της Ελίνας Μαμμή

«Θα είναι τόσο αναζωογονητικό να έχουμε μια αριστοκρατική, όμορφη, αξιοπρεπή Πρώτη Κυρία στον Λευκό Οίκο. Κουράστηκα να βλέπω έναν με τακούνια». Ενα σεξιστικό σχόλιο τόσο εξοργιστικό που γίνεται ακόμα πιο απαράδεκτο όταν βγαίνει από το στόμα μιας γυναίκας.

 

Και όχι απλά βγήκε χωρίς κανένα ίχνος ντροπής από το στόμα μιας γυναίκας, αλλά πρόκειται για τη διευθύντρια του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Κομητείας Κλέι, Πάμελα Ράμσεϊ Τέιλορ η οποία ανήρτησε το επίμαχο σχόλιο για να «γιορτάσει» την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.

upl582b236c0e14e

«Θα είναι αναζωογονητικό να έχουμε μια φινετσάτη, όμορφη, αξιοπρεπή Πρώτη Κυρία στον Λευκό Οίκο» έγραψε υπονοώντας ότι η Μισέλ Ομπάμα είναι αναξιοπρεπής, άσχημη και ντροπή για τον Λευκό Οίκο.

Και σαν να μην έφτανε αυτό συνέχισε γράφοντας: «Βαρέθηκα να βλέπω έναν πίθηκο με τακούνια».

Αυτή τη γυναίκα που τόσα έχει προσφέρει τα τελευταία χρόνια για θέματα όπως η εκπαίδευση των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο, τη θέση και τα δικαιώματα των γυναικών, τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και άλλα κρίσιμα θέματα, να την χαρακτηρίζεις ως «πίθηκο με τακούνια». Είναι άδικο.

Οπως ήταν φυσικό, η ανάρτηση αυτή προκάλεσε οργή και αρνητικά σχόλια. Ωστόσο, βρέθηκε ακόμα μια γυναίκα που έσπευσε να επικροτήσει το σχόλιο, η δήμαρχος του Κλέι, η Μπέβερλι Γουέιλινγκ, η οποία έγραψε: «Απλά, μου ‘φτιαξες την ημέρα Παμ».

Mετά από την οργή που προκλήθηκε από τα «χυδαία» και «ρατσιστικά» σχόλιά τους, και τις πιέσεις για παραίτηση, η Πάμελα Ράμσεϊ Τέιλορ παραιτήθηκε.

Η απολογία τους

Απολογούμενες για τα σχόλιά τους, οι δυο γυναίκες ζήτησαν συγγνώμη και υποστήριξαν ότι δεν είχαν σκοπό να κάνουν ρατσιστικά σχόλια.

«Δεν είχα πρόθεση να κάνω ρατσιστικό σχόλιο. Αναφερόμουν στην ημέρα θα θα γινόταν η αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο» δήλωσε η Γουέιλινγκ στην Washington Post. «Ζητώ ειλικρινά συγνώμη για οποιαδήποτε αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να προκάλεσα! Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι δεν είμαι ρατσίστρια. Και πάλι, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για αυτό».

Η Τέιλορ ζήτησε συγγνώμη στον λογαριασμό της στο Facebook, ενώ στη συνέχεια κατέβασε ολόκληρη τη σελίδα της.

upl582c172417ebf

Το ανησυχητικό είναι πως από την περασμένη εβδομάδα και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, έχει σημειωθεί έξαρση ρατσιστικών περιστατικών σε ολόκληρη τη χώρα.

Υπολογίζεται πως μέχρι σήμερα Τρίτη, περισσότερα από 200 περιστατικά αναφέρθηκαν ωστόσο οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ υψηλότεροι.

Και το πιο τραγικό είναι πως εν έτει 2016 οι άνθρωποι εξακολουθούν να κρίνουν τους άλλους με κριτήριο την εμφάνισή τους και το χρώμα του δέρματός τους.

 

upl582b22db8ddae