Μπλε Φάλαινα: Τον άνθρωπο πίσω από ένα αρρωστημένο «παιχνίδι αυτοκτονίας» που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 16 κορίτσια στην εφηβεία, εντόπισαν πριν από μερικούς μήνες οι ρωσικές αρχές, και ο 21χρονος κρατείται σε φυλακή της Αγίας Πετρούπολης περιμένοντας τη δίκη του.
Για πρώτη φορά πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με τον νεαρό Φίλιπ Μπουντέικιν, που δηλώνει αμετανόητος ισχυριζόμενος ότι το διαδικτυακό παιχνίδι του «Μπλε Φάλαινα» καθαρίζει την κοινωνία από «βιολογικά απόβλητα». Όπως ο ίδιος ανέφερε στην κατάθεσή του, τα κορίτσια που αυτοκτόνησαν στο πλαίσιο του παιχνιδιού «ήθελαν να το κάνουν» και ο ίδιος δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα, η «Μπλε Φάλαινα» είναι ένα φονικό παιχνίδι που έχει ως στόχο τη σταδιακή πλύση εγκεφάλου ευάλωτων κοριτσιών στην εφηβεία. Ειδικότερα, περιλαμβάνει μια σειρά από προκλήσεις που διαρκούν 50 μέρες (όπως αυτοτραυματισμούς, εκτελέσεις ζώων, επικίνδυνες ενέργειες κ.λπ.) και κορυφώνονται με την προτροπή να δώσουν τέλος στην ίδια τους στη ζωή.
Το επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι, γράφει το protothema.gr, αφού έσπειρε τον θάνατο στη Ρωσία, έχει επεκταθεί και σε άλλες χώρες, όπως τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πρόσφατα εκδόθηκε σχετική προειδοποίηση και για τη χώρα μας από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα νέα παιδιά.
Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι το γεγονός ότι ο 21χρονος έχει δεχτεί δεκάδες ερωτικά γράμματα από έφηβα κορίτσια τους μήνες τους εγκλεισμού του, λόγω της δημοσιότητας που έχει λάβει η υπόθεση. Πολλές κοπέλες γράφουν στον Μπουντέικιν και του ζητούν να συναντηθεί από κοντά, ενώ ο ίδιος έχει δικαίωμα – βάσει της ρωσικής νομοθεσίας – να τους απαντά κατά βούληση, παρά την ολέθρια επίδραση που μπορεί να έχει πάνω τους.
[irp posts=”128035″ name=”Μπλε Φάλαινα: Η Αστυνομία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου”]
Σύμφωνα με την ρωσική αστυνομία, ο Μπουντέικιν ξεκίνησε το διαδικτυακό παιχνίδι το 2013, βελτιώνοντας χρόνο με το χρόνο τις τεχνικές επηρεασμού των νέων παιδιών. Μαζί με την ομάδα του, προσέγγιζαν χιλιάδες νέους μέσω της ρωσικής πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης «Βκοντάκτε», και εντόπιζαν τα πιο ευάλωτα θύματα τα οποία αποκαλούσαν «βιολογικά απόβλητα».
Δίνοντας τους αρχικά απλές και εύκολες «αποστολές», έπειθαν σταδιακά τα πιο ευεπηρέαστα από τα έφηβα κορίτσια να προκαλέσουν κακό στον εαυτό τους και τους γύρω τους, φτάνοντας στο σημείο ακόμα και να αυτοκτονήσουν ή να σκοτωθούν κατά τη διάρκεια μιας παράτολμης ενέργειας.
Παρόλο που ο 21χρονος δεν έχει πια καμία επαφή με το διαδίκτυο, το φονικό παιχνίδια έχει πλέον αποκτήσει τη δική του «ζωή» και εξαπλώνεται σαν ιός, ανεξάρτητα από τους δημιουργούς του.