Για «προσγείωση- έκπληξη» στο Houston των ΗΠΑ τoυ αεροσκάφους, που μετέφερε τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Ερντογάν, κατά την επιστροφή του από τη Λατινική Αμερική κάνει λόγο η ιστοσελίδα του CNN Turk.
Αν και πηγές της τουρκικής Προεδρίας έχουν αναφέρει ότι οι λόγοι της προσγείωσης ήταν τεχνικοί, στην ιστοσελίδα αναφέρεται ότι υπήρξε αλλαγή τελευταίας στιγμής στο πρόγραμμα του Τούρκου Προέδρου, προκειμένου να συναντηθεί, με τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, κ. Serdar Kilic-η συνάντησή τους διήρκεσε 3 ώρες.
Δεν ξέρουμε αν σχετίζεται ή όχι η συνάντηση αυτή, αλλά μέσα στο αεροπλάνο επιστρέφοντας στην Τουρκία, ο κ. Ερντογάν επιτέθηκε με οξύτητα στις ΗΠΑ και στον Πρόεδρο Ομπάμα, παραδεχόμενος από την άλλη ότι είναι σε πλήρη διεθνή απομόνωση. Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν τον ενδιαφέρει, όπως είπε…
Πάντως δύο ημέρες μετά, το μυστήριο με την αιφνίδια διακοπή της περιοδείας του Τούρκου Προέδρου κ.Ταγίπ Ερντογάν στη Λατινική Αμερική και την άμεση απόφασή του να επιστρέψει στη χώρα του παραμένει, πολύ περισσότερο διότι συνέπεσε και άλλο στοιχείο επίσπευσης: Λίγη ώρα μετά την απογείωση του προεδρικού αεροσκάφους από τον αερολιμένα του Μεξικό, προσγειώθηκε στο Αεροδρόμιο του Χιούστον, χωρίς να έχει δοθεί αρχικά οποιαδήποτε εξήγηση που να δείχνει πειστική.
Αρχικά επισήμως δεν έγινε καμία ανακοίνωση για τους λόγους της αλλαγής του προγράμματος του κ. Ερντογάν, αλλά δημοσιογραφικοί κύκλοι άρχισαν να κάνουν λόγο για αιφνίδια επιπλοκή πιθανότατα σε σοβαρό πρόβλημα υγείας του Τούρκου Προέδρου. Ορισμένοι διπλωματικοί κύκλοι έκαναν λόγο για στάση ανεφοδιασμού, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν δείχνει αρκετά πειστικό αφού το Airbus 330-200 έχει αυτονομία 15.400 χιλιομέτρων, μεγαλύτερη από την απόσταση μεταξύ Μεξικού και Άγκυρας.
Μια άλλη, νέα, εκδοχή φέρει τον κ. Ερντογάν να διέκοψε ξαφνικά την περιοδεία του σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, λόγω της παραίτησης του επικεφαλής της ΜΙΤ κ. Χακάν Φιντάν- κάτι που φέρεται να άφησαν να εννοηθεί κυβερνητικές πηγές στην Άγκυρα.
Τέλος , ο κ. Ερντογάν ουδέν κέρδισε από το ταξίδι του στη Λατινική Αμερική. Ούτε καν συμφωνία αγοράς άνθρακα με την Κολομβία, ευοδώθηκε, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν αναφορές στον τουρκικό Τύπο.