Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
«Παράπλευρη απώλεια» των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία φαίνεται να αποτελεί και η δημοσιονομική ορθοδοξία που επιτάσσει το Σύμφωνο Σταθερότητας: Το Παρίσι δήλωσε ευθαρσώς διά στόματος του προέδρου Ολάντ και του πρωθυπουργου Βαλς ότι δεν θα επιτύχει τον στόχο για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2017, επειδή σκοπεύει να αυξήσει κατακόρυφα τις δαπάνες για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας (με πρώτο βήμα τις 17.000 νέες προσλήψεις στα Σώματα Ασφαλείας), χωρίς να αναζητήσει… ισοδύναμα, περικόπτοντας δαπάνες από αλλού.
Η Κομισιόν έδωσε την έγκρισή της, «παγώνοντας» ουσιαστικά τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για τη Γαλλία και δημιουργώντας ένα προηγούμενο που ασφαλώς θα σπεύσουν να εκμεταλλευθούν και άλλες χώρες, καθώς η τρομοκρατική απειλή δεν περιορίζεται στα γαλλικά σύνορα.
«Η ασφάλεια των πολιτών στη Γαλλία και αλλού αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα και η Κομισιόν θα δείξει απόλυτη κατανόηση για την προτεραιότητα αυτή», υπογράμμισε ο (Γάλλος και Σοσιαλιστής) επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
«Το Σύμφωνο Σταθερότητας έχει κατηγορηθεί για ακαμψία, ακόμα και ανοησία, αλλά έχουμε δείξει ότι είναι έξυπνο και ικανό να προσαρμοστεί σε όλων των ειδών τις καταστάσεις», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν (που έδειχναν ότι η Γαλλία βρίσκόταν εκτός στόχων ακόμα και πριν από τις επιθέσεις της Παρασκευής) δεν έχουν λάβει υπόψη τους τα νέα δεδομένα.
Προσφυγικό
Εκτός από τις ανάγκες χρηματοδότησης του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, οι Βρυξέλλες διαβεβαίωσαν χθες ότι επιεικέστερη μεταχείριση των «παραβατών» του Συμφώνου Σταθερότητας δικαιολογεί και η αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, υπό την προϋπόθεση οι σχετικές δαπάνες να αποδεικνύονται πλήρως.
«Το Σύμφωνο περιλαμβάνει ρήτρα που προβλέπει ότι όταν οι κυβερνήσεις έρχονται αντιμέτωπες με έκτακτα γεγονότα που δεν μπορούν να ελέγξουν, μπορούν να αυξήσουν τις κρατικές δαπάνες χωρίς να υποστούν κυρώσεις. Η Επιτροπή διατίθεται να αξιοποιήσει τη ρήτρα αυτή σε συνάρτηση με τους δημοσιονομικούς στόχους του 2015 και του 2016», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Αυτό σημαίνει ότι οι αποκλίσεις που συνδέονται ευθέως με τα πρόσθετα κόστη για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού δεν θα πυροδοτήσουν έναρξη πειθαρχικών διαδικασιών».
Κίτρινες κάρτες σε «τέσσερις»
Στο πλαίσιο αυτό, οι «κίτρινες κάρτες» που έβγαλε χθες η Κομισιόν για την Ιταλία, την Αυστρία, την Ισπανία και τη Λιθουανία κρίνοντας ότι τα προσχέδια προϋπολογισμών για το 2016 που έχουν καταθέσει δεν ευθυγραμμίζονται με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας πέρασαν αναπόφευκτα σε δεύτερη μοίρα.
Η Μαδρίτη (όπου διεξάγονται γενικές εκλογές σε ένα μήνα) έχει αμφισβητήσει ευθέως τους υπολογισμούς της Κομισιόν, ενώ η Ιταλία και η Αυστρία έχουν περιλάβει συγκεκριμένους υπολογισμούς για τις οικονομικές επιπτώσεις του Προσφυγικού στους προϋπολογισμούς τους, ώστε να δικαιολογείται η ενεργοποίηση της ειδικής ρήτρας «διαφυγής» από τους αυστηρούς στόχους του Συμφώνου.
Ορισμένοι αναλυτές, πάντως, αμφιβάλλουν για το εάν ειδικά η Γαλλία θα έχει την αμέριστη κατανόηση του Βερολίνου στην προσπάθειά της να «ξηλώσει» το Σύμφωνο Σταθερότητας, δεδομένης της χρόνιας αδυναμίας της να συμμορφωθεί με τους κανόνες…