” Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με το 2015″ τόνισε ο πρωθυπουργός , Κυριάκος Μητσοτάκης , μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του 2015 , που είχε διεξαχθεί σαν σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε ότι “”λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή και μόνο μπροστά το φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω.
Αλλά το τίμημα ήταν βαρύ κλειστές τράπεζες, capital controls και ένα τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο που μας οδήγησε σε νέο κύκλο λιτότητας”. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι ” εδώ και τρία χρόνια η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση που την οδηγεί στη νέα εποχή”
«Κανείς δεν πίστευε ότι θα είχαμε την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη»
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως κανείς δεν θα πίστευε ότι όταν η Ελλάδα ήταν ουραγός στην Ευρώπη θα είχε τώρα την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, ενώ θα μείωνε φόρους και εισφορές χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα και πως το ελληνικό δημόσιο, σύμβολο της γραφειοκρατίας θα ήταν σήμερα πιο φιλικό στον πολίτη».
Η Ελλάδα γύρισε σελίδα και οι πολίτες της δεν πιστεύουν στα ψεύτικα συνθήματα αλλά στην αλήθεια της πράξης, υπογράμμισε στη συνέχεια. «Ενίσχυσε την ποιότητα της δημοκρατίας μας και απάλλαξε την πολιτική από την κηλίδα της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Η Αθήνα, πρωτοστάτησε στην κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση κατά του κοροναϊού και το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν δική μας πρόταση. Η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που κατάρτισαν σχέδιο στο πλαίσιο του nextgenerationEU. Και υπήρξε φρουρός της Ευρώπης όταν τα σύνορά της δέχθηκαν εισβολή από χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα με την Τουρκία».
Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία
Την ίδια στιγμή, αναφέροντας ότι «ο πόλεμος επέστρεψε στην ήπειρό μας φέρνοντας ενεργειακή και επισιτιστική κρίση», τόνισε ότι τίποτα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα δεν είναι ίδιο, τίποτα δεν θυμίζει τον 20ο αιώνα με τις αλλαγές που συντελούνται σε όλον τον πλανήτη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «το ερώτημα είναι με ποια πλευρά συντάσσεται κανείς. Οι ίσες αποστάσεις και ο ρόλος του επιτήδειου ουδέτερου έχουν καταδικαστεί πολλές φορές και από το ευρωκοινοβούλιο. Είμαστε με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο και απέναντι στον εισβολέα. Είμαστε με την δημοκρατία και τον δυτικό πολιτισμό και είμαστε με την δικαιοσύνη και δεν εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα. Η μάχη της Ουκρανίας είναι μια καμπή στην ιστορία της Ευρώπης, οφείλουμε στην Ουκρανία να αποτρέψουμε κάθε είδους τετελεσμένα και αυτό έχει ειδικό βάρος για την Ελλάδα και την Κύπρο. Αναφέρομαι στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και απέναντί της ορθώνονται οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και απέναντι στην προκλητικότητά της αντιτάσσουμε την πολιτική ορθότητα, δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αυτοκρατορικές φαντασιώσεις».
Κατέστησε σαφές ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχτεί την αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας.
«Κρατάμε κλειστές τις πόρτες στις απειλές και ανοιχτά τα παράθυρα στις ειρηνικές προτάσεις. Οι διαφορές λύνονται με το διεθνές δίκαιο και όχι με νταηλίκια».