Σε έντονο ύφος η ανακοίνωση της ΝΔ που τονίζει πως επίσημη ιστοσελίδα της γειτονικής χώρας εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία» χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό «βόρεια».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Νέα Δημοκρατίας, η ιστοσελίδα που μεταχειρίζεται σκέτο τον όρο «Μακεδονία» αφορά σε τουριστική προβολή της γειτονικής χώρας και κάνει λόγο για δικαίωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Μετά την απαράδεκτη υποχώρηση της κυβέρνησης Τσίπρα να παραδώσει άνευ όρων στους γείτονες τη δήθεν “μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα”, ο όρος “Βόρεια” απλά θα εκφυλιστεί και θα ξεχαστεί» αναφέρουν. «Ουρά των κίτρινων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που στηρίζουν την πολιτική της» χαρακτηρίζει τη ΝΔ σε ένα πρώτο σχόλιο, ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας για την ιστοσελίδα της γειτονικής χώρας:

«Η προκλητική και θρασύτατη χρήση του όρου “Μακεδονία” από επίσημη ιστοσελίδα των Σκοπίων και μάλιστα για την τουριστική προβολή της γειτονικής χώρας, δικαιώνει με τον χειρότερο τρόπο την πρόβλεψη της Νέας Δημοκρατίας. Οτι μετά την απαράδεκτη υποχώρηση της κυβέρνησης Τσίπρα να παραδώσει άνευ όρων στους γείτονες τη δήθεν “μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα”, ο όρος “Βόρεια” απλά θα εκφυλιστεί και θα ξεχαστεί.

Η κυβέρνηση οφείλει να αντιδράσει άμεσα. Οι λίγες ημέρες που της απομένουν στην εξουσία δεν της συγχωρούν κανένα άλλοθι αδράνειας».

ΚΙΝΑΛ: Για τον κ. Τσίπρα βέβαια πέρα βρέχει
Ανακοίνωση για το θέμα όμως εξέδωσε και το γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής. «Λίγους μήνες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και οι γείτονες το βιολί τους, την ακυρώνουν στην πράξη χρησιμοποιώντας επισήμως το όνομα Μακεδονία» αναφέρουν από τη Χαριλάου Τρικούπη και συνεχίζουν. «Για τον κ. Τσίπρα βέβαια πέρα βρέχει. Για την Ελλάδα όμως νέα προβλήματα».

Σφοδρή απάντηση του Κατρούγκαλου στη ΝΔ
«Η Νέα Δημοκρατία επιλέγει για μια ακόμα φορά να γίνει ουρά των κίτρινων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που στηρίζουν την πολιτική της» τονίζει το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου σε ανακοίνωση του, με αφορμή δημοσιεύματα εφημερίδων αλλά και ρεπορτάζ τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών σχετικά με τη Βόρεια Μακεδονία.

«Επιλέγει να αγνοεί για προφανείς λόγους μικροπολιτικής εκμετάλλευσης το γεγονός ότι όλη η υφήλιος αποκαλεί τη γείτονα χώρα Βόρεια Μακεδονία, ότι αυτή έχει αλλάξει εκατοντάδες ονομασίες θεσμών και κτηρίων ώστε να αντιστοιχούν στη νέα ονομασία και συνεχίζει, και ότι ήδη από τις 15 Μαΐου έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται να αλλάξει η τουριστική της εκστρατεία για να είναι σύμφωνη με τη νέα της ονομασία» επισημαίνει και προσθέτει:

«Και όλα αυτά σε πλήρη αντίθεση με την εποχή κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας όπου η γειτονική χώρα χρησιμοποιούσε κατά κόρον την τότε συνταγματική της ονομασία και σε διεθνές επίπεδο, ενώ στην καλύτερη περίπτωση χρησιμοποιούσε την προσωρινή ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, μια ονομασία δηλαδή όπου ο επιθετικός προσδιορισμός ήταν στη «Δημοκρατία» και όχι στη λέξη «Μακεδονία»».