουν ανασυρθεί νεκροί, ενώ 72 εξακολουθούν να αγνοούνται. Ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων στη χώρα έχει φτάσει τους 22.