Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο κάτοικοι της πολιορκημένης , στο βορειοδυτικό Ιράκ, δεν έχουν .

Ο αγωγός που μετέφερε νερό στον περίπου μισό εναπομείναντα πληθυσμό της πόλης καταστράφηκε κατά τη διάρκεια μάχης μεταξύ των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος () και των ιρακινών δυνάμεων.

«Συνεργείο αποκατάστασης της βλάβης δεν μπορεί να φτάσει στον αγωγό επειδή βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη», δήλωσε στο Reuters ο περιφερειακός σύμβουλος της επαρχίας Νινευή, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Μοσούλη, Χουσάμ Αλ Άμπαρ.

«Υπάρχει μεγάλη έλλειψη πόσιμου νερού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι που έχουν εγκλωβιστεί μέσα στη Μοσούλη και υπολογίζονται παραπάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα ηλεκτροδότησης, έλλειψης τροφίμων, υψηλή ακρίβεια στα αναγκαία που πωλούνται από μαυραγορίτες, δεν έχουν καμία ιατρική φροντίδα και όλα αυτά ενώ οι ζωές τους κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή από σφαίρες, βόμβες, βομβαρδισμούς.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ανθρωπιστική καταστροφή», τόνισε ο Χουσάμ Αλ Άμπαρ.

Η επιχείριση για την απελευθέρωση της Μοσούλης ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου.

Ο ιρακινός στρατός έχει καταφέρει να θέσει υπό τον έλεγχό του περίπου το 1/4 της πόλης, ξεκινώντας από τα ανατολικά της προάστια, όπως μπορείτε να δείτε στον χάρτη που ακολουθεί. Οι περιοχές που ελέγχει η κυβέρνηση είναι με κόκκινο χρώμα, με το μαύρο είναι οι συνοικίες που κρατά το Ισλαμικό Κράτος.

mosul_siege