Στον γεννημένο στην Ιαπωνία βρετανό συγγραφέα Καζούο Ισιγκούρο απονέμεται το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017. Στον γεννημένο στην Ιαπωνία βρετανό συγγραφέα Καζούο Ισιγκούρο απονέμεται το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017. H Σουηδική Ακαδημία τον επέλεξε επειδή «αποκάλυψε στα μεγάλης λογοτεχνικής δύναμης μυθιστορήματά του την άβυσσο κάτω από την ψευδαίσθησή μας ότι είμαστε συνδεδεμένοι με τον κόσμο».
Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (945.000 ευρώ). Η βράβευσή του σηματοδοτεί την επιστροφή σε μια πιο παραδοσιακή ερμηνεία της λογοτεχνίας, καθώς το βραβείο για το 2016 είχε δοθεί στον Αμερικανό τραγουδιστή και τραγουδοποιό Μπομπ Ντίλαν. Ο Ισιγκούρο γεννήθηκε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας το 1954, αλλά σε ηλικία πέντε ετών μετανάστευσε με την οικογένειά του στη Βρετανία.
Με το πρώτο του μυθιστόρημα “A pale view of hills” (1982), κέρδισε το βραβείο Ουίνιφρεντ Χόλντμπι. Το δεύτερο μυθιστόρημά του “An artist of the floating world” (1986), βραβεύτηκε με τα βραβεία Ουίτμπρεντ και Σκάνο ενώ ήταν επίσης υποψήφιο για το βραβείο Booker. Το 1989, με το “The remains of the day” (“Τα απομεινάρια μιας μέρας”) όχι μόνο κέρδισε το βραβείο Booker αλλά έγινε διάσημος σ’όλο τον κόσμο: το βιβλίο του μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες, πούλησε 1.000.000 αντίτυπα μόνο στην αγγλική γλώσσα και η ομώνυμη ταινία του Τζέιμς Άιβορι έγινε επίσης παγκόσμια επιτυχία.
[irp posts=”152747″ name=”Τα φαβορί για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης – Από τον Πάπα Φραγκίσκο, μέχρι τη Μέρκελ”]
Το επόμενο μυθιστόρημά του “The unconsoled” (“Ο απαρηγόρητος”), κυκλοφόρησε το 1995 και τιμήθηκε με το βραβείο Τσέλτενχαμ. Το 1998 χρίστηκε από το γαλλικό κράτος Ιππότης των Τεχνών και των Γραμμάτων. Το μυθιστόρημα “When we were orphans” (“Τότε που ήμασταν ορφανοί”) κυκλοφόρησε το 2000 και ήταν και αυτό υποψήφιο για το βραβείο Booker.
Βιβλία του στα ελληνικά:
(2015) Ο θαμμένος γίγαντας, Ψυχογιός
(2011) Μη μ’ αφήσεις ποτέ, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2011) Νυχτερινά, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2009) Νυχτερινά, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2005) Τ’ απομεινάρια μιας μέρας, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2001) Τότε που ήμασταν ορφανοί, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1997) Ο απαρηγόρητος, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1993) Τ’ απομεινάρια μιας μέρας, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1990) Ένας καλλιτέχνης του ρευστού κόσμου, Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Η Σουηδική Ακαδημία είχε ανακοινώσει ότι θα γυρίσει “σελίδα” μετά την αμφιλεγόμενη επιλογή του Αμερικανού Μπομπ Ντίλαν που πέρυσι είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.
Η ανακοίνωση
Η ανακοίνωση αυτή θα επιτρέψει στα 18 μέλη της επιτροπής να γυρίσουν τη σελίδα Ντίλαν, μια επιλογή την οποία η μακρά σιωπή του βραβευθέντα, που εκλήφθηκε από ορισμένους ακαδημαϊκούς ως αδιαφορία, κατέστησε κάτι παραπάνω από αμφιλεγόμενη. Όχι μόνο ο Αμερικανός ήταν ο πρώτος μουσικός ο οποίος έλαβε το βραβείο αυτό, αλλά χρειάστηκε και πολλές εβδομάδες προτού σχολιάσει το γεγονός για να σνομπάρει στη συνέχεια την τελετή απονομής των βραβείων.